Näin illan tähdet tarinoivat Yleisurheilugaalassa

Näin illan tähdet tarinoivat Yleisurheilugaalassa

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen syksy on poikennut normaalista. Viime kesän EM-pronssimitalisti kävi syksyllä olkapääleikkauksessa ja on sen jälkeen keskittynyt kuntouttamaan sitä.

– Metsällä käynnit ovat nyt jääneet vähiin. Syksy on mennyt olkapäätä jumpatessa ja kotihommissa, Ruuskanen sanoo.

Yleisurheilugaalassa Vuoden heittäjänä palkittu Ruuskanen oli avopuolisonsa Tuula Moilasen kanssa.

– Varsinaisen harjoituskauden aloitan ensi viikolla. Sitten aletaan kiusata kroppaa oikein kunnolla. Olen tehnyt vasta jumppaa ja paljon nimenomaan olkapääjumppaa, Ruuskanen kertoo.

Kun harjoittelu alkaa, Ruuskanen keskittyy perusvoimien- ja kunnon rakentamiseen. Keihään kanssa heittäminen alkaa vasta myöhemmin.

– Heittämisen kanssa ei ole kiire. Pitää ensin tehdä kunnon pohjat. Pääsen heittämään joulu-tammikuussa. Kovempi heittäminen keihään kanssa alkaa vasta myöhemmin, Ruuskanen sanoo.

Möröllä vilkas syksy

Vuoden pikajuoksijana palkittu Oskari Mörö oli Yleisurheilugaalassa liikkeelle tyttöystävänsä Laura Kiurun ja vanhempiensa Tarja ja Jari Mörön seurassa.

Mörön mukaan syksy on ollut hieman tavallista vilkkaampi.

– Hyvän kauden jälkeen on ollut vähän enemmän tilaisuuksia kuin normaalisti. Ei kuitenkaan rasittavuuteen asti. Ihan kaikkeen ei voi suostua, Mörö sanoo.

Myös harjoittelu kohti Lontoon MM-kisoihin huipentuvaa kesää on lähtenyt käyntiin ongelmitta.

 – Takapakkeja ei ole tullut. Systemaattisesti on alettu kehittää aerobista puolta ja nopeutta on pidetty yllä. Vierumäen opintojakin olen kyennyt viemään eteenpäin, Mörö kertoi.

Mörö nähdään talvella hallikisoissa. Sitä ennen on edessä vuoristoleiri Sierra Nevadassa ja toinen leiri Las Palmasissa.

Lehtola: Olisi aika siirtää ennätystikkua

Kaksi kyynärpääleikkausta läpikäynyt keihäänheittäjä Sampo Lehtola palasi viime kesänä väkevästi ja heitti 81,88. Ensi kesänä ajatuksissa ovat jo huomattavasti pidemmät kaaret.

– Nyt olisi aika jo siirtää ennätystikkua eteenpäin, mutta se onnistuu vain yhdellä ehdolla, eli terveenä täytyy pysyä, Lehtola sanoo. Hän viittaa viisi vuotta sitten syntyneeseen ennätykseen 83,77.

– Nyt treeniä takana jo viisi viikkoa. Syksy on sujunut hyvin.

Lehtola oli Yleisurheilugaalassa tyttöystävänsä Emma Korhosen kanssa.

Mäkelä: Mukava palata urheilijan rutiiniin

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kilpaili päättyneellä kaudella kolmesti arvokisafinaalissa: MM-halleissa, EM- ja olympiakisoissa. Tulevan kauden ensimmäinen tavoite on onnistua EM-hallikisoissa maaliskuussa Serbiassa.

– Pidin viime kauden jälkeen kuukauden täydellisen levon ja tein kaikkea muuta kuin urheilua. Kun on tottunut urheilijan kurinalaiseen elämään, oli tosi kiva lähteä taas treenaamaan. Kropassa oli jo sellainen olo, että oli mukava palata urheilijan ruutiiniin, Mäkelä sanoi.

Mäkelän mukaan syksyn harjoitukset ovat lähteneet hyvin käyntiin valmentaja Suren Ghazaryanin johdolla.

– On tullut paljon uusia juttuja. Harjoittelussa ollaan hyvässä vauhdissa. Seuraavaksi ollaan lähdössä viime syksyn tapaan leirille Etelä-Afrikkaan. Nyt on tehty treeneissä aika perusjuttuja. Etelä-Afrikassa mennään sitten treeneissä lajinomaisempaan suuntaan, Mäkelä sanoo.

Peiponen: Treeni on vielä korvaavaa

Viime kesänä 10 000 metriä huippuaikaan 31.42,9 juossut Johanna Peiponen on pikkuhiljaa kuntoutunut jalan rasitusmurtuman esiasteesta.

– Harjoitteleminen on vielä korvaavaa harjoittelua. Juoksemaan on päässyt vasta vähän, Peiponen sanoo.

Yleisurheilugaalassa Vuoden kestävyysjuoksijana palkittu Peiponen oli valmentaja-äitinsä Aira Peiposen kanssa.

Hassi: EM-raja plakkariin jo ensi kesänä

Kymmenottelun Suomen mestari Juuso Hassi palkittiin gaalassa Vuoden moniottelijana. Hän oli Tampereen Viihdepalatsissa tyttöystävänsä Janita Tammisalon kanssa.

– Viime kesänä EM-kisat jäivät haaveeksi, mutta ensi kesänä täytyy tehdä sellainen tulos, että se rikkoo jo seuraavan vuoden EM-kisojen tulosrajan. Silloin kesällä 2018 ei tarvitsisi alkukesästä vääntää sitä tulosrajaa, Hassi sanoo

– Tulevan kesän pääkisat voisivat olla Universiadit.


Oskari Mörö ja Laura Kiuru

Oskari Mörö ja Laura Kiuru


Sampo Lehtola ja Emma Korhonen

Sampo Lehtola ja Emma Korhonen


Kristiina Mäkelä

Kristiina Mäkelä


Aira ja Johanna Peiponen

Aira ja Johanna Peiponen


Janita Tammisalo ja Juuso Hassi

Janita Tammisalo ja Juuso Hassi