Murto tutuilla seipäillä EM-kisaan ­­– Pulli valmis aikaisiin aamuherätyksiin – 9 suomalaisen päivä Ataköy-areenalla perjantaina

Yhdeksän suomalaisurheilijaa on tulessa perjantaina 3.3. EM-hallien toisena kilpailupäivänä Turkin Istanbulissa.

Wilma Murto kaivaa seiväskotelostaan tuttu 460-senttiset seipäät perjantain aamukarsinnassa Istanbulin EM-halleissa. Tavoite on paikka lauantaiseen finaaliin, kuten Elina Lampelalla. Ataköy-areenalla kilpailee perjantaina yhdeksän suomalaista.

Illan huipentaa Camilla Richardssonin finaali 3000 metrillä. Torstain alkuerässään hän juoksi komean uuden Suomen halliennätyksen 8.53,60, jolla hän selvitti helposti tiensä finaaliin.

Wilma Murto kertoi ennen kilpailua talven kokeiluistaan erilaisilla seipäillä.

– Hyvä kokeilu, mutta ei saatu sitä valmiiksi. Voidaan ehkä jatkaa sitä toisella kilpailukaudella, mutta nyt arvokisoissa pelaan varman päälle, Murto setvii paluuta 475-senttisistä seipäistä lyhyempiin, joilla hän voitti viime kesänä Münchenissä EM-tittelin.

Murto kerto, että kunto hyvä, samoin tekniikka. Hän uskoo saavansa itsestään parhaan irti lyhyemmillä seipäillä, vaikkei hän ole niillä tänä talvena kilpaillut. Hallikauden tavoite oli ajaa sisään uudet, pidemmät seipäät.

– 460-senttinen seiväs on toiminnassaan nopeampi ja saan siitä paremman vastuksen. 475-senttinen on pehmeä tavassa, jolla se ampuu ylös. Tällä kohtaa se ei sovi minun tekniikkaani, Murto sanoo.

”Hyvin saa hypätä, jos mitalin haluaa”

Naisten seiväshypyn EM-suosikki on Slovenian kokenut Tina Sutej. Hän on tällä kaudella ylittänyt 482 ia ollut tasaisen varmassa kunnossa. Istanbulissa kilpailee puoli tusinaa tällä kaudella vähintään 461 ylittänyttä hyppääjä. Lampela on tilaston kahdeksas ennätyksellään 455.

– Sutej on ollut varmassa kunnossa. Hän on ylittänyt 470 kuudessa kilpailussa. Saa nähdä, miten arvokilpailussa käy. Koen, että olen itse paremmassa kunnossa kuin mitä viimeiset kisatulokseni kertovat, mutta hyvin saa hypätä, jos mitalin haluaa, ja minä aion hypätä hyvin, Murto sanoo.

­Pulli valmis aikaisiin aamuherätyksiin

Kristian Pulli ponnistaa perjantaisessa pituushypyn karsinnassa talven ensimmäisen hallikilpailun. Syksyn ja sydäntalven Dubaissa harjoitellut hyppääjä kertoo olevansa kunnossa ja valmis aikaisiin aamuherätyksiin. Pituushypyn karsinta on Turkin aikaa (+1 tunti Suomen aikaan) kello 9.10 ja finaali sunnuntaina kello 10.12.

– Hyvä leiritys on takana. Kuntoa on rakennettu rauhassa tähän asti. Haettiin syksyllä kunto vähän turhankin pohjalta, mutta aika nopeasti se on nyt tullut, mikä on positiivista, Pulli sanoo.

– Kimmo-ominaisuuksia ja räjähtävää voimatuottoa treeneissä on tehty enemmän kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta. Nopeus on vielä pikkuisen alhaisemmalla tasolla, mutta jos saan sen kilpailussa pysymään  ok-tasolla, niin hyvältä näyttää.

”Kärki on kova, mutta sen jälkeen on kaikki auki”

Pituushypyssä finaaliin otetaan kahdeksan parasta ja karsintaraja on 795.

– Karsinta on aina oma juttunsa, kun on vain kolme hyppyä, mutta se on finaalia varten hyvä herättelevä harjoitus, Pulli sanoo.

Pituushypyn suosikki on mestaruutta puolustava Miltiádis Tentóglou. Lajin kreikkalainen superähti on kauden mittaan ponnistanut 841. Hyvässä vireessä on myös edellisten kisojen hopeamitalisti, 819 ponkaissut Ruotsin Thobias Montler.

