Murto ja Lampela valmiina kirittämään Nikkasta

Murto ja Lampela valmiina kirittämään Nikkasta

Naisten seiväskisoissa on kesän mittaan luvassa ennätyksiä ja tasaisia kilpailuja. Näin uskovat hallikaudella ennätyksiään roimasti kohennelleet Wilma Murto ja Elina Lampela. Kesän mittelöissä he kirittävät lajin SE-naista Minna Nikkasta. Trio aloittaa kilpailukauden Marskin kisoista Lappeenrannasta keskiviikkona.

Kaikilla kolmella hyppääjällä on takanaan hyvä kevään harjoitusjakso mukaan lukien onnistunut etelän leiri.

– Hyvillä mielin lähden kilpailemaan. Leirillä hypyt ja askelmerkit löytyvät hyvin, hiljattain harjoitusleiriltä Formiasta palannut Nikkanen sanoo.

Nikkasen hallikausi jäi hieman torsoksi jalan jänteeseen iskeneen tulehduksen takia. Kesken hallikauden tuli kilpailutauko ja EM-halleissa Prahassa täystehoinen juokseminen oli vaikeaa, ponnistusta edeltävä askel petti ja söi vauhdin.

Hallikauden jälkeen Nikkanen pääsi rivakasti harjoittelun makuun ja Formian leirillä hyppy kypsyi hyvään vormuun.

– Hyppääminen sujui teknisesti hyvin. Hypyt olivat samanlaisia ja leirin loppuun tein täysvauhtisen hyppyharjoituksen, jota en ole tehnyt vuosiin. Se meni täydellisesti. Kaikki hypyt jatkuivat kasalle, Nikkanen muisteli.

Vaikka jalkavaiva toi talvella kilpailutaukoa ja rajoitti harjoittelua, ominaisuudet ovat Nikkasen mukaan kunnossa.

– Ominaisuustreenit ovat menneet yllättävänkin hyvin hallikauden jälkeen. Olen jo sen verran kauan harjoitellut, että voimat pysyvät aika hyvin.
 

Eskilstunasta menestystä ja MM-raja

 

Hallikaudella Murto, 16, ja Lampela, 17, ylittivät 440 ja 432. Kumpikin tähyää kesän kisoissa menestykseen 19-vuotiaiden EM-kisoissa Eskilstunassa heinäkuussa. Takaraivossa on myös ajatus 450:n ylityksestä, joka toisi paikan Pekingin MM-joukkueessa.

– Sitä on suunniteltu, että olisi hyvä tehdä MM-raja Eskilstunan kisoissa. Sillä sijoittuisi hyvin, Murto hymyilee.

Murto kärsi hallikaudella pienen takaiskun, kun kuumesairaus esti kilpailemisen EM-halleissa. Muuten täysin nappiin menneen hallikauden jälkeen harjoittelun on jatkunut ilman takkua ja tuonut tulosta.

– Hyvä peruskuntokausi on tehty. Aina on jotakin kolotuksia, mutta ominaisuudet ovat parantuneen aika paljon. Rinnallevedossa menee nyt 80 kiloa ja takakyykystä nousi kolmonen 110 kilolla, vaikka kyykyssä ei ole mitenkään yritetty ihan maksimia, Murto kertoo.

Uudet seipäät, korkeammat otteet

Murto kuten Lampelakin on hallikauden jälkeen vaihtanut koko seivässettinsä. Kummallakin on pidemmät ja jäykemmät seipäät. Lampela tosin aloittaa uusilla hiilikuituseipäille kilpailemisen vasta Lahden Eliittikisoissa 14. kesäkuuta.

– Saan ne vasta nyt, ja niiden kanssa täytyy ensin hypätä pari harjoitusta, että tottuu niihin, Lampela sanoo.

173-senttinen Lampela hankki 440-senttisiä seipäitä ja laskee, että otekorkeus nousee kesällä 430:een, kun 180-senttinen Murto hankki 460-senttiset seipäät ja odottaa otekorkeuden olevan jo alkukesästä 447 sentin luokkaa.

Lampela ei mielestään saanut hallikaudelta aivan parastaan irti, mutta näkee, että kesän suhteen kaikki näyttää hyvältä.

– Harjoittelu on sujunut hyvin, Lampela tuumi.


_1150776.jpg

Kristiina Mäkelä ja Wilman Murto median haastattelussa Loiste Eliittikisojen tiedotustilaisuudessa