Murto sinetöi olympiapaikan – Alanen sivalsi junioreiden SE:n – Illukka loistovauhdissa

Wilma Murto voitti naisten seiväshypyn Vaasan olympiaranking-kilpailuissa ulkoratojen ennätyksellään 462 ja käytännössä varmisti paikan Tokion olympiakisoihin rankingin kautta. Anni-Linnea Alanen voitti naisten keihäänheiton alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 59,52.

– Kyllä se olympiapaikka on nyt niin varma, kuin se rankingin kautta olla voi. Totta kai tässä vielä odotellaan, että ranking menee kiinni ja saadaan viralliset luvut, Murto totesi.

Murto on löytänyt mainion vireen juuri ennen olympiakisojen tuloksentekoajan sulkeutumista. Hän ylitti edellisen ulkoratojen ennätyksensä 461 Kuortaneen juhannuskisoissa.

– Ei oltu suunniteltu tahmeaa alkukautta, mutta alkukesä keskityttiin treenaamiseen, kun huippukunto on tähdätty elokuulle. Mutta nyt olen sitten hypännyt herkemmällä kropalla, Murto viittasi harjoittelun kevenemiseen kesäkuun loppua kohden.

Vaasan kilpailun onnistuminen vain pari päivää Kuortaneen kilpailun jälkeen kertoi Murrolle, että kunto on kohdallaan. Vaasassa kuitenkin otettiin huomioon, ettei kroppa ole aivan yhtä tuoreessa iskussa kuin Kuortaneella.

– Muutettiin askelmerkkiä, pudotettiin otekorkeutta ja käytetiin vähän pehmeämpiä seipäitä, Murto sanoi.

Murto päätti Vaasan ja Kuortaneen kilpailut yrityksiin 470:sta, johon hänen mukaansa on taas edellytyksiä. Murron nimissä oleva Suomen ennätys on vuonna 2016 hallissa hypätty 471. Vaasassa hypätty 462 on Suomen kaikkien aikojen paras tulos ulkona.

– Nyt on poweria. 470 tulee sieltä sitten kun aika on kypsä, Salon Vilpasta edustava Murto sanoi.

Oulun Pyrinnön Elina Lampela oli Vaasassa toinen ylitettyään 441 ja taistelee paikasta olympiakisoissa. Esbo IF:n Saga Andersson oli kolmas ylitettyään 416.

Alanen sai painetta keihääseen ja voitti kotikentällä

Anni-Linnea Alanen voitti kotikentällään Vaasassa naisten keihäänheiton alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 59,52. Jelena Jaakkolan 13 vuotta sitten heittämä edellinen ennätys koheni 63 senttiä.

– Läksin hakemaan ennätystä. Tämä on minun kotikenttä. Tykkään kilpailla täällä ja täällä on ennenkin tullut ennätyksiä. En kuitenkaan odottanut, että heittäisin nyt noin pitkälle, Alanen sanoi.

Vaasan Vasamaa edustavan Alasen, 18, aiempi ennätys oli keväällä heitetty 57,11. Sytykkeitä Vaasan ennätysheittoon hän sai hiljattain Romaniassa pidetystä majoukkueiden EM-kilpailuiden Ykkösliigasta, missä hän jäi reiluun 51 metriin.

– Se kilpailu jätti hampaankoloon, Alanen tunnusti.

Valmentajansa Petteri Piirosen mukaan Romanian kilpailun jälkeen pidettiin lyhyt huili ja tehtiin harjoitus, jossa heitto koetettiin saada jengoilleen.

– Harjoitus ei välttämättä mennyt hyvin, mutta löydettiin ne asiat, jotka piti korjata, Piironen sanoi.

Alanen heitti Vaasassa toisella yrityksellän 56,16, viidennellä 56,64 ja ennätys syntyi koko kilpailun viimeisellä heitolla.

– Se toisen kierroksen heitto toi itseluottamusta. Ennätysheitossa vauhti kulki ja sain hyvin painetta keihääseen, Alanen sanoi.

Toiseksi sijoittui naisten hallitseva Suomen mestari Sanne Erkkola Turun Urheiluliitosta tuloksella 56,83. Hänkin heitti uransa toiseksi parhaan tuloksen.

Illukka kiiti loistovauhtia 200 metrillä: ”Kunnonajoitus on taas onnistunut”

Riku Illukka kiiti miesten 200 metrillä voiton loistoajalla 20,66. Juoksussa myötätuulta oli kuitenkin 2,2 metriä sekunnissa, joten se ei ole ennätyskelpoinen. Jos tulos olisi syntynyt ennätyskelpoisissa oloissa, se olisi vienyt Illukan 22-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa toiseksi ja miesten kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.

– Se meni yllättävän hyvin. Kaarre tuli hyvin, mutta juoksun loppu ei ollut aivan niin. Tulos kertoo, että olen menossa 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin hyvässä kunnossa, Vantaan Salamia edustava Illukka sanoi.

Illukka, 21, juoksi juhannuksena Kuortaneella 100 metrin ennätyksekseen 10,27. Hänen ennätyksensä 200 metrillä on kolme vuotta sitten juostu 21,31.

– Nyt on taas onnistuttu hyvin kunnon ajoituksessa, kuten aikanaan valmentaja Olli-Pekka Mykkäsen kanssa, Illukka viittasi ensi viikolla Tallinnassa käytäviin 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

Illukkaa lopussa hyvin saavuttanut Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen oli 200 metrillä toinen ajalla 20,86. Lehtosen ennätys on 20,83.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa ja Aino Pulkkinen juoksivat naisten 200 metriä hyviin aikoihin 23,79 ja 23,92. Tuulen voimakkuus tässä juoksussa oli vain 1,1 metriä sekunnissa.

Kortetmaan nimissä oleva kauden kotimainen kärkiaika on 23,68. Pulkkinen nousi vuositilaston kolmanneksi Kortetmaan ja Lotta Kemppisen jälkeen.

Paavola voitti seiväshypyn tuloksella 554

Miesten seiväshypyssä Alajärven Ankkureiden Mikko Paavola ylitti korkeuden 554 ja teki yhden erittäin hyvän yrityksen 565:stä, mikä olisi ollut hänen ennätyksensä ja kauden kärkitulos.

Someron Esan Tommi Holttinen oli toinen tuloksella 546 ja Laihian Lujan 17-vuotias Juho Alasaari kolmas tuloksella 530. Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää epäonnistui jääden neljänneksi tuloksella 508.