Murto ponnisti finaaliin sateen keskeyttämästä karsinnasta: ”Kaikki 15 finalistia ovat paikkansa ansainneet”

Sateen keskeyttämä seiväshypyn olympiakarsinta oli Tokiossa Wilma Murrolle koettelemus, mutta päättyi finaalipaikkaan 455:n ylityksellä. Samalla tuloksella finaaliin eteni 14 muuta hyppääjää.

–  Vaikein urheilullinen suoritus, mitä olen kisatilanteessa ıkinä tehnyt. Murto viittasi karsintaan, jonka sade keskeytti yli tunnin ajaksi ja 455:n ylitykseen, jonka Murto taivutti sadetauon jälkeen.

– Oli fyysisesti ja henkisesti vaikeaa, kun oli tuollainen keli, pitkä tauko ja näkee, että porukkaa loukkaantuu. Voi sanoa, että kaikki 15 finalistia ovat paikkansa ansainneet.

Murto ja hänen valmentajansa Jarno Koivunen pitivät lyhyen tuumaushetken, kun sade taukosi ja piti palata hyppäämään. Murto ei ottanut yhtään verryttelyhyppyä vaan teki sellaisen ensimmisellä yrityksellään korkeudesta 455.

– Oli tarkoitus vaihtaa seiväs isommaksi 440:n ylityksen jälkeen. Mutta kun tuli niin pitkä tauko, tunnustelin jalkoja ja mietittiin Jarnon kanssa, mitä tämä 1½ tunnin paussi tekee, Murto muisteli.

– Ajateltiin, että pidetään se pienempi seiväs, jolla ylitin 440. Sillä hyppy meni vähän läpi, mikä oli minulle karsinnan ainoa epäonnistunut suoritus. Sitten vaihdettiin isompaan seipääseen, jolla menin 455 yli.

Eli käytännössä tuo ensimmäinen yritys pienemmällä seipäällä oli ”verryttelyhyppy”?

– Jokaisella hypyllä tavoitellaan ylitystä, mutta sitä voisi sanoa verryttelyhypyksi. Se kuulostaa paremmalta, Murto veisteli.

Morrisin kilpailu jai kesken, Murto ennätyskunnossa finaaliin

Yhdysvaltain Sandi Morrisille sattui haveri, kun kilpailu pääsi jatkumaan sadetauon jälkeen,

– Sandi joutui vaikeaan paikkaan, koska hän oli se urheilija, joka pisti pelin poikki, kun alkoi sataa kovasti. Tauon jälkeen hän oli ensimmäisenä hyppäämässä, joka ei ole ihan helppo paikka. Ja sitten vielä seiväs menee poikki, ja hän loukkasi itsensä, Murto kertoi.

Morris yritti jatkaa kilpailua, muttei pystynyt ja putosi finaalista.

Murto lähtee torstain finaaliin ennätyskunnossa.

– Karsinnoissa ei yleensä tule paljon hyppyjä eikä nytkään tullut. Mutta karsinta oli muuten fyysisesti haastava. Nyt palautellaan pari päivää.

– Luotan siihen, että torstaina olen ennätyskunnossa ja noiden karsintahyppyjen perusteella odotan, että minulla finaalissa on sana sanottavana.

Lampela nousi korkealle, mutta hyppy ei jatkunut

Elina Lampela teki aloituskorkeudesta 425 korkeita hyppyjä, muttei saanut niitä jatkumaan ja toi kolmesti riman alas.

– Jostain syystä hyppy ei nyt jatkunut. Sain verkassa tehtyä tuolla seipäällä hyvän hypyn ja ajattelin aloittaa sillä myös kilpaillun, mutta se ei sitten vaan kisassa toiminut. En tiedä, mikä siihen tuli, Lampela sanoi.

– Olen tosi pettynyt. Kaikki meni siihen asti tosi hyvin. Juoksu kulki tosi hyvin, kaikki tuntui hyvältä. Päästä se varmaan oli kiinni.

15 kilpailijaa ylitti karsinnassa 455 ja Murto oli jaetulla 8.-11. sijalla, kun karsinta keskeytettiin, jolloin myös 13.-15. sijoittuneet selviytyivät finaaliin.