Naiset tiukasti voitossa kiinni, miehet ottelivat ennusteet mukaan

Naiset tiukasti voitossa kiinni

Kolmoisvoitot kolmiloikassa ja keihäänheitossa sekä kaksoisvoitto seiväshypyssä pitivät naisten maajoukkueen iskuetäisyydellä maaotteluvoitosta ennen Ruotsi-ottelun päätöspäivää. Kisaa käydään Tukholman olympiastadionilla.

Naiset johtavat maaottelu pistein 107-97, kun miesten maaottelussa piste-ero Ruotsin hyväksi on 132-73. Maaotteluvoittoihin suomalaisista ylsivät 110 metrin aidat voittanut Elmo Lakka ja korkeushypyn voittanut Jussi Viita. 

– Naisten piti olla tilastojen valossa pisteen verran tappiolla avauspäivän jälkeen, joten 10 pisteen johto on hienoa venymistä. Toivon mukaan tuo keula kestää sunnuntaina, Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen arvioi.

 – Miesten ottelussa tilanne on aika lailla tilastoennusteen mukainen. Se tosin tasoittuu sunnuntaina, joka on meille parempi päivä.

Kristiina Mäkelän kausi päättyi Tukholman olympiastadionilla komeasti kunniakierrokseen. Mäkelä johti suomalaiset kolmiloikassa odotettuun kolmoisvoittoon tuloksella 13,79.

– Olisin toki toivonut, että olisi tullut parempi tulos, mutta tosi paljon löysin hyviä, oivaltavia juttuja ensi kautta ajatellen, Mäkelä summasi kilpailukauttaan.

Mäkelä loikki hallissa SE:n 14,20 ja oli EM-halleissa pistesijalla. Ulkoratakauden parhaaksi jäi 14,06. 

– Nyt teen kaksi viikkoa kaikki muita asioita. Sen jälkeen teen itselleni tiukan ohjelman ja alan noudattaa sitä. Siitä tulee hyvä olo, Mäkelä linjasi.

Toiseksi maaottelun kolmiloikassa sijoittui Sanna Nygård, joka ponnisti 13,61, kun Essi Lindgren oli kolmas loikkittuaan 13,02.

 

Nokelainen: Kesän tavoite täyttyi

 

Heidi Nokelainen täytti kesän toiveensa voittamalla maaottelun keihäänheiton 57,71 kantaneella heitolla,. Sanni Utriainen oli toinen (56,72) ja Oona Sormunen kolmas (52,90).

– Se on ollut koko kesän tavoite olla tämän tason kilpailussa ykkönen. Nyt se toteutui kauden viimeisessä kilpailussa, Nokelainen hehkutti.

Nokelainen on kahtena perättäisenä kesänä heittänyt ennätyksensä Joensuun Eliittikilpailussa. Se ei riitä hänelle ensi kesänä.

– Ensi kesänä tason pitäisi olla nykyisen ennätyksen (59,86) tasolla ja tulosta pitää syntyä heinäkuisten EM-kisojen takia jo alkukesästä. Ei voi odotella Joensuun kisaan, Nokelainen tuumi.

Tuuletukset ja kunniakierros olivat paikallaan myös naisten seiväshypyn jälkeen. Minna Nikkanen ja Aino Siitonen taivuttivat kaksoisvoiton ja vaikeissa oloissa. 

– Hirveän vaikea keli. Tuuli saattoi muuttaa suuntaa jo juoksun aikana ja painoi seivästä sivuun. Ei todellakaan mikään ennätyskeli, Nikkanen sanoi.

Vaikka Nikkanen jätti vaikean sään takia jäykimmät ja isoimmat seipäät pussiin, hän yritti kilpailun päätteeksi SE-korkeudesta 461.  

– Yrityksistä vain ensimmäinen oli kohtalainen, Nikkanen arvioi.

Nikkanen voitti kilpailun ylitettyään 446. Aino Siitonen oli toinen 415:n ylityksellä ja Elina Lampela viides (392). Pisteet jäivät Suomelle 14-7.

 

Latvala ja Uusimäki loistovauhdissa

 

Naispikajuoksijoista voiton makuun lauantaina pääsivät Hanna-Maari Latvala 100 metrillä ja Hilla Uusimäki 400 metrillä.

 – Rento juoksu alusta asti. Kiihdytyskin onnistui, mutta sen jälkeen rentoutin juoksua vähän liikaa. Kiristin sitten taas lopussa, Latvala kertaili. 

Latvala vei pikamatkan hyvällä rutiinilla ajalla 11,72, joka syntyi lievässä (+0,6 m/s) myötätuulessa. Ruotsin Elin Östlund oli toinen ajalla 11,83 ja Milja Thureson toiseksi parhaana suomalaisena viides (11,93). 

Nooralotta Neziriä paikannut Jasmin Showlah kuudes (12,19). Lajissa pisteet menivät Ruotsille 12–10.

Uusimäki avasi kolme lajin maaottelu-urakan voittamalla 400 metriä ajalla 54,67. Ruotsin Elise Malmberg nousi aivan juoksun loppuhetkillä rinnalle, mutta pysyi takana ajalla 54,71.

– Yritti tulla sisältä ohi, mutta ei ihan ehtinyt, Uusimäki kuittasi Malbergin kirin, jota hän seurasi etusuoralle tullessaan stadionin valotaululta. 

– Juoksuna ihan ok. En tiedä 200 metrin väliaikaa, mutta tuntui, että tuohon takasuoran vastatuuleen alku oli vähän liian kova.

Eveliina Määttänen oli kilpailussa viides (56,06) ja Jonna Julin kuudes (56,27). Pisteet menivät Ruotsille 12–10.

Uusimäki juoksee Ruotsi-ottelussa vielä 400 metrin aidat ja 4 x 400 metrin viestin.

 

Peiponen pinkoi ennätysvauhtia

 

Mainiosti Tukholmassa esiintyi myös kestävyysjuoksija Johanna Peiponen. Tuttuun tapaansa hän lähti heti alkumatkasta omaan vauhtiinsa ja piti sen loppuun asti.

Maaottelussa Peiposen vauhti riitti kolmanteen sijaan omalla ennätyksellä 16.08,06. Peiponen alkaa pikku hiljaa kolkutella vauhdillaan kotimaan kaikkien aikojen tilaston kärkikymmenikköä.

Ruotsin Charlotta Fougberg voitti matkan ajassa 15.59,33. Camilla Richardsson oli toiseksi parhaana suomalaisena neljäs ajalla 16.18,10 ja Minna Lamminen viides (16.19,95). Lajipisteet menivät Ruotsille 13–9.

Toiseksi ja kolmanneksi tuloksin 67,84 ja 65,37 heittäneet Inga Linna ja Merja Korpela käänsivät moukarinheiton 11-11 tasapeliksi ruotsalaisten kanssa. Jenni Penttilä oli viides (62,83). Lajin voitti Ruotsin Tracey Andersson, joka heitti 67,87.

Tulokset

Juttu miesten ottelusta

 


stavtjejer_6981.jpg

Seiväshypystä kaksoisvoiton taivuttaneet Aino Siitonen (2.) ja Minna Nikkanen (1.) kunniakierroksella Elina Lampelan kanssa.