Mustola viime kesästä: "Olo oli kuin vieraassa kehossa"

Katri Mustola paransi ennätyksiään Oulussa

Paluuta radoille tekevä varttimaileri Katri Mustola, 23, on kulkenut viime vuodet sellaista vauhtia ylös ja alas, että heikompaa hirvittäisi.

Toissa kesänä hän teki niin vauhdikkaan läpimurron kotimaisen yleisurheilun huipulle, että tuskin osasi siitä itsekään uneksia.  Viime kausi oli taas sellaista painajaista, jota hän tuskin osasi itsekään pelätä.

Nyt vaikeudet ovat viimein ohi, ja kaikki näyttää lupaavalta tulevan kauden osalta.

– Nyt voi aivan rehellisesti sanoa, että hyvää kuuluu. Jalat ovat pysyneet semmoisessa kunnossa, että olen saanut juosta koko ajan. Ei ole tarvinnut juurikaan tehdä korvaavia harjoitteita, Mustola kertoo.

Vielä kesällä 2014 Mustolalta tuntui onnistuvan kaikki. Kalajoen Junkkarien juoksija pudotti 400 metrin ennätyksestään kesän aikana noin viisi ja puoli sekuntia, siivun lähes jokaisessa kymmenessä startissa. Kausi huipentui ratakierroksen SM-kultaan ennätysajalla 53,20 ja valintaan Zürichin EM-kisoihin.

Pian sen jälkeen alkoi kuitenkin alamäki. Kierre alkoi syksyllä jalkapöydän rasitusmurtumasta, jatkui keväällä penikkataudin oireina ja päättyi kesällä mykoplasmaan ja kilpirauhasen tulehdukseen.

Päämatkan 400 metrin startteja kertyi vain kolme, ennen kuin Mustola joutui heittämään pyyhkeen kehään.

– Kroppa ei toiminut yhtään samalla tavalla kuin edellisenä kesänä. Olo oli kuin vieraassa kehossa, Mustola muistelee.

Täysipainoinen lääketieteen opintojen ja urheilu-uran yhdistäminen maksoi oman hintansa. Mustolan mielestä vuoden aikana tapahtui liikaa asioita, eikä palautumiseen ja lepoon jäänyt riittävästi aikaa.

–  Syksyllä oli vielä tavallaan nuppi levällään siitä, mitä kesän aikana oli tapahtunut. Yritin tehdä koulua samalla painolla kuin harjoitella. Se ei ollut aivan fiksu yhtälö, hän miettii.

– Olin ajatellut, että arvokisajuna olisi minun kohdallani jo mennyt ohi. En osannut kuvitellakaan, että itsestä löytyisi semmoista potentiaalia. Piti miettiä koko marssijärjestys uusiksi, mutta siinä meni oikeastaan koko vuosi pyöritellessä.

Päätöksenteko kesti lopulta lähes vuoden, mutta Mustola päätyi kallistamaan vaakaa urheilu-uran suuntaan. Hän suorittaa tämän lukuvuoden aikana noin puolet opintojen kolmannen vuoden oppimäärästä.

– Haluan urheilla ja katsoa mihin minusta on. Haluan antaa mahdollisuuden tälle kortille. Nyt palaset tuntuvat olevan hyvin kohdallaan.

Muutama startti ennen Etelä-Afrikkaa

Mustola on saanut harjoitella syksyn suunnitelmien mukaan, vaikkakin maltillisesti. Harjoitusmääriä on lisätty varovaisesti, ja oma normaalitaso on hiljalleen saavutettu.

Harjoittelun suuret linjat ovat pysyneet samana. Mieluummin maltillista vauhtia ja matalaa tempoa kuin armotonta happotreeniä.

– Tuntuu, että se sopii minulle. Tykkään siitä, että on hyvä fiilis peruskestävyydestä. Tulee varmempi olo, kun voi luottaa että keho kestää. Palautuminenkin helpottuu, kun on saanut hyvän peruskuntokauden alle. 

Pian alkavalle hallikaudelle Mustola ei ole juurikaan tavoitteita asettanut. Muuta kuin sen, että pääsee taas viivalle. Ja saisi hyvältä tuntuvia juoksuja alle.

– Tarkoitus on ottaa muutama startti, mutta en lähde mitenkään hampaat irvessä aikoja jahtaamaan. Varmaan lyhyttä matkaa ja pari 400 metrin kisaa.

Jotain uuttakin kevät tuo mukanaan, sillä Mustola lähtee maaliskuussa neljän viikon leirille suomalaisille tuttuun Etelä-Afrikan Potchefsroomiin.

– En ole ikinä ollutkaan niin pitkällä leirillä. Jännä lähteä katsomaan. Olen kuullut siitä paikasta paljon hyvää.

Huhtikuun lopulla matka jatkuu Portugaliin, jossa on tarkoitus aloittaa myös kilpailukausi mahdollisesti muiden 400 metrin juoksijoiden kanssa.

Viivalle paluu jännittää

Mustolan kesän päätähtäin on heinäkuisissa Amsterdamin EM-kilpailuissa. Vaadittu

EM-raja 53,40 alittui ennätyskesänä kerran, kun Mustola pinkaisi Kalevan kisojen voittojuoksunsa aikaan 53,20. 

Ensi kesänä hän haluaa juosta vieläkin kovempaa, mahdollisesti jo alle 53:n sekunnin. Sen Mustola kuitenkin myöntää, että viivalle lähteminen mietityttää tavallista enemmän.

– Nautin juoksemisesta ja odotan innolla ensi kautta. Silti ei voi sanoa, etteikö jännittäisi. Viime kesä on pyritty nollaamaan, mutta juoksu oli kaikella tapaa niin vaikeaa, että pieni pelko siitä jäi. Toisaalta harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja kehitystä on tapahtunut parin vuoden takaiseen. Siitä saa hyvää oloa ja mielenrauhaa, Mustola kertoo.

Ennätyskesän aikana moni toivoi Mustolan testaavan ominaisuuksiaan myös 800 metrillä.

– Mitään ei ole poissuljettu tulevilta vuosilta, mutta ainakin lähivuodet mennään 400 metrillä. Sitä haluan nyt juosta, Mustola sanoo.

– En koe tällä hetkellä suurta paloa päästä kiusaamaan itseäni yhtään kierrosta enempää. Jätetään se kasi vielä vähän kovemmille mimmeille, hän nauraa.