Naisaitureiden kärkikaarti kohtaa Jyväskylässä – Hurske: Kyllä se ainakin itselle tuo jännitystä eri tavalla

EM-hallien pika-aitojen mestari Reetta Hurske avaa kotimaan kilpailukauden Jyväskylän Motonet GP:ssä keskiviikkona. Kilpailussa aiturinelikko Hurske, Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Lotta Harala juoksee samassa kilpailussa ensimmäistä kertaa sitten Turun Kalevan kisojen 2020.

– Kyllä se ainakin itselle tuo jännitystä eri tavalla, kun kaikki ovat taas viivalla pitkästä aikaa, Hurske tunnusti.

Hurske juoksi puolitoista viikkoa sitten Savonassa kesän kotimaisen kärkiajan 12,80 ja on suosikki Jyväskylässä. Tällä kaudella 12,81 juossut Liberian Ebony Morrison sekä pari viikkoa sitten Jyväskylässä 12,88 pinkaissut Korte ja 12,84 Weinheimissa aitoinut Intian Jyothi Yarraji  ovat tilastojen valossa Hurskeen kovimmat haastajat.

Hurske on harjoitellut Savonan kilpailun jälkeen kovaa ja rakentanut pohjaa Jyväskylästä alkavalle tiiviille kilpailuputkelle.

– Aika tiheästi tulee kilpailuja nyt. Näitten välissä ei ehdi kauheasti tekemään mitään muuta. Siksi olen Savonan jälkeen treenannut kovaa. Treeneissä on nyt loppuviikosta ollut ehkä vähän jähmeämpää treenirasituksen vuoksi, mutta uskon, että keskiviikkona irtoaa jo eri tavalla, Hurske arvioi juoksuvirettään.

Neziri rakentaa paluuta huipulle viime vuosien terveysmurheiden jälkeen ja juoksi pari viikkoa sitten Jyväskylässä 13,04.

– Pääsin maaliskuussa juoksemaan aitoja, joten aika pienessä ajassa yritän raapaista itselleni kisakunnon, mutta se on lähtenyt hyvin käyntiin. Olen itse tosi tyytyväinen siihen 13,04:n aikaan, Neziri totesi.

– Tosi kivaa, että meillä on neljän kopla taas koossa, vaikka itse lähden neljänneltä sijalta ratkomaan tätä geimiä. Ei ole painetta, että pitäisi kaikki voittaa. Mennään pikku hiljaa eteenpäin.

Aika paljon jäi hampaankoloon Kööpenhaminan juoksuista. Jyväskylästä haen teknisesti parempaa juoksua ja sitä kautta parempaa aikaa, Lotta Kemppinen sanoo.

Kemppinen: Aika paljon jäi hampaankoloon Kööpenhaminan juoksuista

Lotta Kemppinen palasi hyvässä vireessä akilleen seudun vaivojen tuomalta kilpailutauolta Kööpenhaminassa PM-kisoissa juoksemalla mestariksi ajalla 11,57. Juoksu oli alkuerän ohella kahden vuoden takaisen EM-hallien mitalistin ensimmäinen kilpailu sitten viime vuoden maaliskuun, eikä vielä ollut teknisesti sitä mitä parhaimmillaan 11,33 juossut Kemppinen halusi.

– Aika paljon jäi hampaankoloon Kööpenhaminan juoksuista. Jyväskylästä haen teknisesti parempaa juoksua ja sitä kautta parempaa aikaa, Kemppinen sanoi.

Kööpenhaminassa Kemppinen harmitteli nimenomaan varmuuden puutetta lähdöissä.

– Lähtövarmuutta ei ehdi viikossa saada lisää, mutta tein pieniä viilailuja telineiden asetuksiin. Kokeilen niitä nyt. Toivottavasti saan starttiini enemmän tehoa. Telineistä lähtö on nyt ollut sellaista kipittelyä, josta ei niin hyvin pääse jatkamaan täysvauhtiseen juoksuun, Kemppinen totesi

Jyväskylässä Kemppistä kirittää muiden kotimaisen kärkinimien ohella Jamaikan Jura Levy, jonka ennätys on 11,06 ja kauden paras 11,43.

– Voittoa lähden juoksemaan ja hyvää aikaa, Kemppinen totesi.

Kaasalainen: Ennätys mielessä lähden juoksemaan

Viljami Kaasalainen juoksi viime viikolla 150 metrin SE:n 15,52 ja avasi kauden 400 metrillä ajalla 46,92 PM-kilpailuissa Kööpenhaminassa.

