Murto taivutti kuudenneksi ja oli kolmanneksi paras eurooppalainen: ”Odotan innolla EM-kisoja”

Wilma Murto taivutti Eugenen MM-kisojen naisten seiväsfinaalissa kuudenneksi ja teki sen uransa parhaalla arvokisatuloksella 460. Murron kilpailun päättänyt kolmas yritys 470:stä oli sekin erittäin lähellä onnistua.

– Aika tyylipuhdas kilpailu. Se on sitä silloin, kun menee ensimmäisellä yli kaikki korkeudet kunnes ei enää pääse yli. Toki olisin toivonut, että viimeisessä yrityksessä 470:stä rima olisi jäänyt kannattimille killumaan, mutta se jäi odottamaan seuraavaa kilpailua, Murto sanoi.

Yhdysvallat otti kilpailusta kaksoisvoiton, kun Katie Nageotte ja Sandi Morris veivät kärkisijat 485:n ylityksellä. Kumpikin pudotti kolmesti korkeudesta 490.

Murto meni kilpailussa 430, 445 ja 460 ensimmäisellään. Hän pudotti sitten kerran 470:stä ja vaihtoi toiseen yritykseen seipään. Yritys jäi limboksi, mutta kolmas oli tuoda ylityksen.

– Tuntui, että sain tehtyä sellaisen hypyn kuin odotin. Viisi senttiä telineiden etäisyyttä lähemmäksi ja rima olisi voinut sinne jäädä, Murto kertaili kolmatta yritystään 470:stä.

 Koivunen: ”10 senttiä lisää ja voidaan taistella mitalista MM-tasolla”

Murrolla oli noissa kahdessa hypyssä isoin seiväs, joka hänellä oli mukana. Sillä hän ei myöskään ollut aiemmin hypännyt.

– Se oli riskiratkaisu, jonka takana seison. Se oli kiikunkaan, olisiko edellisellä seipäällä päässyt vielä 470, mutta olen tyytyväinen, että riskaabeli yritys tehtiin ja olin mennä kolmannella yli, Murto sanoi.

– Arvokisat ovat niitä paikkoja, joissa näitä kokeiluja tehdään. Ei niitä Tilastopajacupissa tehdä.

Tyytyväinen kilpailuun oli myös Murtoa valmentava Jarno Koivunen.

– Hyvää oli se, että kolme ensimmäistä korkeutta menivät ensimmäisellä hypyllä, vaikka hyppyinä ne eivät olleet primaa, Koivunen sanoi.

– Kolmas yritys 470:sta oli päivän paras hyppy. Jostakin, kun löydetään 10 senttiä lisää, voidaan taistella mitalista MM-tasolla.

EM-kisat olleet päätavoite alkuvuodesta lähtien

Eugenen MM-finaalissa Murto oli kolmanneksi paras eurooppalainen, joka lupaa hyvää elokuussa Münchenissä käytäviin EM-kilpailuihin, jossa Murron tavoite on taistella mitalista.

– EM-kisat ovat olleet päätavoite ihan alkuvuodesta lähtien, Murto sanoi.

Tavoite on pitänyt, vaikka hallikausi keskeytyi hypyn alastulossa tulleeseen jalkaterävammaan, jonka Murto kuntoutti ja osoitti nyt palanneensa samalle tasolla kuin viime kesänä ylittäessään SE:n 472.

– Toki pitää olla tyytyväinen, kun tämä oli paras arvokisasuoritus, mitä olen tehnyt, mutta nälkää jäi. EM-kisoja odotan innolla, Murto totesi.

https://www.worldathletics.org/competitions/world-athletics-championships/oregon22/results/women/pole-vault/final/result