Murto jälleen ennätysiskussa: 465 ei ole enää mörkö

Virtapohja: Ruotsi valmistautuu juhlimaan hallimaaottelussa

Seiväshyppääjä Wilma Murto oli tyytyväinen saatuaan kunnolla tuntumaan 19-vuotiaiden halli-ME-korkeuteen 465 Turussa Seivästallin kilpailussa. 

Murto ylitti vaivatta 455, joka on 19- ja 22-vuotiaiden sisäratojen Suomen ennätys. Tulos toi myös voiton, kun Minna Nikkanen ylitti 450 ja oli toinen.

– Se oli ihan ok hyppy. Käytin siinä samoja seipäitä, joilla kokeilin Pajulahdessa pari viikkoa sitten 465:tä, mutta nyt tuntui, että hyppy meni niillä vähän läpi, Murto kertaili.

Turun Kupittaan hallissa Murto vaihtoi 465:een uuden, jäykemmän seipään. Kolmesta yrityksestä kolmas oli erittäin lähellä onnistua. 

– Se oli Wilmalta kisan paras hyppy. Maastalähtö onnistui ja hypyn rytmi oli hyvä huomioiden jäykän seipään, Murron valmentaja Jarno Koivunen arvioi.

Koivusen mukaan kolmas olisi mennyt reilusti yli, jos telineet olisivat olleet 10 senttiä lähempänä.

Murto oli itse samaa mieltä.

– Ensimmäinen yritys 465:stä oli seipään kokeilu. Toisessa en saanut vasenta kättä kunnolla ylös ja auki. Viimeinen oli lähellä. Se olisi voinut mennä, jos etäisyys (telineisiin) olisi ollut  pienempi, Murto sanoi.

Murto kilpailee seuraavan kerran 23. tammikuuta Rouenissa, Ranskassa.

– Siellä on paikalla Euroopan parhaita hyppääjiä. Oli kiva, että sain nyt kunnollisia hyppyjä tuosta 465:stä. Se ei ole enää mörkö, Murto sanoi.

Murto, 17, on tällä haavaa talven maailmantilastossa kahdeksantena.

Nikkanen vertymässä SE-kuntoon

Murto on voittanut harjoituskumppaninsa Minna Nikkasen talvikauden kaikissa kolmessa kilpailussa. Nikkanen on hyvässä kunnossa, ja oli lähellä sivuta omia halli-SE-lukemiaan 460.

– Minnalla juoksu sakkasi hieman tuossa yrityksissä 460:stää. Hänellä kestää aina muutaman kisan verran löytää hyppy korkeiden otteiden ja pitkän vauhdin kanssa, Nikkasta valmentava Jarno Koivunen sanoi.

Nikkanen oli samoilla linjoilla. Hän uskoo, että 465-470 tulokset ovat haarukasa heti, kun hyppy loksahtaa jengoilleen isommilla seipäillä.

– Pienimmillä seipäillä juoksu pysyi jo hyvin koossa, Nikkanen totesi.

HKV:n Aino Siitonen oli Turussa kolmas halliennätyksellään 425. Saman tuloksen hän on hypännyt myös ulkoradoilla.

Siitosen mukaan ennätyksen taustalla on ennen muuta parantunut tekniikka. Myös voimaa on tullut syksyn ja talven mittaan lisää. Sen sijaan juoksemisen kanssa on ollut pieniä ongelmia.

– Takareidessä on ollut vaivaa, eikä oikein tiedetä mitä. Juoksussa on menty sen ehdoilla, mutta juoksun on parantunut tekniikan kohenimisen kautta.

Tulokset