Murto taivutti Tukholmassa toiseksi ja rikkoi EM-rajan: ”Prosessi etenee oikeaan suuntaan”

Salon Vilppaan seiväshyppääjä Wilma Murto avasi kilpailukautensa ylittämällä Tukholmassa 447 ja sijoittui toiseksi kansainvälisessä seiväskarnevaalissa. Tulos on Murron uran paras kauden aloitus ja ylittää kahdella sentillä elokuisten Pariisin EM-kilpailujen tulosrajan. Kilpailun voitti Ruotsin Angelica Bengtsson, joka taivutti 462.

– Oli vaikea tietää, mitä odottaa kilpailusta. Tiesin, että treenit ovat kulkeneet hyvin, mutta seiväshypyssä ei koskaan tiedä mitä kilpailussa tapahtuu. Voi sanoa, että prosessi etenee siihen suuntaan kuin sen pitäisikin mennä, Murto summasi.

Murto käytti kilpailussa vielä lyhyttä 12 askeleen vauhtia. Hän ylitti 412 ensimmäisellä yrityksellään, 422 toisella ja sitten 432 ja 447 ensimmäisellä. Lisäksi hän pudotti kerran korkeudesta 452 ja kahdesti korkeudesta 457.

– Hyppy kulki kaikkiaan tosi hyvin, mutta kauden ensimmäisen kilpailun tyyliin verryttelyssä piti hakea, minkä kokoisella seipäällä hyppään. Yritykset kahdesta ensimmäisestä korkeudesta eivät olleet mitään mallikelpoisia, Murto sanoi.

– Viimeinen hyppy 457:stä oli kilpailun paras, mutta se meni läpi. Oli kuitenkin hyvä hypätä, kun fysiikka on hyvässä kunnossa.

Takareisivat ohi

Murto palasi viime syksyksi Jarno Koivusen valmennukseen. Syksyllä hän joutui pitämään pitkän tauon hyppyharjoituksista takareisivaivan takia.

– Nyt näyttää siltä, että voin ehkä hallikauden aikana ottaa käyttöön 14 askeleen vauhdin, mutta takareiden kanssa haluan olla varovainen. Siksi sitä ei kiirehditä. Pääsin hyppäämään joulukuussa ja sen jälkeen jalan kanssa ei ole ollut ongelmia.

Murron kilpailukausi jatkuu ensi viikonvaihteessa Lempäälän Ideaparkissa.

Tukholman kilpailun muista suomalaisista Elina Lampela oli kolmas ylitettyään 412. Saga Andersson oli samalla tuloksella neljäs. Hänelle se oli kauden paras tulos.

Miesten kilpailussa Tommi Holttinen ja Mikko Paavola olivat kolmas ja neljäs tuloksin 538 ja 523. Holttinen päätti kilpailunsa yrittämällä kolmesti korkeudesta 553.

– Ei mitään kummempaa. Vielä parempaa odotin, mutta paremmin se meni kuin seiväskarnevaalissa Pajulahdessa, Holttinen viittasi kauden avauskilpailuunsa.

Essi Melender taivutti halliennätyksensä 402.

Alasaari ja Melender ennätysvireessä

Naisten B-kilpailussa Vaasan Vasaman Essi Melender, 17, paransi ennätystään jo toista kertaa tällä kaudella. Hän ylitti 402 ja oli B-kilpailussa toinen samalla tuloksella voiton vieneen ruotsalaisen Rebecka Krüegerin kanssa. Melender hyppäsi nyt toisen kerran urallaan neljä metriä. Hän ylitti 402 kolmannella yrityksellään ja päätti kilpailuun kolmeen pudotukseen korkeudesta 407.

Ennätystään kohensi myös Hyvinkään seudun Urheilijoiden 17-vuotias Emma Rovasalo. Hän oli B-kilpailussa neljäs 382:n ylityksellä ja paransi halliennätystään kaksi senttiä. Edellinen ennätys syntyi pari viikkoa sitten seiväshypyn talvikarnevaalissa Pajulahdessa.

Miesten B-kilpailussa Laihian Lujan Juho Alasaari, 16, oli toinen ennätyksellään 503. Hän ylitti viime kesänä tasan viisi metriä. Nyt viiden metrin ylitys toteutui myös hallissa.

 

Yleisurheilutuloksia/Tukholma

TUKHOLMA (SWE) 25.1.2020 Sätran seiväskarnevaali

Miehet,

Seiväs: 1) Pål Lillefosse Norja 560, 2) Tommi Holttinen Suomi 538, 3) Mikko Paavola Suomi 523, 4) Eetu Turakainen Suomi 513.

B-kilpailu: 1) Simon Thor Ruotsi 513, 2) Juho Alasaari 17 Suomi 503.

C-kilpailu: 1) Teodor Borgius Ruotsi 453 … 3) Albin Lundberg Suomi 453, 10) Eeli Heikkilä 17 Suomi 413.

Naiset,

Seiväs: 1) Angelica Bengtsson Ruotsi 462, 2) Wilma Murto Suomi 447 (kkk & Pariisin EM-raja), Elina Lampela Suomi 412, 4) Saga Andersson 412.

B-kilpailu: 1) Rebecka Krüeger Ruotsi 402, 2) Essi Melender Suomi 402 … 4) Emma Rovasalo 17 Suomi 382, 5) Kiia Jullenmaa  Suomi 382.

Kaikki tulokset

Tommi Holttinen ylitti 538.