Murto taivutti MM-finaaliin, josta hän povaa tasaista – Andersson lähellä ennätystä ja finaalia – Pullin hyppyvire kateissa

Wilma Murto ei antanut kilpailun alun vastatuulen tai verryttelyn loppuhetkillä tapahtuneen britti Holly Bradshaw´n seipään katkeamisen häiritä virettään naisten seiväshypyn MM-karsinnassa.

Murto meni avauskorkeutensa 435 ja ratkaisukorkeuden 450 yli ensimmäisellä yrityksellään.

– Tehtiin verryttelyn jälkeen päätös aloittaa kilpailu yhtä pienemmällä seipäällä, kuin oli suunniteltu. Tuuli oli mitä sattuu ja tiesin, että siihen tulee pitkä tauko, Murto kertoi.

– 435:n ylitys oli kovaan tuleen tehty runttaus, kauhean ruma hyppy.

Rima nousi pitkän odottelun jälkeen 450:een, jonka Murto selvitti vaivatta.

– Vaihdoin 450:een seivästä ja hyppäsin tyynessä säässä. Siihen hyppyyn olen tosi tyytyväinen, vähän se lähti ehkä alta.

Edellytyksiä olisi ollut mennä korkeammalta, jos siihen olisi ollut tarvetta.

– Sanoin siinä, että jos tarvitsee 460 hypätä, niin eiköhän vaan mennä.

Bradshaw´n seipään katkeaminen säpsäytti 

Jos kisahypyt sujuivat ongelmitta, niin kilpailun alku oli Murron mukaan kaikkea muuta.

– Ennen kisaa oli kaikennäköistä säätöä. Meillä oli tosi pitkä odottelu siinä verryttelyn aikana. Oltiin 20 minuuttia jonossa seisomassa, kun jotakin mittauksia tehtiin. Ja ihan verryttelyn loppuun Bradshaw´n seiväs katkesi ja siitä meni pasmat sekaisin.

– Olin tyytyväinen, että minulla oli siinä vaiheessa verkka tehtynä. Niille se oli kurjempi paikka, jotka olivat siinä jonossa Bradshaw´n perässä. Mutta se kuuluu lajiin.

Murto ei itse ole koskaan kokenut seipään katkeamista.

– Jotkut sanovat, etten ole vielä seiväshyppääjä, kun en ole sitä kokenut, Murto veisteli.

Finaalista Murto odottaa tasaista.

– Finaalissa voi hypätä 465 ja olla kolmas tai kymmenes, Murto sanoi.

Andersson lähellä 450:n ylitystä ja finaalipaikkaa

Pikakomennuksella MM-kilpailuihin tullut Saga Andersson oli yhdessä viiden muun kilpailijan kanssa ensimmäinen karsiutuja. Andersson ylitti korkeuden 435. Samalla tuloksella finaaliin meni neljä hyppääjää ilman pudotuksia.

Andersson meni 420 ensimmäisellä, mutta 435 vasta toisella ja sijoittui jaetulle 16. tilalle.

Anderssonin viimeinen yritys oli erittäin lähellä 450:n ylitystä.

– Melkein luulin, että olin yli, että rima jäi sinne, kun olin patjalla, Andersson kertaili viimeistä yritystään 450:stä.

Hyvä hyppy oli myös 435:n ylitys.

– Jouduin siinä alussa odottelemaan tuulta aika paljon ja vähän väkisin puskemaan hyppyä, mutta 435:n ylityksessä rentous löytyi, Andersson sanoi.

– Sen jälkeen juoksu kulki tosi hyvin ja sain energian siirtymään seipääseen. Se viimeinen yritys 450:stä oli yksi parhaista hypyistä, mitä olen ikinä tehnyt.

Elina Lampela oli 420:n ylityksellä karsinnan 20:s. Yritykset korkeudesta 435 eivät onnistuneet.

Pulli ei löytänyt finaalivirettä: ”Oli todella tyhjä olo” 

Kristian Pulli ei löytänyt MM-kilpailujen pituushypyn karsintaan odotuksien mukaista virettä. Hän ponnisti kolmelle hypyllään 755, 756 ja 731 ja oli karsinnan 26:s.

– Oli todella tyhjä olo. Pää, kroppa ja jalat eivät jostain syystä tuntuneet omalta. Selityksiä siihen voi etsiä, vaikka mistä. Mutta se ei muuta tosiasiaa, että tänään ei kulkenut, Pulli sanoi.

– Nyt ei auta kuin miettiä, mitä on tehty väärin ja siirtyä sitten valmistautumaan EM-kisoihin ja hakea sieltä sitä revanssia.

Pulli arvioi, että yksi syy karsinnan tuntemuksiin saattoi olla aikaero. Hän tuli Yhdysvaltoihin seitsemän päivää ennen kilpailua, mutta oli kolme päivää ennen karsintaa tehdyn kilpailuun valmistavan harjoituksen jälkeen toiveikas kisakunnon suhteen.

– Siinä oli yksi erittäin hyvä harjoitus, mutta se ei näkynyt karsinnassa millään tavalla. Jotakin siinä välissä tapahtui. Ehkä siinä tehtiin virhearviointi, Pulli mietti.

– Ehkä se harjoitus olisi pitänyt jättää kevyemmälle ja jättää paukut karsintaan.

Jatkopaikka MM-finaaliin vaati 793 kantanutta hyppyä. Karsinnan paras oli Japanin Yuki Hashioka, joka ponkaisi 818. Hashiokan lisäksi karsintarajan 815 ylitti vain Yhdysvaltain Marquis Dendy tuloksella 816.

Ruotsin Thobias Montler ja ulkoratakauden kärkimies, moniottelija Simon Ehammer Sveitsistä ponnistivat viimeisellä yrityksellään 12parhaan joukkoon kolmanneksi ja neljänneksi tuloksin 810 ja 809.

Puolustava maailmanmestari Jamaikan Tajay Gayle jäi ilman tulosta.