Murto, Lampela ja Andersson finaaliin? – Baas ja Thureson välieriin? – Miten käy Mäkitörmän, Rouvalin ja Sipposen?

Seiväshyppääjät  Wilma Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson tavoittelevat maanantaina Münchenin EM-kilpailujen karsinnasta pääsyä keskiviikkoiseen finaaliin.

Murto meni Eugenen MM-kilpailujen karsinnassa yli korkeuden 450 ja oli finaalissa kuudes 460:n ylıtyksellä. Sen jälkeen Murto on rakentanut samanlaista hyppyvirettä EM-kilpailuihin.

– Ennen Kalevan kisoja toivuttiin MM-reissusta ja treenattiin viikko. Joensuun Kalevan kisoista lähti lepo- ja virittelyvaihe. Siinä oli muutaman päivän täysi lepo ja sitten pari virittävää treeniä, Murto kertoo.

– Sellaisella reseptillä on tultu ja tuntuu, että se on mennyt hyvin.

Joensuussa Murto oli toinen 440:n ylityksellä. Lampela meni yli 450 ja voitti.

– Se oli tietoinen valinta, ettei herkistelty ennen Kalevan kisoja. Mutta ne hypyt olivat sillä lailla tärkeitä, että ne olivat viimeiset ennen näitä kisoja, Murto sanoo.

Murto: ”Pitää erottaa, mikä odotus tulee oman pään sisältä ja mikä ulkopuolelta”

EM-kilpailuissa karsıntaraja on 455, jota ei todennäköisesti tarvitse ylittää.

– Paljon riippuu olosuhteista. Ei varmaan oletettu, että MM-kisoissa 435 riittää finaaliin. Se oli yllättävän matala tulos. Itse arvioisin, että nyt 450 millä vaan ylityksellä riittää ja 440 puhtaalla pelillä, Murto sanoo.

Murto on yksi Suomen joukkueen urheilijoista, joka onnistuessaan taistelee mitalista. Murtoa muiden odotukset eivät isommin heilauta.

– Ei se valmistautumista helpota. Se pitää erottaa, mikä odotus tulee oman pään sisältä ja mikä ulkopuolelta ja miten siihen suhtautuu. Itse en ole sitä spekuloinut. Jos karsinnasta menee finaaliin, sitten kuuluu siihen 5-6 mitaliehdokkaan joukkoon, Murto sanoo.

Kalevan kisojen voitto kasvatti Lampelan itseluottamusta

Elina Lampela tankkasi Kalevan kisojen voitolla itseluottamusta EM-kilpailuihin.

– Minun tilanteessani voitolla oli merkitystä. Oli niin hankala alkukausi ja MM-kisat menivät niin kuin menivät. Kun Kalevan kisoissa voitin ja sain hyvän tuloksen, sain sellaisen varmuuden itselleni, että pystyn hyppäämään ennätyksen ja olen hyvässä kunnossa, Lampela sanoo.

Lampela sivusi Kalevan kisojen voittotuloksellaan 450 kauden parastaan, joka syntyi alkukesästä Espoon GP-kilpailuissa. Siellä Lampela kuitenkin loukkasi nilkkansa, mikä yhdessä sairastelun kanssa sotki kesän suunnitelmia ja näkyi vielä MM-kilpailuissa. Sittemmin tilanne on muuttunut.

– MM-kisojen jälkeen oli sellainen fiilis, että tässä on loppukausi jäljellä eikä minulla ole mitään hävittää. Sitten sain siihen hyvän treenijakson ja Joensuussa juoksu kulki, Lampela kuvasi hyppyvarmuuden löytymistä.

– Nyt karsinnassa yritän unohtaa sen, että tämä on karsinta. Tiedän, että olen hyvässä kunnossa. Siihen pitäisi saada sellainen normikisafiilis.

Andersson: ”Joensuussa löytyi itsevarmuus”

Finaalin tähtää Saga Anderssonkjn, joka meni yli 445 Espoossa kesäkuun alussa ja Eugenen MM-karsinnassa 435 ja oli Kalevan kisoissa kolmas 425:n ylityksellä.

– Eugenessa olin kunnossa ja sen jälkeen kunto vähän niin kuin romahti, kun en ollut treenannut kovempaa, Andersson muistelee.

– Sitten alettiin treenata kovaa ja sitä tehtiin aika pitkään. Hyppytreenit ennen Kalevan kisoja olivat vähän huonompia, mutta Kalevan kisoissa sain 12 askeleella hyvän treenin ja hyviä hyppyjä ja hyppäämiseen löytyi itsevarmuus, Andersson sanoo.

Baas ja Thureson 400 metrin alkuerissä ennätysjahtiin

Mette Baas ja Milja Thureson ovat tänä vuonna kohentaneet 400 metrin ennätyksiään tuloksiin 52,51 ja 53,12. Münchenissä kaksikko hakee alkueristään paikkaa kolmen joukkoon, joka toisi suoran välieräpaikan. Aikavertailusta vain kolme muuta pääsee välieriin.

