Naisten seitsenottelu on jokamiehenoikeus!

Jokamiehen seitsenottelu täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 1992 Oulussa ja sen jälkeen pääosin Tampereella ja sen lähikunnissa. Tosissaan, mutta ei vakavasti!

Kilpailu juontuu siitä, että miesten kymmenottelu nykymuodossaan on sekä kilpailijoille että toimitsijoille raskastöinen kaksipäiväisyytensä vuoksi. Jokamiehen seitsenottelu suoritetaan neljässä tunnissa.

Kilpailumuotona se on myös urheilijaystävällinen, koska kymmenotteluun kuuluva seiväshyppy ei kuulu lajiohjelmaan. Tämä vapauttaa tavalliset ensikertalaisetkin välineurheilun vaatimuksista.

Lisäksi aitajuoksu on paljon helpompi suorittaa, kuin miesten 110 metrin aitajuoksu, koska aidat ovat matalammat ja aitavälit lyhyemmät. Kuulan ja keihään painokin on miesten välineitä kevyempi.

Tämän seurauksena jokamiehen seitsenottelussa naisten välinein kilpailee nykyisin useampi mies vuosittain, kuin SM-kilpailuiden lajiohjelmaan kuuluvassa miesten kymmenottelussa.

Viimeisimmän osakilpailun 17. syyskuuta Lempäälässä voitti jalkapalloilija Eppu Yliruusi pistein 5092 ja toiseksi sijoittui jenkkifutari Topias Holopainen pistein 4802. Kilpailijoita oli yhteensä 52.

Yliruusin voittosarja oli seuraava: 100 metrin aitajuoksu 16,07, korkeushyppy 155, kuulantyöntö 14,96, 200 metrin juoksu 25,75, pituushyppy 545, keihäänheitto 39,60 ja 800 metrin juoksu 2.30,67.

Suomen ennätystä ja samalla maailmanennätystä pitää hallussaan Antti Haapakoski, joka vuonna 1994 Oulussa otteli 7732 pistettä.

Järjestelyistä ovat jo pitkään vastanneet tehokolmikko Harri Klemetti, Harri Kettula ja Pekka Lahtinen. 30-vuotisella taipaleella kilpailijoita on ollut pitkälti toistatuhatta.

Toimintaa pyörittää nykyisin rekisteröity yhdistys, joka tekee yhteistyötä myös yrityksien kanssa ja jakaa myös stipendejä nuorille moniottelijoille.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

 

Kaikkien aikojen tilasto: http://www.jokamiehen.7ottelu.com/tilastot/kaikkein-aikojen-tilastot-miehet

Lisätietoja: http://www.jokamiehen.7ottelu.com