Naiskuulantyöntäjätrio hakee kauden parasta MM-karsinnassa – EM-mitalisti Kangas yllättyi MM-paikasta: ”Shokissa olin”

– Shokissa olin. En vastannut ensin Jani Tanskasen puheluun ja hän oli sitten ehtinyt soittaa iskälle, kuulantyöntäjä Emilia Kangas muistelee, kuinka sai tiedon paikasta Budapestin MM-kilpailuihin.

– Vastasin meidän kotoa tulleeseen puheluun ja he sanoivat, että istu nyt alas. Luulin, että joku on kuollut. Ja sitten sanottiin, että lähdet Budapestiin. Sen jälkeen sai kauan rauhoitella itseään.

Treenisuunnitelmia Kankaan ei tarvinnut vaihtaa, vaikka MM-kilpailut vaihtuikin syyskesän pääkilpailuksi.

– Minulla olisi ollut lauantaina nuorten SM-kisat. Oltiin tehty treeniohjelma kohti niitä. Joten muu ei muuttunut, kuin että otsikoksi tuli MM-kilpailut, Budapest, Kangas tuumi.

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Espoossa hopean työntänyt Kangas osallistuu lauantaina aamulla MM-kilpailujen karsintaan yhdessä Suomen tilaston kärkinaisen Eveliina Rouvalin ja Senja Mäkitörmän kanssa.

Suomalaiskolmikon kauden parhaat ovat Rouvalin 17,53, Kankaan 16,99 ja Mäkitörmän 16,97. Karsinraja on 19,10. Kaksissa viime MM-kilpailussa finaaliin on vaadittu 18,57 ja 18,04.

– Taso on kova. Itse lähden hakemaan kauden parasta ja ennätystä, Rouvali kiteyttää koko kolmikon yhteisen tavoitteen.

Lönnblad: ”Askel eteenpäin naisten kuulantyönnölle”

Kolme suomalaista MM-kilpailujen naisten kuulantyönnön karsinnassa on saavutus sinänsä. Suomen Urheiluliiton kuulantyönnön lajivalmentaja Mika Lönnblad näkee sen isona asiana nimenomaan tulevaisuutta ajatellen.

– Se on askel eteenpäin naisten kuulantyönnölle. Finaalipaikka EM-kisoissa Roomassa ensi kesänä on realismia, Lönnblad sanoo.

MM-kilpailujen karsintaan suomalaiskolmikko lähtee hyvässä vireessä. Kangas on kauden mittaan nostanut tasoaan ja hakee 17 metrin ylitystä isänsä Hannu Kankaan ja Ahti Arokallion valmennuksessa.

– Homma on toiminut hyvin. Ahti on tosi tarkka tekniikan kanssa ja se helpottaa isä-tytär-suhdetta, kun iskä ei puutu ihan kaikkeen. Isä taas on tosi kokenut fysiikkapuolella, joten näin on saatu tämä sujumaan tosi hyvin, Kangas sanoo.

Rouvali: ”Paketin pitää pysyä kasassa”

Eveliina Rouvali on ollut tänä kesänä uransa parhaassa kunnossa. PM-kilpailuissa kevätkesästä syntyi ennätys 17,53. Senkin jälkeen 17 metriä on ylittynyt kahdessa kilpailussa. Rahkeita olisi siirtää ennätys eteenpäin.

– Nyt on mennyt ihan hyvin. Fyysinen kunto on ihan hyvä, joten luottavaisin mielin lähden kilpailemaan, Rouvali sanoo.

Haasteet ovat Rouvalin mukaan työnnön tekniikassa, jota on kesän mittaan hiottu.

– Paketin pitää pysyä kasassa. Se tärkeintä, Rouvali sanoo.

Kuntoaan Rouvali on rakentanut napakalla treenillä liki H-hetken asti.

– Olen sellainen, että kaipaan aika kovaa treeniä. Vasta ne viimeiset päivät ennen kisaa ovat kevyempiä. Minulle liika herkistely ei ole hyväksi.

Mäkitörmä: ”Hyvä työntö vaatii rennon suorituksen”

Senja Mäkitörmällä on kauden mittaan ollut haasteita saada hyvä fyysinen kunto näkymään työnnöissä

– Ei ole ollut mikään helpoin kesä ja sen pohjalta odotukset eivät ole katossa. Kauden paras on se, mitä toivon ja odotan, Mäkitörmä sanoo MM-karsinnasta.

– Tekniikan kanssa on ollut haasteita. Se on nyt treeneissä toiminut vähän paremmin, mutta hyvä työntö vaatii rennon suorituksen. Jos työntö menee liiaksi puristamiseksi, se ei yleensä toimi.

– Jos saan karsinnassa riittävän rennon työnnön aikaiseksi, uskon että on mahdollisuudet kauden parhaaseen. Karsinta ei ole helppo paikka, mutta aika paineettomasti pystyn sinne menemään.