Naisten 4 x 400 metrin nelikolle superharvinainen EM-finaalipaikka

Suomen naisten 4 x 400 metrin viestijoukkue meni aikojen perusteella loppukilpailuun 19-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa. Suomen nelikko Aino Pulkkinen, Kira Kruuti, Wilma Lassfolk ja Nea Mattila toi kapulan maaliin ajassa 3.42,38.

Finaalipaikka on tuiki harvinainen. Edellisen kerran Suomen naisten 4 x 400 metrin viestijoukkue juoksi nuorten arvokisoissa finaalissa Turun 22-vuotiaiden EM-kisoissa 1997. Tuossa joukkueessa juoksijat Kirsi Kemppainen, Riikka Niemelä, Marika Engdal ja Heidi Suomi.

Miesten 4x 400 metrin viestijoukkue juoksi edellisen kerran nuorten arvokisojen finaalissa 19-vuotiaiden EM-kisoissa Tampereella 2003.

Grossetossa suomalaisnelikko oli alkuerässään neljäs. Erän voitti Ukraina ajalla 3.36,78.

– Läksin vähän liian kovaa. Lopussa sakkasi, Pulkkinen kertaili osuuttaan.

Kruuti totesi, että meno oli hieman tukkoista.

– Tasainen juoksu aukaisi jalkoja, Kruuti sanoi.

Lassfolk oli juoksuunsa kaikin puolin tyytyväinen. Valittamista ei ollut Mattilallakaan, joka kisoissa aiemmin 400 metrin välieriin.

– Tuntui paremmalta kuin yksilömatkalla. Ei hapottanut kovin paljon, vaikka läksin kovaa, Mattila tuumi.

Koilahti loistohypyllä finaaliin

Taika Koilahti eteni pituushypyn karsinnasta loppukilpailuun 625 kantaneella hypyllä. Tulos ylittää Koilahden ennätyksen 614, mutta se syntyi 2,5 metriä sekunnissa puhaltaneessa ennätyskelvottomassa myötätuulessa.

Koilahti ponnisti finaalipaikan toisella yrityksellä ja sijoittui karsinnassa yhdeksänneksi.

– Osui finaaliin hyvä tuuli. Olin askelten kanssa vielä vähän varovainen, mutta finaalissa painetaan täysillä, Koilahti sanoi.

Henriikka Parpalan tie katkesi karsintaan. Hän ponnisti 562. Loppukilpailuun vaadittiin karsintarajan 620 ylitys.

– Fiilis oli hyvä, mutta askelmerkin kanssa oli ongelmia vaihtelevassa tuulessa, Parpala sanoi.

Karsinnan voitti Milica Gardasevic. Hän ponnisti 662.