Murto janoaa ennätysjahtiin joululahjaseipäillä

Murto janoaa ennätysjahtiin joululahjaseipäillä

Seiväshyppääjä Wilma Murto ja valmentaja Jarno Koivunen eivät pitkään mieti, kun kysyy, mikä on suurin muutos nuoressa hyppääjässä viime hallikauden alkupäiviin?

– Ylävartalon voima, kaksikko sanoo kuin yhdestä suusta.

– Nyt sitä voimaa jo hiukan on, Koivunen veistelee.

Lisääntynyt voima ei ole jäänyt koristeeksi. Syksyn ja syystalven treeneissä Murron hypyn alku on kohentunut tuntuvasti.

– Maastalähdössä alakäsi on aktiivisempi ja tiukempi. Sitä kautta saan paremman kaaren ja pääsen isompiin seipäisiin, Murto sanoo.

Yläkropan voiman lisäksi Murto, 17, on kehittänyt nopeuttaan. Yhdessä parantuneen tekniikan kanssa se toi hiljattain Someron monitoimihallissa 19 -ja 22-vuotiaiden halli-SE:n 445.

Someron tulos syntyi 12 askeleen vauhdilla. Lauantaina Murto hyppää Liikuntakeskus Pajulahden hallissa ja silloin käytössä on 14 askeleen vauhti. Jos hyppy kulkee, hän pääsee kokeilemaan joululahjaksi saamiaan jäykempiä seipäitä.

– Noihin seipäisiin pitäisi olla helppo siirtyä, jos niihin korkeuksiin pääsee, koska ne ovat yhtä pitkiä (460 senttiä) kuin Wilman nykyiset, mutta jäykempiä, Koivunen sanoo.

Noilla korkeuksilla Koivunen tarkoittaa noin neljän ja puolen metrin lukemia.

 

Kesän tulosrajat rikki jo hallikaudella

Somerolla syntyneellä ennätyksellään Murto rikkoi heinäkuisten Amsterdamin EM-kilpailujen tulosrajan 440, Rio de Janeiron olympiakisojen tulosraja on 450.

– Tulosten osalta ajattelin, että hallikauden tavoitteena on ensi kesän tulosrajojen rikkominen, kaikki sen yli on plussaa, Murto sanoo.

Pajulahden kilpailuun Salon Vilppaan hyppääjä lähtee intoa puhkuen.

– Olen Someron kisan jälkeen tehnyt yhden hyppytreenin. Se meni hyvin. Nyt on sellainen olo, että kun vaan pääsisi hyppäämään, Murto sanoo.

Murto ylitti viime talvena 440 ja kesällä 430. Kesän kilpailut katkesivat elokuussa, kun jalkaterän veneluusta löytyi rasitusmurtuman esiaste. Se toi kolmen kuukauden juoksukiellon.

– Sinä aikana, kun ei saanut juosta, sain hyvin vahvistettua yläkroppaa, Murto sanoo.

 

Koivunen: Nikkasella hyvä tilanne

Lauantaina Murrolla on luja ja tuttu vastus. Niin ikään Koivusen valmennuksessa harjoitteleva SE-nainen Minna Nikkanen hyppää Pajulahdessa kauden toisen kilpailunsa.

– Minnalla on ihan hyvä tilanne. Wilman tapaan hän kilpailee nyt ensi kerran tänä talvena täydellä vauhdilla. Treenit ovat menneet ok, Koivunen sanoo.

Naisten kilpailuun kansainvälistä väriä tuovat 436 ja 435 hypänneet Portugalin Marta Onofre ja Cátia Pereira. 

Miesten kilpailussa nähdään lauantaina kotimainen kärkikaarti Eemeli Salomäen ja Jere Bergiuksen johdolla. Vastassa ovat muiden muassa Portugalin 570 hypännyt Edi Maia ja 567 hypännyt Diogo Ferreira sekä Britannian 560 hypännyt Adam Hague.