–  Kausi on lähtenyt ihan railakkaasti käytiin, vaikka Kööpenhaminassa oli vähän haastavat olot. Jos siellä olisi ollut samat olosuhteet kuin Harjun kentällä, aika olisi ollut oman ennätykseni paikkeilla, parhaimmillaan 46,54 juossut Kaasalainen sanoo.

– Ennätys mielessä lähden keskiviikkona juoksemaan. Jos en sen tuntumaan pääse, olen pettynyt.

Miesten 100 metrin SE-mies Samuli Samuelsson avaa kilpailukautensa Jyväskylässä. Juoksun tilastosuosikki on 10,13 tällä kaudella pinkaissut Jamaikan kokenut O’Shane Bailey. Samuelssonia haastavat myös parhaimmillaan 10,26 juossut Riku Illukka ja Ruotsia nykyisin edustavat Thorin veljekset Viktor ja William.

Kauden parasta aikaa hakee Jyväskylästä myös pika-aituri Elmo Lakka, joka juoksi kauden avauksessaan Haniassa Kreikassa napakkaan vastatuuleen 13,93.

– Kreikassa ei ollut yhtä hyvät olosuhteet, joita läksin hakemaan, mutta kausi on avattu ja nyt pääsen kotikentälle näyttämään miten kevään ja talven harjoittelu on mennyt, Lakka totesi.

Lakan toiveissa on saada kunto kehittymään tasaisesti kauden edetessä ja huipentumaan elokuussa.

– Viime vuonna tuli juostua kauden paras Jyväskylässä jo toukokuun puolella. Jos nyt pystyisi joka juoksussa aina vähän parantamaan, Lakka tuumi

Rinne ja Heikkinen 1500 metrillä: ”Ennätystä haetaan”

Harjun illan muissa lajeissa Joonas Rinne jahtaa Santtu Heikkisen kanssa reilusti alle 3.40:n aikaa 1500 metrillä. Rinteen nykyinen ennätys 3.38,56 syntyi Harjun kentällä toissa vuoden GP-kilpailuissa ja kuluvan kauden paras reilu viikko sitten Karslruhessa ajalla 3.39,48.

Heikkinen väläytti loistokuntoa viikonvaihteessa Bergenissä 3000 metrin ennätyksellään 7.50,31, jolla hän meni toiseksi 22-vuotiiaiden kaikkien aikojen tilastossa. Kevään mittaan hän on juossut 1500 metrin ennätyksekseen 3.40,32.

Jyväskylässä 1500 metrillä on ”jänis”, eli vauhdittaja, joka vie Rinteen, Heikkisen ja muun kilpailijajoukon tuntuvasti alle 3.40:n vauhtiin.

– Toivotaan, että Jyväskylässä on hyvä sää ja juoksun luonne on optimaalinen, Rinne sanoo.

Mette Baas avasi kauden juoksemalla Kööpenhaminassa 400 metriä 53,13. Harjun kentällä on kirittäjiä kauden ensimmäiseen 53 sekunnin alitukseen, kun mukana ovat myös Aino Pulkkinen ja Milja Thureson.

Kolmiloikkaja Aaro Davidila ponkaisi hiljattain ennätyksensä 16,41 ja hakee jatkoa hyvälle tulokselle Jyväskylästä.

Junnila, Huntington, Kotaja, Tähti …

Jyväskylässä kilpailevat myös korkeushyppääjä Ella Junnila, hiljattain 16,41 kolmiloikassa venyttänyt Aaro Davidila sekä miesten moukarinheiton kärkikaarti.

 – Naisten pituushypyssä tarjolla on hyvä kotimainen taistelu, kun mukana ovat Maria Huntington ja Jessica Kähärä, Koistinen kertoo.

Harjun kentällä kilpailevat myös hiljattain kevään Sveitsin-turneella loistovauhtia kiitäneet kotimaan ratakelauksen huiput Amanda Kotajan ja Leo-Pekka Tähden johdolla.

Jyväskylän Motonet GP 7.6.2023 Harjun kentällä

Klo 16.00 Esilajit.

Klo 18.00 Päälajit.

Osallistujaluettelo: https://www.tilastopaja.eu/motonetgp/jyvaskyla/

Ylen lähetysajat:

Klo 17.40 Yle Areena

Klo 18.30 TV2