Mustola: Haluan nauttia juoksemisesta

Aluemestaruuskilpailuita Etelästä Pohjoiseen

Varttimaileri Katri Mustola päätti viime syksynä antaa enemmän aikaa harjoittelulle ja hölläsi rahtusen opiskelutahtia. Talvella se poiki jo tukun halliennätyksiä. EM-ja olympiakesän korvalla hän on mainiossa kunnossa, mutta puhuu tavoitteistaan maltilla.

– Haluan nauttia juoksemisesta, en ota siitä paineita. Sitä kautta ne parhaat tulokset tulevat, aivan kuten kesällä 2014, Mustola sanoo.

Mustola viittaa läpimurtokesäänsä, joka huipentui ensin Kuopion Kalevan kisojen 400 metrin mestaruusjuoksuun, jossa hän teki ennätyksensä 53,20, ja sitten EM-kisamatkaan. Kesän mittaan Mustolan ennätys koheni yli viisi sekuntia.

Viime talven onnistunut harjoituskausi on luonut edellytykset siirtää tuo ennätys historiaan ja kilpailla Amsterdamin EM-kisoissa. Tulosraja Amsterdamiin on 53,40.

– Jos kaikki menee hyvin, mahdollisuus alle 53 aikoihin on realistinen, mutta ensin täytyy saavuttaa kesän 2014 taso ja sitten hinata siitä eteenpäin, Mustola sanoo.

Jos tuo onnistuu lähestytään myös Rio de Janeiron olympiakisojen lujaa tulosrajaa 52,20.

– Olympialaiset tulevat, jos ovat tullakseen. Olen iloinen siitä, että minulla ylipäätään on tällainen mahdollisuus kilpailla kansainvälisesti, Mustola sanoo.

Kehitystä kaikessa talven mittaan

Mustola on lähtöisin Kalajoelta. Hän opiskelee lääketiedettä Oulussa ja vie juoksu-uraansa eteenpäin isänsä Tuomon valmennuksessa.

– Isän kanssa yhteistyö toimii tosi hyvin. Hän katsoo minun treenejä Oulussa pari kertaa viikossa. On tehty myös leiriviikonloppuja, jolloin hän on ollut Oulussa tai minä menen Kalajoelle, Mustola sanoo.

Harjoittelun linjauksia ei ole isommin muuteltu. Mustolan mukaan määrää on paljon alkaen syksyn peruskuntokauden monipuolisesta kestävyyspohjan tekemisestä aina kuntopiireihin. Juoksemisessa vauhti on maltillista, kunnes kisakausi alkaa lähestyä.

– Punttisalissa rautaa on laitettu lisää tankoon maltilla, mutta siinäkin on menty eteenpäin. Myös nopeus on kasvanut, mikä näkyy siinä, että submaksimaaliset vedot menevät nyt kovempaa, Mustola sanoo.

Suurin uudistus harjoittelussa on se, että urheilu sai enemmän aikaa juoksijan kalenterissa, kun opiskelutahtia löysättiin.

– Henkinen taakka helpottui, koska haluan tehdä myös opinnot huolella. Nyt opintoja on sopivasti, joten se on minulle voimavara, Mustola sanoo.

Viestikisalla kausi käyntiin

Mustolan opiskelun ja harjoittelun suhteeseen tekemät linjaukset ovat peruja viime vuoden ongelmista. Toissa kesän jälkeen juoksijan kehityksen jäädytti takaiskujen sarja. Oli rasitusmurtuma jalkapöydässä, sitten kropassa jylläsivät mykoplasma ja kilpirauhasen tulehdus. Viime kesän kilpailut jäivät kuuteen starttiin.

– Piti myöntää itselleen, ettei ole toimiva yhtälö yrittää opiskella ja urheilla yhtä aikaa täysipainoisesti, Mustola sanoo.

Nyt Mustola on luottavainen ja intoa täynnä. Kesän kilpailukauden hän aloittaa 4 x 400 metrin viestillä Oordegemissä Belgiassa kuluvan kuun lopussa. Ajatuksena on kilpailla rennosti ja kiertää yliyrittämisen karikot.

– Minulta löytyy kilpailuviettiä ja suorittamisluonnetta. Niitä ei tarvitsee kaivaa, tai tsempata. Pikemmin olen nyt yrittänyt tuoda esiin itsessäni sitä toista puolta. Koen, että liika yrittäminen voi olla kompastuskivi. Mustola sanoo.

Amsterdamin EM-kisoihin rakennetaan naisten 4 x 400 metrin viestiryhmää, jossa Mustola on keskeinen palanen. Mustolan mukaan lajivalmentaja Petra Stenmanin vetämän varttimailin ryhmä tuo lisää myös omaan harjoitteluun.

– Koen, että meillä on hyvä yhteishenki. Kaikki haluavat kehittyä ja kaikki haluavat, että kaikki kehittyvät.