Mette Baas paransi 400 metrin ennätystään Malmössä heinäkuun puolivälissä. Ennätyksellään hän mahdollisesti yltää välieriin. Joensuun Kalevan kisoissa Baas oli toinen ajalla 53,08.

– Kalevan kisoista ei niin hirveän hyviä fiiliksiä jäänyt. Täältä lähden hakemaan onnistunutta juoksua. Täällä kun ei ole niin hirveästi sijoituspaineita. Voi lähteä rennoin mielin juoksemaan, Baas sanoo.

Baas starttaa alkueräänsä kakkosradalta.

– Pääsin sisimmältä radalta lähtemään. Näen kaikki, jotka ovat edessä. Siinä on tosi hyvä paikka juosta.

Samanlaiset tavoitteet ovat Thuresonillakin.

– Omaa ennätystä lähden hakemaan, Thureson sanoo.

Kunnon puolesta siihen pitäisi olla mahdollisuudet. Viikon takaisissa Kalevan kisoissa Thureson urakoi toiseksi 100 ja 200 metrillä ja oli kolmas kovatasoisessa 400 metrin finaalissa ajalla 53,40.

– Kalevan kisat jätti tosi hyvän fiiliksen, vaikka odotin vähän enemmän itseltäni. Minulla oli korona kolme viikkoa aiemmin, mutta pääsin kuitenkin ihan hyvään kuntoon. Näihin kisoihin Kalevan kisat oli hyvä viimeistelytreeni, Thureson sanoi.

Mäkitörmä ja Rouvali: ”EM-finaali vaatii 17,50:n työntöä”

Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali hakevat maanantaina aamupäivällä naisten kuulantyönnön karsinnasta paikkaa illan finaaliin. Karsintaraja on vedetty 18,60:een.

– Berliinin EM-kisoissa mentiin jatkoon alle 17,20:n tuloksella. Nyt taso noussut niin, että varmaan yli 17,50:n tarvitaan, Mäkitörmä arvioi.

– Toki maanantaina on vesisateen mahdollisuus, joka voi muuttaa tilannetta. Jos on hyvä keli, yli 17,50:n pitää työntää,

– Eli sen ennätyksen se vaatii, jos aikoo jatkaa, Rouvali komppaa.

Mäkitörmän ennätys on heinäkuun alussa Sastamalassa työnnetty 17,53. Rouvalin ennätys 17,51 syntyi keväällä Kyröskoskella.

Viikon takaisten Joensuun Kalevan kisojen perusteella Mäkitörmä ja Rouvali lähtevät EM-karsintaan hyvässä kunnossa. Mäkitörmä työnsi Joensuussa 17,51 ja voitti. Rouvali oli toinen työnnettyään 16,91.

EM-finaalissa Rouvalin mielessä ovat tutut tekniset haasteet.

– Minulle työnnössä tärkeintä ovat koko kesän olleet, että tulen hyvin ringin keskelle enkä etene liikaa eteenpäin ja tulen hyvin jalan päälle, Rouvali sanoo.

 – Karsinnassa haen normaalia, hyvää suoritusta, joka pitää nyt vain saada tehtyä kolmella ensimmäisellä työnnöllä. Minulla pitkät työnnöt ovat usein tulleet viimeisillä kierroksilla.

Mäkitörmä kertoo viihtyvänsä tiukassa kilpailutilanteessa.

– Minulla menee usein hyvin tiukoissa paikoissa. Kun karsinnassa on kolme työntöä ja melkein ennätystä vaaditaan, ei se helppo tilanne ole. Mutta hyvällä fiiliksellä lähden. EM-finaali on kuitenkin suht´ realistinen tavoite.

Sipponen hakee karsinnasta hyvää perussuoritusta

Salla Sipponen pääsee kokeilemaan arvokisojen kiekonheiton karsintaa jo toistamiseen tänä vuonna. Sipponen heitti MM-kilpailuissa Eugenessa 57,16, joka ei vienyt jatkoon. Münchenissä siihen on kaikki mahdollisuudet, vaikka karsintaraja on hulppeasti 63,50.

– MM-kisojen jälkeen tehtiin vähän kovempaa treeniä. Siinä huomasin, ettei kroppa ole ihan normaali. Oikeastaan vasta Joensuun Kalevan kisoissa tuntui, että on alkanut palautua.

Kalevan kisoissa Sipponen heitti mestariksi tuloksella 57,46.

– Nyt karsinnassa teen vaan hyvän perussuorituksen. Olen hyvässä kunnossa, Sipponen linjasi karsintastrategiaansa.

– Uskon, että joku 58 metriä riittää finaaliin. Ja rinki on tosi hyvä.