– Kärki on kova, mutta sen jälkeen on kaikki auki. Itselläni ei ole tarkkoja tavoitteita. Yritän tehdä oman hommani. Kaikki on kuitenkin ok. Kroppa on hyvä, samoin mieli, Pulli tuumii.

Siirtyykö Hautalan 23-vuotias SE historiaan?

Saga Vanninen ottaa Istanbulissa ensi kertaa urallaan mittaa aikuisten EM-hallien viisiottelusta. Talven yksittäislajien kilpailuissa Vanninen on ollut mainiossa tuloskunnossa ja helmikuun alussa tamperelainen kokosi Tallinnassa ennätyspisteensä 4541. Tuloksella hän on Suomen kaikkien aikojen tilastokakkonen. Edellä on vain SE:n 4580 pistettä Gentin EM-halleissa 23 vuotta sitten otellut Tiia Hautala.

Vannisen tulossarja Tallinnassa oli 60 metrin aidat 8,33, korkeus 170, kuula 15,56, pituus 624 ja 800 metriä 2.21,08. Hautalan SE-sarja oli 8,36, 177, 13,92, 626 ja 2.16,48.

Istanbulissa kilpailun suosikki on seitsenottelun kaksinkertainen olympia- ja MM-voittaja Belgian Nafissatou Thiam. Hän on myös EM-hallien hallitseva mestari. Tuo tittelin Thiam voitti Torúnissa toissa vuonna 4904 pisteellä.

Thiam ykköshaastaja lienee talven tilastokärki Puolan Adrianna Sulek. Viime kesän seitsenottelun MM-nelonen oli toinen EM- ja MM-hallien viisotteluissa 2021 ja 2022. Helmikuussa Sulek otteli kotimaansa mestaruuskisoissa Toruńissa Puolan ennätyspisteet 4860 tulossarjalla 8,33, 189, 13,06, 656 ja 2.10,70.

Vanninen on kuluvan talven tilastonelonen. Sulekin ohella hänen edellään ovat Hollannin Sofie Dokter (4603 tällä kaudella) ja Raskan Léonie Cambours (4603).

Lehikoinen liikkeelle Bolin vanaveteen

Viivi Lehikoinen pääsee 400 metrin alkuerissä hakemaan välieräpaikkaa viitosradalta halliratojen ME-naisen ja treenikaverinsa Femke Bolin vanavedessä. Bol on radalla kuusi.

Alkuerien kaksi paras saa suoran paikan myöhemmin illalla juostaviin välieriin ja kaksi parasta otetaan mukaan aikavertailusta. Tämän talven ajoilla Lehikoinen on eränsä tilastokakkonen

Milja Thureson juoksee kolmannessa erässä ja on kakkosradalla. Thureson on talven parhaiden vertailussa eränsä viides.

Blomqvist tavoittelee 1500 metrin finaaliin

Nathalie Blomqvist tavoittelee 1500 metrin alkuerässä finaalipaikka. Suoraa jatkopaikka heltiää erän kolmelle parhaalla ja kun Blomqvist on kolmannessa ja viimeisessä erässä, hänellä on radalle tullessaan tiedossa, mitä jatkoon vaaditaan aikavertailusta. Finaaliin otetaan aikavertailun kaksi parasta.

Erän tilastokärkiä ovat Britannian hallimestariksi helmikuussa ennätyksellään 4.06,73 juossut Ellie Baker sekä Espanjan kokenut Esther Guerrero. Hän juoksi helmikuun alussa matkan mailin väliaikana 4.06,70.

Tänä talvena 1500 metrin halliennätyksensä 4.10,70 juosseen Blomqvistin kanssa samassa erässä jatkopaikasta taistelee myös Kristiina Mäki, joka kansainvälisissä kisoissa edustaa Tshekkiä.

Pursiainen samaan erän Swobodan kanssa

Tuore 60 metrin Suomen mestari Anna Pursiainen juoksee EM-hallien pikamatkalla ensimmäisessä alkuerässä, jonka kärkinimi on mestaruutta puolustava Puolan Ewa Swoboda.

Välieriin alkueristä menee erien neljä parasta ja neljä aikavertailusta. Pursiainen on Helsingin SM-halleissa juostulla ennätyksellään 7,39 Istanbulin EM-halleissa alkueränsä aikavertailussa seitsemäs.