Murto lauantain seiväsfinaalista: Minulla on ihan yhtäläinen mahdollısuus voittaa kuin muillakin – Kemppinen ja Lakka alkuerissä

Wilma Murron ei ole vaikea löytää kahta sanaa, jotka hänen mukaansa parhaiten kuvaavat lauantai-iltana Glasgow´ssa kilpailtavan MM-hallien seiväshypyn osanottajalistan kärkeä.

– Se on tasainen ja tiivis, Murto sanoo.

– Kuuden kärki on kuuden sentin sisällä toisistaan, ja kaikki ovat hypänneet yli 480. Noin tasaisia lähtölistoja on ollut aika vähän. Siellä ei ole ketään ylitse muiden, kun keskinäiset erot ovat noin pieniä.

Murto on tilaston viides kauden parhaallaan 481. Hänen edellään ovat britti Molly Caudery (486), Uuden-Seelannin olympiamitalisti Eliza McCartney (484), huipulle palannut Kanadan Alysha Newman (483) sekä Yhdysvaltain kaksikosta mestaruutta puolustava olympia- ja MM-mitalisti Sandi Morris (482). Tokion 2021 olympiavoittaja ja kaksien edellisten ulkoratojen MM-kisojen mestari Katie Moon (480) on tilastossa kuudes.

Murto on hypännyt talven aikana neljä kilpailua. Niistä viimeisin on vajaat viikko sitten toiseen sijaan ja 480:n ylitykseen päättynyt Rouenin kisa. Murto jätti kisan 480:n ylitykseen sikseen varotoimena jalassa olleiden tuntemusten takia.

– Nyt tuntuu hyvältä. On luottavainen olo. Kisaan lähden asenteella ”täysillä ja toivoen, että kisan päättyessä­ porukkaa on mahdollisimman paljon takana ja vähän edessä”, Murto tuumii.

– Olen tilastoviitonen, mutta minulla on ihan yhtäläinen mahdollısuus voittaa kuin muillakin.

Lakka hakee alkueristä jatkopaikkaa: Ei mikään läpihuutojuttu

Pika-aituri Elmo Lakka on juossut kolmessa viimeisessä startissaan kauden parastaan sivuavan 7,63 ja kahdesti 7,67. Lauantaina hän on MM-hallien alkuerässään kauden parhaiden vertailussa neljäs. Eristä menee välieriin kolme parasta ja kuusi aikavertailusta.

– Ihan hyvä, tasainen erä, jossa saa juosta ja onnistua. Ei mikään läpihuutojuttu, Lakka arvioi.

Lakan mukaan oma asenne juoksussa on ”keinolla millä hyvänsä jatkokierroksilla”. Kroppaan on aiturin mukaan ladattu levolla virtaa ja energiaa.

– Kello kertoo lauantaina, miten hyvin kroppa on herkistynyt, mutta olen ihan luottavainen. Kierros kerrallaan mennään. Toivottavasti aamun alkuerien jälkeen saan palata illalla välieriin.

Miesten 60 metrin aidat on lauantain makupaloja. Kilpailun suosikki on Yhdysvaltain hallimestaruuskisojen alkuerissä ME:n 7,27 juossut Yhdysvaltain Grant Holloway, joka myös puolustaa maailmanmestaruutta.

Talven paras juoksu Kemppisen toiveena 

Lotta Kemppinen oli aidosti iloinen, kun MM-hallien 60 metrille heltisi paikka rankingin kautta. Kemppinen on tehnyt jalkavaivan jälkeen paluuta kansainväliselle tasolle.

– Oli sellainen tunne, että kausi on loppumassa kesken. Olin todella iloinen, että tänne aukesi paikka ja saan vielä kokeilla, jos saisin kaiken natsaamaan kohdalleen, Kemppinen sanoo.

– Talven kisat ovat olleet minulle tosi tärkeitä siinä, että pääsisin takaisin siihen omaan tekemiseen ja juoksu rupeaisi toimimaan.

Talven kisoissa Kemppinen on taistellut etupäässä lähdön kanssa. Se toimi Helsingissä helmikuussa juostussa kilpailussa, jossa Kemppinen kiiti 7,25, mutta Tampereen SM-halleissa mestaruuden tuonut 7,34 ei ollut sitä mitä Kemppinen juoksulta teknisesti haki.

– Siinä juoksussa oli kuitenkin paljon hyviä elementtejä. Toivon, että saan ne nyt täällä osumaan kohdilleen, Kemppinen totesi.

– Nuo telineet, joita MM-kisoissa käytetään, eivät ole minun lempparit. Niissä on vähän vaikea löytää hyvät asetukset, mutta minulla on nyt sellainen asenne, että ne asetukset löytyvät.

Suomalaiset MM-hallissa lauantaina 2.3.

Klo 12.10 Elmo Lakka 60 m aj alkuerät (erä 4). Välieriin 3+6

Klo 13.20 Lotta Kemppinen 60 m alkuerät (erä 4). Välieriin 3+3

Klo 21.05 Wilma Murto, seiväs, finaali

Klo 21.10 Lakka 60 m aj, välierät

Klo 21.45 Kemppinen 60 m, välierät

Klo 23.30 Lakka 60 m aj, finaali

Klo 23.45 Kemppinen 60 m finaali

MM-hallit Ylen kanavilla lauantaina 2.3.

Klo 11.55 TV1

Klo 11.55 Yle Areena

Klo 21.00 TV2