Naisten estejuoksussa ja kiekonheitossa kultaa Kazakstaniin ja Kiinaan – Norman ja Miller-Uibo 400 metrin välierien nopeimmat

Eugenen MM-kilpailuiden kuudennen päivän kultamitalit matkasivat Aasian maihin Kazakstaniin ja Kiinaan. 400 metrin juoksun välierien nopeimmat olivat Yhdysvaltain Michael Norman ja Bahaman Shaunae Miller-Uibo

Kolme naista kaikkien aikojen viiden parhaan joukkoon

Naisten 3000 metrin estejuoksu oli paahtavassa helteessä armottoman kova kilpailu, missä koko mitalikolmikko nousi maailman kaikkien aikojen tilaston viiden parhaan joukkoon.

Tammikuussa Kazakstanin kansalaisuuden saanut kenialainen Norah Jeruto johti juoksua suurimman osan matkaa ja lensi viimeisen esteen jälkeen maailmanmestaruuteen ajalla 8.53,02.

Voittoaika on MM-kisaennätys ja maailman kaikkien aikojen tilaston toiseksi paras. Jeruton kilometriajat olivat 2.57,27 – 3.00,77 – 2.54,98.

Maaliin saavuttuaan Jeruto kierähti selälleen kirkumaan ja jonkin ajan päästä hölkkäsi uimaan vesihautaan.

Kaksi muuta mitalia voittivat etiopialaiset Werkuha Getachew ja Mekides Abebe, joiden ajat 8.54,61 ja 8.56,08 ovat kaikkien aikojen tilaston neljäs ja viides.

Mitaleista kamppaili pitkään myös maailmantilaston ykkösenä matkaan lähtenyt Bahrainin Winfred Yavi, mutta hän menetti pelinsä epäonnistuneessa vesihaudan ylityksessä ja putosi neljänneksi.

Parhaana eurooppalaisena viidenneksi juoksi Luiza Gega, jonka aika 9.10,04 on uusi Albanian ennätys.

Kiekkomestari Feng paransi ennätystään yli kolme metriä

Naisten kiekonheitossakin mitalikolmikon tulokset olivat korkeinta luokkaa. Yllätysmestaruuden voitti Kiinan Feng Bin avausheitollaan 69,12. Feng paransi omaa ennätystään 3,12 metriä.

Fengin tähän mennessä paras saavutus oli Dohan MM-kilpailuiden viides sija.

Mitalikolmikko mahtui 82 sentin sisään. Monet arvokilpailut voittanut Kroatian Sandra Perković ja Tokion olympiavoittaja Yhdysvaltain Valarie Allman olivat toinen ja kolmas tuloksin 68,45 ja 68,30.

Neljänneksi sijoittunut nuori hollantilainen Jorinde van Klinken hävisi mestari Fengille jo viidettä metriä.

Tokion olympiakisojen kakkonen Saksan Kristin Pudenz lähti finaaliin maailmantilaston kolmosena, mutta jäi alle 60 metrin tuloksella viimeistäedelliseksi.

Norman ja Miller-Uibo 400 metrin välierien nopeimmat – Burgin loukkaantui

400 metrin välierissä suosikit pitivät parhaan kuntonsa vielä piilossa, mutta yllätyksiäkin koettiin. Miesten välierien nopeimman ajan 44,30 juoksi Yhdysvaltain Michael Norman, jonka nimissä oleva maailman kärkitulos on 43,65. Kovaa kulki samassa erässä myös Britannian Matthew Hudson-Smith aikaan 44,38.

Finaaliin selviytyivät yhä myös kolmikymppiset vuoden 2012 olympiavoittaja Grenadan Kirani James ja kilpailutauolta palannut Etelä-Afrikan ME-juoksija Wayde van Niekerk.

Naisten välierien ainoat 50 sekunnin alittajat olivat Tokion olympiakisojen kärkikaksikko Bahaman Shaunae Miller-Uibo ja Dominikaanisen tasavallan Marileidy Paulino ajoin 49,55 ja 49,98.

Yhdysvaltain kaikki edustajat karsiutuivat naisten 400 metrin finaalista eikä yksikään Yhdysvaltain neljästä edustajasta selviytynyt miesten 800 metrillä edes välieriin.

Miesten 800 metrin maailmantilaston ykkönen Britannian Max Burgin ei osallistunut alkueriin. Britannian yleisurheiluliitto tiedotti Burginin loukkaantumisesta juuri alkuerien alla. Alkuerien nopeimman ajan 1.44,56 juoksi Kanadan Marco Arop.