Naisten 400 metrillä historian tasokkain taisto – Kaasalainen hätyytteli 47 sekunnin alitusta – Kemppinen ja Samuelsson kiihdyttivät mestareiksi

Naisvarttimailerit juoksivat Kuopion SM-hallissa neljä Suomen kaikkien aikojen nopeinta pitkien halliratojen 400 metrin aikaa. Mestaruuden vei Turun Toverien Milja Thureson loistoajalla 53,20. HIFK:n Viivi Lehikoinen oli toinen ajalla 53,28, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkinen kolmas ajalla 53,29 ja Joensuun Kataja Mette Baas neljäs ajalla 53,30.

Paremmin ovat suomalaisista juosseet vain 200 metrin radalla 400 metrin SE:n 52,37 pinkonut Ella Räsänen ja kaikkien aikojen kakkostulosta 52,9 halussaan pitävä Riitta Salin.

– Juoksin rennon oman juoksun. Mietin vain rentoutta, aloin kiristää vauhtia ja ihmettelin suoralla, kun muita ei näkynyt. Ajattelin, että mennään sitten vaan, ulkorataa juossut Thureson sanoi.

– Aika oli yllättävä, tosin aiemmat hallikauden 400 metrin juoksut eivät ole onnistuneet. Niissä olen alkanut kiriä liian myöhään ja sitten maali on tullut vastaan liian aikaisin. Nyt jotenkin pystyin hahmottamaan radan paremmin.

Lehikoinen: ”Jännitti ihan hirveästi”

Lehikoinen avasi kilpailukautensa Kuopiossa.

­– Se oli avaus, johon voi olla tyytyväinen. Tammikuu oli minulle vähän hankala jakso, kun oli jalkaongelmia. Mutta tuntui, ettei se hirveästi hidastanut. Se ehkä jopa paransi tilannetta, kun sain treenissä tehoja alas, Lehikoinen sanoi.

– Jännitti ihan hirveästi. Mutta tällainen kisa tuo itseluottamusta siitä, että jännittävistäkin paikoista selvitään.

Hyvät tuntemukset kilpailu jätti myös Pulkkiselle

– Meillä oli tosi tiukkaa jo Kalevan kisoissakin. Siellä jäin neljänneksi. Nyt loppusuoralla päätin, että minä en neljänneksi jää, Pulkkinen sanoi.

Talven mittaan hyvässä vireessä ollut Baas ei ollut juoksuun tyytyväinen ennätyksestään huolimatta.

– Oli aika heikko fiilis ennen kisaa. Tuli maha kipeäksi. Olin ehkä vähän väsynyt ja siksi tuo loppu ei tullut niin hyvin, mitä se on aiemmin tullut, Baas totesi.

Baasin aika on 22-vuotiaiden kaikkien aikojen toiseksi paras. Loistoajan juoksi myös viidenneksi sijoittunut HIFK:n Teresa Perttilä, jonka aika 54,14 on 17-vuotiaiden kaikkien aikojen toiseksi paras.

Kaasalainen: ”47 sekunnin alitus ei jäänyt kauas”

Miesten 400 metrillä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Viljami Kaasalaisen kiiti voittoon ajalla 47,18, joka on Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras hallitulos, sekä lyhyen että pitkän radan tulokset huomioon ottaen.

– Osasin odottaa kovaa aikaa, mutta silti tuli yllätyksenä, eikä kauas jäänyt 47 sekunnin alituskaan. 18 sadasosaa on 400 metrillä aika pieni aika. Pari askelta terävämmin jossakin kohtaa ja se olisi tullut siinä, Kaasalainen sanoi.

Toiseksi sijoittunut Konsta Alatupa nousi samassa tilastossa kaikkien aikojen yhdeksänneksi ajalla 47,63. Kolmanneksi juosseen Asseri Välimäen aika 47,82 on 22-vuotiaiden kaikkien aikojen viidenneksi paras hallitulos.

Vielä neljänneksi sijoittunut Tuomas Lehtonenkin paransi hyvätasoisessa kilpailussa halliennätyksensä alle 48 sekunnin.

Kemppinen: ”Juoksu tuntui hyvältä, lähtö ei onnistunut”

Naisten 60 metrin SE:n haltija Lotta Kemppinen avasi kautensa Kuopiossa vakuuttavasti. Hän voitti kolmannen perättäisen naisten mestaruuden kauden kotimaisella kärkiajalla 7,26. Se alittaa myös MM-kilpailuiden tulosrajan, jonka Kemppinen rikkoi ensi kerran jo viime talvena.

– Pääsin juoksemaan alku- ja välierät tosi rennolla askelella ja tein vasta tuohon viimeisen juoksuun sellaisen terävämmän valmistautumisen, Kemppinen sanoi.

Vaikka finaali toi mestaruuden ja MM-rajan alituksen, juoksu ei täysin tyydyttänyt.

– Juok­su tuntui tosi hyvältä 20 metristä 60 metriin, mutta lähtö ei nyt onnistunut hyvin. Telineiden ja lähtöasennon kanssa on vielä hakemista, Kemppinen sanoi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa oli toinen kauden parhaalla ajallaan 7,40 ja Raision Kuulan Johanna Kylmänen kolmas ajalla 7,46. Kuivasjärven Auran Essi Niskala oli neljäs ennätyksellään 7,51. Milja Thureson otti vilppilähdön ja hylättiin.

Samuelssonin ja Purolan kädet ottivat yhteen

Miesten 60 metrillä Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson kiiti kolmannen perättäisen Suomen mestaruuden ajalla 6,73. Kauden ensimmäiset 60 metrin starttinsa juossut Oulun Pyrinnön Samuel Purola oli toinen ajalla 6,75.

Kilpailu ei ollut kummallekaan ongelmaton, sillä kaksikon kädet ottivat napakasti yhteen kesken juoksun.

– Se ei ollut mikään pikkukontakti, Purola muisteli.

– Siinä lyötiin kädet ihan kunnolla yhteen. En saanut kättä kunnolla taakse. Mutta se on Kuopion henki, kun on tällaiset kapeat radat, Samuelsson komppasi.

Tällä kaudella ennätyksensä 6,65 juossut Samuelsson ei ollut tyytyväinen aikaansa, vaikka mestaruus maistui.

– Juoksussa oli ihan hyvä tunne, mutta ajat jäivät vaisuksi, Samuelsson sanoi.

Täysin tyytyväinen ei ollut Purolakaan.

– Nuo lähdöt eivät oikein onnistuneet. Mutta mitä olen juoksun väliaikoja katsellut, maksimijuoksu kulkee paremmin kuin viime talvena, kun juoksin ennätykseni, Purola sanoi.

– Se on hyvä merkki. On ne ominaisuudet kunnossa, mitä on treenattukin. Sunnuntain 200 metrillä haetaan ennätystä eli alle 20,85:n aikaa, jonka juoksin viime vuonna Tampereella.