Murto jatkoi mestaruusputkea EM-halleissa – bonuksena halli-SE 480

Wilma Murto taivutti Istanbulin EM-halleissa seiväshypyn mestariksi. Samalla hänestä tuli ensimmäinen suomalainen yleisurheilija, joka on voittanut lajinsa sisä- ja ulkoratojen Euroopan mestaruuden.

Ennen Istanbulin EM-halleja Murto teki rohkean ratkaisun. Hän palasi läpi hallikauden kestäneen seiväskokeilun jälkeen 460-senttisiin seipäisiin ja taivutti niillä EM-areenalla halliratojen Suomen ennätyksen 480. Samaisilla seipäillä Murto voitti viime kesänä Münchenissä ulkoratojen Euroopan mestaruuden 485:n ylityksellä.

Istanbulissa Murto avasi kilpailun ylittämällä 445 ja 460 ensimmäisellä, 475 meni kolmannella yrittämällä ja 480 jälleen ensimmäisellä.

Murron kanssa voitosta taistellut Slovenian Tina Sutej meni 475 toisella, pudotti kerran 480:stä ja jätti kaksi yritystä 485:een, joka jäi ylittymättä.

Murto teki yhden yrityksen 485:stä ja siirsi mestaruuden ratkettua kaksi yritystä SE-korkeuteen 491, joka ei tällä kertaa ylittynyt.

Koivusen valmennuksessa menestysputki

Salon Vilpasta edustavan Murron, 24, menestys on yksi sulka lisää häntä valmentavan Jarno Koivusen menestyshattuun.

Koivusen johdolla Murto on tehnyt viime vuodet vakuuttavaa jälkeä: Tokion olympialaisissa viides, Eugenen MM-kisoissa viime kesänä kuudes ja Münchenissä Euroopan mestari.

Ennen Istanbulin kilpailua Murron paras sijoitus EM-halleista oli toissa vuoden Torúnin kisan kuudes sija. Istanbulissa Murrosta tuli toinen suomalainen seiväshyppääjä, joka on koskaan ollut EM-halleissa mitaleilla. Hänen lisäkseen siihen pystynyt Antti Kalliomäki, joka voitti mestaruuden 1975, oli toinen 1974, 1976 ja 1977 ja kolmas 1972.

Murto on myös ensimmäinen suomalaisnainen, joka on voittanut hallimestaruuden EM- tai MM-kisoissa. Edellisestä Suomen EM-hallien mestaruudesta ehti kulua 23 vuotta. Siihen pystyi kuulantyöntäjä Timo Aaltonen vuonna 2000.

Istanbulin menestys tuo Murrolle Suomen Urheiluliitolta (SUL) menestysbonusta 10 000 euroa, josta 2500 euroa menee valmentajalle.