Naisten korkeushypyn supertähdet ja Anderson Peters Paavo Nurmi Gamesiin

Tokion olympiajoukkueeseen valittu korkeushyppääjä Ella Junnila saa kesäkuussa (7.–8.6.) Paavo Nurmi Gamesissa aidosti tuntumaa lajin kansainvälisten huippujen olympiakesän vireeseen.

– Naisten korkeushyppy on yksi kisojen kärkilajeista. Junnilan kanssa ovat kilpailemassa viime kesänä 200 ylittäneet Ukrainan Jaroslava Mahutshih ja Julia Levtshenko sekä Venäjän ja Maria Lasitskene, kertoo Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinoista vastaava Arttu Salonen.

– Myös miesten keihäskisan kärkikaarti on vahvistunut. Johannes Vetterin ja Thomas Röhlerin ohella mukana on Dohan MM-kilpailujen maailmanmestari, Grenadan Anderson Peters.

Malwina Kopron on yksi Paavo Nurmi Gamesin naisten moukarinheiton suosikeista.

Tavernier, Włodarczyk ja Kopron moukarikisan tähtiä

Loistava kilpailu Turussa on tarjolla myös moukarinheiton naisten kotimaisille huippunimille Krista Tervolle ja Silja Kososelle.

– Turkuun ovat tulossa Yhdysvalloissa keväällä Ranskan ennätyksen 75,49 heittänyt Alexandra Tavernier, paluuta huipulle tekevä ME-nainen Puolan Anita Włodarczyk ja hänen maajoukkuetoverinsa, tällä kaudella 74,74 heittänyt Malwina Kopron, Salonen sanoo.

Naisten korkeushypyn kärkinimet ovat kaikki Tokion olympiakisojen menestyjäehdokkaita: Ukrainan superlahjakas, 19-vuotias Mahutshih ylitti talvella hulppeat 206 ja voitti Euroopan hallimestaruuden. Levtshenko oli saman kilpailun neljäs.

Lasitskenen ennätys on 206 ja hän on voittanut ulkona ja hallissa yhteensä viisi maailmanmestaruutta. Hän on ylittänyt ulkoradoilla vähintään kaksi metriä joka vuosi 2014-2019. Viime kesänäkin ylittyi 197.

– Jotakin Lasitskenestä kertoo, että hän oli ensimmäisten venäläisten yleisurheilijoiden joukossa, jotka saivat luvan kilpailla Tokion olympialaisissa niin sanotun neutraalin lipun alla, Salonen sanoo.

Naisten korkeuskilpailuun on tulossa myös viime kesänä Oseanian ennätyksen 199 ponkaissut Australian Eleanor Patterson.

Suomalaisaiturit kovaan seuraan Paavo Nurmen stadionilla

Naisten 100 metrin aitajuoksun kotimaisesta juoksijakaartista Turkuun ovat tulossa Annimari Korte, Reetta Hurske, Matilda Bogdanoff ja Anni Siirtola.

– Heille on haettu parasta mahdollista kansainvälisen tason vastusta, Salonen sanoo.

Yksi suomalaisten kilpakumppaneista on Jamaikan Brittany Anderson, jolla on hyviä muistoja Suomesta. Hän juoksi toissakesänä Joensuussa junioreiden ME:n 12,71. Kuluvan kevään kunnon näytöksi käy Irvinessä Kaliforniassa 2,1 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä pinkaistu 12,69.

Aiturihuipuista mukana ovat myös Torúnin EM-kilpailujen 60 metrin aitajuoksun finalistit Unkarin Luca Kozak ja Puolan Pia Skrzyszowska. Kozak juoksi viime kesänä Unkarin ennätyksen 12,71 ja on kevään mittaan pinkonut ajan 12,81. Skrzyszowska, 20, pudotti hiljattain ennätyksensä 12,92:een.

– Miesten pika-aidoissa kotimaiset kärkinimet ovat Elmo Lakka ja Ilari Manninen ja heille on hyvät kirittäjät, Salonen sanoo

Mukana ovat 13,29 viime kesänä juossut Sveitsin Jason Joseph, joka voitti toissa kesänä alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, Puolan Damian Czykier, jonka ennätys on 13,27 sekä Afrikan mestaruuksia voittanut Etelä-Afrikan Antonio Alkana, jonka ennätys on 13,11.

Paavo Nurmi Gamesin liput ovat myynnissä: https://www.paavonurmigames.fi