Myötätuuli siivittää keihästähtiä ja sprinttereitä Paavo Nurmen kisoissa

Myötätuuli siivittää keihästähtiä ja sprinttereitä Paavo Nurmen kisoissa

Keihäänheiton saksalaiset kärkinimet Andreas Hofmann, Thomas Röhler ja Johannes Vetter jahtaavat Paavo Nurmi Gamesin keihäskisan voittoa napakassa sivumyötäisessä tuulessa tiistaina.

Koko trio on heittänyt tällä kaudella yli 90 metriä ja voi onnistuneella heitolla heittää pidemmälle kuin Aki Parviaisen SE 93,09. Se yhdessä voiton kanssa toisi bonuksena yhden Turun saariston saarista

– Saa nähdä millainen tuuli kisassa todella on. Kun kävin kentällä tänään, se pyöri aika lailla, totesi Johannes Vetter Paavo Nurmi Gamesin mediatilaisuudessa maanantaina.

Hiljattain 92,70 heittänyt Hofmann oli mediatilaisuudessa saksalaiskolmikosta luottavaisin. Hän on kevään mittaan saanut tekniikan toimimaan. Voimaa yli 92 metrin heittoihin on ollut aiemminkin.

– Suurin muutos viime kauteen on siinä, että olen saanut vauhdinjuoksun toimimaan ja kykenen nyt saamaan keihään paremmin asentoon, Hofmann sanoi.

Röhler on voittanut kaksi kauden kolmesta kilpailustaan. Hän oli ykkönen Timanttiliigan Dohan ja Eugenen kilpailuissa ja on hävinnyt vain Schönebeckissä Vetterille lukemin 85,88-86,96. 

– Olen treenannut voimaa vähän pidemmälle kauteen kuin normaalisti. Tekniikassa on sen jälkeen vielä vähän hakemista, mutta valmentaja on ihan tyytyväinen, Röhler sanoo viittaa siihen, että huippukunto on tähdätty EM-kisoihin.

Kaksi edellistä Turun kisaa voittanut Röhler kiittelee Turun heittopaikkaa.

– Hyvä, ettei täällä tehdä rataa uusiksi joka toinen vuosi. Turun kentällä on hyvä, kova heittopaikka ja hieno yleisö. Sään kanssakin tullaan toimeen, Röhler veisteli.


png_keihas_2018.jpg

,

 Pitkämäen flunssa ohi, Helander nauttii myötätuulesta

Vetter on viimeisissä kisoissa jäänyt metrejä kevättalven yli 90 metrin heitoista. 

– Kauden alku oli mahtava. Nyt on ollut ongelmia tekniikan kanssa. Oikea jalka kipeytyy todella rajusti, jos heittäydyn maahan heiton jälkeen. Se on tuonut heittoon varovaisuutta. On ollut vähän käsijarru päällä, Vetter sanoo.

Kisan suomalaishaastajat Tero Pitkämäki ja Oliver Helander ovat valmiita tiistain taistoon. Kumpikin avasi kautensa reilu viikko sitten Vantaalla, Helander komealla ennätyksellä 85,46 ja Pitkämäki heittämällä 82,64.

– Vantaalla oli pieni flunssa päällä, eikä tekniikka ollut kohdallaan. Nyt on parempi tilanne, Pitkämäki sanoi.

Helander totesi. että Vantaan tuloksen uusiminen tyydyttäisi Turussa. Tuon kisan jälkeen hän on antanut kropan palautua ja heittovireen herkistyä.

– Vantaan kisaan jälkeen en ole tehnyt mitään kovempaa, Helander sanoo.

Helander osaa pistää keihään hyvään asentoon ja nauttii, kun heitetään myötätuuleen. 

– Minusta myötätuuleen on aina ollut helppo heittää. Koskaan ei ole ollut ongelmia. Saksalaisista se on suurin etu Vetterille ja Hofmannille, jotka heittävät korkealle, Helander sanoi.

Purola: Nopea rata, hyvät kirittäjät

Paavo Nurmen kisojen parin sadan urheilijan joukossa on satakunta suomalaista ja kymmeniä arvokisamitalisteja. Tiistai-illaksi ennustettu tuulinen sää tarkoittaa myötätuulta pikajuoksuihin.

Maanantaina mediaa tavanneet pikajuoksija Samuel Purola ja aituri Nooralotta Neziri odottavat hyvää kilpailua.

Purola avasi kauden aiemmin keväällä 100 metrin juoksulla, joka sujui ajassa 10,53 Espanjassa Teneriffan leirin päätteeksi.

– Se oli kaikinpuolin heikko juoksu. Menetin kaksi kymmenystä jo reagoinnissa, Purola totesi.

Turussa on Purolan mukaan edellytykset hyvälle juoksulle. Hän pinkaisee tiistaina kauden ensimmäisen 200 metrin kilpailun.

– Nopea rata, hyvät tuulet ja kirittäjätkin ovat kohdallaan, Purola tuumi.

Neziri ja Mäkelä innolla kisaamaan

Neziri on juossut kevään mittaan 100 metrin aidat kahdesti 13,26. Turussa Yhdysvaltain Queen Harrisonin tähdittämässä kilpailussa ei ole pulaa kirittäjistä. Nezirin mukaan edellytyksiä 13 sekunnin pintaan tai sen alle on, jos juoksu onnistuu.

– Tosi hyvä päästä kisaamaan, Neziri sanoo.

Kristiina Mäkelä avaa kilpailukauden kolmiloikassa ja kohtaa Yhdysvaltain ennätyksen 14,84 hiljattain hypänneen Tori Franklinin tähdittämän hyvätasoisen kilpailijajoukon.

– Vähän jännittää avata kausi, mutta kauhea draivi on päästä kentälle. Valmentaja Tuomas Sallisen kanssa on tehty tosi hyvää duunia ja menty paljon eteenpäin. Toivottavasti se näkyy kentällä, Mäkelä sanoi.

Intoa täynnä oli myös seiväshyppääjä Wilma Murto. Kauden avauskilpailussa Salossa näkyi vielä kilpailurutiinin puute. Murto oli junioreiden EM-kisaa lukuun ottamatta sivussa koko viime kauden jalkavaivan takia.

Nyt jalka on kunnossa ja edessä kilpailu tutulla Turun Paavo Nurmen stadionilla, myötätuulessa ja ison yleisön edessä.

– Pyysin kaikki tutut mukaan kannustamaan, Murto hehkutti ja kertoi, että kisaa edeltäneeseen hyppyharjoitukseen löytyi hyvä vire.

– Jännittää, mutta hienoa päästä kilpailemaan.

Paavo Nurmi Games osanottajalista

Aikataulu