Murto taisteli rohkeasti mitaleista ja taivutti uransa parhaan arvokisasijoituksen

Wilma Murto ei ujostellut Toruńin EM-kilpailujen naisten seiväshypyn finaalissa. Murto lähti rohkeasti taistelemaan mitalista ja päättyi 455:n ylityksellä kuudenneksi. Se on nuorten sarjoissa mitaleille yltäneen Murron paras arvokisasijoitus aikuisten tasolla.

Murto ylitti kauden parhaan tuloksensa 455 toisella yrityksellään ja vaihtoi sitten jäykempään seipääseen, jota hän ei ollut koskaan kilpailuissa käyttänyt.

Murto yritti kerran 460:stä ja siirsi kaksi muuta yritystään 465:een. Hypyt eivät onnistuneet, mutta kolmannen yrityksensä Murto jätti 470:een taistellakseen mitalista. Yritys 470:stä oli hyvä, vaikka ylitystä ei tullut.

– Se oli hyvä yritys. Se olisi vain pitänyt saada pikkuisen paremmin jatkumaan. Wilma tiesi, että tuolla seipäällä 470 on mahdollista ylittää, totesi Murron valmentaja Jarno Koivunen.

Koivusen mukaan Murron yritys lähteä mukaan mitalikamppailuun perustui hyvään harjoitustuntumaan.

– Tiedettiin, että juoksu kulkee niin hyvin, että joudutaan jäykempiin seipäisiin kuin aiemmin on käytetty, Koivunen sanoi.

 

”Olen ylpeä siitä, ettei lähdetty taistelemaan sijoista 4.-6:s”

Murto huokui rauhallista itseluottamusta koko kilpailun ajan.

– Olen ylpeä siitä, ettei lähdetty taistelemaan sijoista 4.-6:s, vaan mitalista, Murto kertoi.

– Siinä tuli uudella seipäällä kaksi huonoa hyppyä, mutta viimeiseksi sain tosi hyvän hypyn. Olin luottavainen, koska harjoitukset ovat menneet hyvin. Mietin, että jos saan uudella seipäällä hyvän hypyn, niin tehot riittävät, oli rima sitten 460 tai 470.

– Olen kunnossa, tähtään olympiakisoihin ja tästä on hyvä jatkaa niitä kohti, Murto totesi.

Euroopan mestaruuden voitti Sveitsin Angelica Moser, joka paransi kahdesti ennätystään ensin 470:een ja sitten 475:een. Moser on aiemmin voittanut nuorten MM- ja EM-kilpailuissa neljä kultamitalia vuosina 2015 – 2019.