Murto ja Lampela seiväsfinaalissa – Kosonen ja Tervo moukarifinaalissa – Mäkelä ja Salminen loikkakarsinnassa – Kolme miestä moukarikarsinnassa – Vanninen seitsenottelussa

Kolmetoista suomalaista kilpailee EM-kilpailuissa Münchenin olympiastadionilla keskiviikkona. Wilma Murto ja Elina Lampela tavoittelevat menestystä illalla seiväshypyn finaalissa ja Silja Kosonen ja Krista Tervo moukarinheiton finaalissa.

Illan kilpailuissa on mukana myös Santeri Kuusiniemi 110 metrin aitajuoksun välierässään. Hän on kausivertailussa eränsä seitsemäs. Finaaliin pääsevät erien kaksi parasta ja lisäksi kaksi aikavertailusta. Hyvävireiselle Kuusniemelle välierä on mainio tilaisuus yrittää parantaa kovassa seurassa ennätystään 13,68.

Keskiviikon suomalaissuoritukset avaa Aaron Kangas aamulla moukarinheiton karsinnan A-ryhmässä. Karsintaraja on 77,50. Henri Liipola ja Tuomas Seppänen hakevat finaalipaikkaa myöhemmin aamupäivällä kilpailtavassa B-ryhmässä.

– Aika moni eurooppalainen heittäjä ei mahtunut MM-kisoihin. Kilpailu voi olla yllättävän kovatasoinen. Karsinnasta finaaliin vaaditaan 74 metriä, plus-miinus puoli metriä, Seppänen arvioi.

Tällä kaudella 75,32 heittänyt Liipola on EM-tilaston 19:s, 75,03 heittänyt Aaron Kangas 22:s ja 74,97 pyörähdellyt Tuomas Seppänen 23:s.

– Malttia on puuttunut. Pitäisi vaan heittää rennosti, Liipola arvioi tärkeimmäksi EM-karsinnassa.

Kangas ja Seppänen hyvässä vireessä karsintaan 

Kangas on Eugenen MM-kilpailujen jälkeen hakenut EM-virettä kovemmalla treenillä kuin MM-kilpailuihin valmistaneella jaksolla.

– Se on tuntunut toimivan hyvin. Treenit ovat menneet odotusten mukaan. Oma tuntuma on varmempi kuin ennen MM-kisoja.

Seppänen palautui MM-matkalla nopeasti ja oli jo päivä kotiinpaluun jälkeen kilpailemassa.

– Treenit MM-kisojen ja Kalevan kisojen välissä kulkivat hyvin. Kalevan kisoissa oli vähän yliyrittämistä, mutta sen jälkeen on otettu löysin rantein, Seppänen sanoo.

Miesten moukarinheitossa EM- ja MM-kilpailujen välinen ero on pieni. Eugenen MM-finaalin seitsemän parhaan joukossa oli peräti kuusi eurooppalaista, jotka heittävät Münchenissä. Mukaan lukien hallitseva maailmanmestari Paweł Fajdek ja puolustava Euroopan mestari Wojciech Nowicki.

Vanninen ottelee EM-kilpailuissa ilman paineita

Seitsenottelija Saga Vanninen voitti toisen perättäisen alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden pistein 6084 Calissa, Kolumbiassa. Nyt vajaa kaksi viikkoa myöhemmin hän on valmiina ottelemaan aikuisten EM-kilpailuissa.

– Ajattelen, että tämä on sellainen paikka, jossa voi onnistua. Ei ole niin kovia paineita, Vanninen sanoo ja tarkoittaa, että hän voi Münchenissä keskittyä tuloksen tekoon, koska ei ole samanlaisia mitaliodotuksia kuin alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Ennätyspisteensä 6271 Vanninen otteli viime kesänä Tallinnassa. Calissa mestaruuden toi tulosarja: 100 metrin aitajuoksu 13,52, korkeushyppy 172, kuulantyöntö 14,18, 200 metriä 24,49, pituushyppy 624, keihäänheitto 46,21 ja 800 metriä 2.28,91.

– Saga on kyllä palautunut Calin ottelusta. Mutta katsotaan, mitä tapahtuu, kun pitäisi urheilla kaksi päivää, sanoo Vannisen valmentaja Matti Liimatainen ja viittaa aikaerosta toipumiseen.

Lehtonen: ”Nyt on mahdollisuus nauttia ja nostaa tasoa”

Tuomas Lehtonen tavoittelee omaa ennätystään ja välieräpaikkaa miesten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä. Lehtonen on tällä kaudella juossut 51,19. Oma ennätys on toissavuotinen 50,53, joka Lehtosen mukaan on nyt onnistuneella juoksulla mahdollista.

– Olen muutaman vuoden yrittänyt nostaa tasoa arvokisatasolle. Nyt on mahdollisuus nauttia ja nostaa tasoa. Uskon, että pystyn juoksemaan reippaasti oman ennätyksen, Lehtonen sanoo.

Lehtonen juoksee neljättä rataa. Hän on eränsä kausivertailun seitsemäs. Välieriin jatkaa erien kolme parasta ja kaksi aikavertailusta.

Viivi Lehikoinen menee naisten 400 metrin aitajuoksussa suoraan välieriin. Hän pääsee tavoittelemaan finaalia yhdellä juoksulla vähemmän, kuin Kristiina Halonen, joka juoksee keskiviikon ensimmäisessä alkuerässä sisärataa.

– Reipas ennätysparannus pitää tehdä, jos aikoo jatkoon, Halonen sanoo.

Halonen aloitti arvokilpailu-uransa omalla ennätyksellään 56,68 Oregonin MM-kilpailujen alkuerissä ja juoksi reilu viikko sitten Joensuun Kalevan kisoissa mestariksi ajalla 56,97.

Mäkelä ja Salminen luottavaisina kolmiloikan karsintaan

Naisten kolmiloikan karsintaraja on vedetty lukemiin 14,40. Mäkelä on kuluvalla kaudella ollut elämänsä kunnossa ja ponnistanut neljässä kilpailussa 14,40 tai paremmin. Ennätys on Eugenen MM-kilpailujen karsinnassa loikittu 14,48 ja viimeksi 14,40 meni rikki, kun hän voitti kymmenennen Suomen mestaruutensa Joensuussa myötätuulituloksella 14,41.

– Karsintaa pitää jännittää aina sen verran, että lankulle pitää osua. Se piikkihyppy tältä kaudelta vielä puuttuu. On tullut hirveän hyviä hyppyjä sieltä lankun takaa. Sieltä olisi vielä senttejä otettavissa, Mäkelä sanoo.

Senni Salmisen kauden paras tulos on kesäkuussa Kuortaneella ponnistettu 14,32, mutta edellytyksiä on parempaan. Eugenen MM-kilpailuissa hän oli karsinnan 14:s tuloksella 14,21 ja Joensuun Kalevan kisoissa toinen tuloksella 14,29.

Salmisen mukaan pidemmät hypyt ovat kiinni vauhtijuoksusta ja lankulle tulosta ja näitä on hiottu.

– Kaikki on nyt kunnossa. Rennosti vaan nauttimaan, Salminen sanoo.

– Paljonko finaaliin tarvitaan, sitä en ole paljon miettinyt. Se voisi olla jotakin 14,15-14,20.