Murto taivutti uransa ensimmäisen voiton Timanttiliigassa uusilla seipäillä ja vaikeissa vastatuulissa

Seiväshyppääjä Wilma Murto juhli uransa ensimmäistä Timanttiliigan kilpailun voittoaan Lontoossa sunnuntaina. Voiton Murto taivutti kauden kotimaisella kärkituloksella 480, joka syntyi ensimmäisessä kilpailussa Murron hiljattain saamilla uusilla seipäillä ja vaikeissa vastatuulissa.

– Loistava suoritus Wilmalta. Olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin hyvät. Tuuli oli koko ajan vastainen, välillä puuskainen ja välillä lempeämpi, mutta koko ajan vastainen, Murron valmentaja Jarno Koivunen hehkutti.

Murto oli itse samoilla linjoilla.

– Toivoin etukäteen, että olisi hyvät olosuhteet, kun kokeilen uusia seipäitä. Mutta olikin tosi tylyt tuulet, vaikka oli minulla niiden kanssa vähän onneakin. Siihen sattui kuitenkin muutama vasta- ja sivutuuli. Onneksi se on minun vahvuuteni, etteivät tuulet liiaksi häiritse tekemistä, Murto sanoi.

Murto kilpaili Lontoossa uusilla seipäillä, joilla on mittaa 475 senttiä, mutta ne ovat profiililtaan samanlaiset kuin 460-senttiset seipäät, joilla Murto aiemmin kilpaili. Ajatuksena on, että pidemmillä seipäillä Murto pääse käyttämään korkeampia otekorkeuksia.

­– Läksin kilpailuun tutkimusmatkalle tuntosarvet pystyssä, että miten uudet seipäät toimivat ja mitä muutoksia niiden kanssa pitää tehdä, Murto kertoi.

– Niiden kanssa oli tosi hyvä fiilis hypätä. Samanlainen tuntuma kuin vanhoilla, mutta pääsin jo nyt käyttämään sellaisia otteita, joita en olisi pystynyt ottamaan vanhoilla seipäillä.

Koivunen: ”Kun mentiin korkeuksia ylöspäin, Wilmalla oli aina kädessään uusi seiväs”

Koivusen mukaan Murto osoitti Lontoossa vahvuutensa hyvänä kilpailijana.

– Wilma ehti tekemään tämän uuden setin pienimmällä seipäällä yhden harjoituksen, mutta kun tässä Lontoon kilpailussa mentiin korkeuksia ylöspäin, Wilmalla oli aina kädessään uusi seiväs, jolla hän ei ollut hypännyt aiemmin, Koivunen muistutti.

Murto ylitti Lontoossa 436 toisellaan, 451 ja 462 menivät ensimmäisellä yrittämällä ja 471 ja 480 toisella. Kilpailu huipentui Murron ja olympia- ja MM-voittaja Katie Moonin kaksintaisteluun, kun kumpikin ylitti 480 ja rima nousi korkeuteen 486.

Murron 486:n yrityksistä viimeinen nousi korkealle, mutta ei tuonut ylitystä. Myöskään Moon ei tuota korkeutta ylittänyt ja oli toinen tuloksella 480.

– Olen tosi tyytyväinen kilpailuuni. Viimeinen yritys 486:sta oli paras, mutta hyppy lähti vähän sivuun seipään linjasta. Siinä alkoi olla myös jo aika paljon hyppyjä alla, joten olen tosi tyytyväinen että sain tuollaisen yrityksen aikaiseksi, Murto sano.

Murto: ”Timanttiliigan kilpailuvoitto meni EM- ja MM-menestyksen hujakoille”

Salon Vilpasta edustava Murto, 25, on ollut kaikissa viidessä viimeisessä kilpailussaan kärkikaksikossa.  Lontoon kilpailu oli sikäli historiallinen, että se oli ensimmäinen kerta, kun joku muu suomalainen kuin keihäänheittäjä ottaa voiton Timanttiliigassa.

­– Kyllä Timanttiliigan voitto menee minun arvioissani sinne Euroopan mestaruuden ja MM-mitalien hujakoille. Arvostan sitä tosi korkealle, ja nyt tuli myös kovia päänahkoja, Murto viittasi muiden muassa voittoonsa Moonista.

Voitto ja kesän paras tulos Lontoossa pönkittivät Murron itseluottamusta sopivasti ennen elokuisia Budapestin MM-kisoja.

– Tämä alleviivaa sitä, että MM-kisoissa ei tarvitse kumarrella ketään. Siellä ei ole ketään, jota en olisi voittanut, Murto totesi.