Murto ja Lampela loistovedossa Somerolla (videot): Murto ylitti 460 ja kävi SE:n kimppuun, Lampela 450

Wilma Murto voitti Somerolla  juhannusaaton seiväshyppykilpailun naisten mittelön kauden kotimaisella kärkituloksella 460. Sillä hän menee kevätkesän maailmantilastossa jaetulle toiselle sijalle. Elina Lampela oli toinen ylitettyään ennätyksensä 450.

Someron tuloksellaan Murto sivusi talven hallikauden parastaan. Hän ylitti Somerolla 425 toisella ja meni sitten 435, 450 ja 460 ensimmäisellä yrityksellä. Voiton varmistuttua 460:n ylityksellä Murto teki kolme yritystä SE-korkeudesta 472.

Somerolla Murto käytti ensi kertaa 16 askeleen vauhtia.

– Se oli tämän kisan jännitysmomentti. Ensimmäiset hypyt eivät olleet mallikelpoisia. Vasta kaksi viimeistä yritystä korkeudesta 472 olivat hyviä, vaikka ylitystä ei tullutkaan. Seipäät menivät niissä yrityksissä niin sanotusti läpi, vaikka vaihdon viimeiseen yritykseen isomman seipään, Murto sanoi.

Murron mukaan ensimmäiset hypyt 16 askeleen vauhdilla olivat ”roiskimista”, vaikka toivatkin ylityksiä.

– Kun saan 16 askeleella juoksurytmin haltuun heti alusta lähtien, se helpottaa hypyn lopun tekemistä. Hypyissä oli jo nyt hyvin energiaa. Tuntuu, että yli 470:n tulokset ovat handlattavissa, Murto sanoi.

Samaa mieltä oli Murron valmentaja Jarno Koivunen.

– Wilman vauhti oli nyt sen verran kovaa, että se oli vielä vähän hakemista, mutta parani loppua kohden. Kunhan tuo vauhti vakioituu, 460:n ylitys pitäisi sen jälkeen olla helppoa, koska Wilma käytti nyt jo sen verran isoja seipäitä, Koivunen arvioi.

Murto uskoo, että talvella 2016 Saksan Zweibrückenissa hallissa hypätty SE 471 on tällä kaudella rikottavissa.

– Se ottaa päähän, jos SE ei tänä kesänä mene, kun pystyy noin lähelle kilpailussa, jossa käyttää ensi kertaa täyttä vauhtia, Murto sanoi.

Murto kilpailee seuraavaksi Espoossa 27. kesäkuuta.

– Siellä on hyvä paikka hypätä. Toivotaan vaan, että on lämmin sää.

Lampela: 450:n ylitys ei teknisesti mikään maailman paras

Lampelalle Someron kisa oli erinomaista jatkoa vajaa viikko sitten Kuortaneelle hypätylle kilpailulla, jossa hän ylitti ennätyksensä 445. Somerolla ennätys koheni 450:een, jolla Lampela on naisten kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kolmantena ja 22-vuotiaissa toisena.

Somerolla Lampela ylitti 405 ensimmäisellä, 425 toisella, 440 ensimmäisellä ja 450 kolmannella. Kisa päättyi kolmeen yritykseen korkeudesta 460.

– Oli tosi hyvä fiilis, lämmin ja sää ja ihan ok-tuulet. Noista hypyistä 440:n ylitys oli ehkä teknisesti paras. 450:n ylitys ei ollut teknisesti mikään maailman paras hyppy. Ponnistus lähti ehkä vähän alta ja piti punnertaa itsensä ylös, Lampela kertaili.

Lampela on tällä kaudella käyttänyt 16 askeleen vauhtia, joka on ollut iso apu ennätyskunnon löytymiselle, mutta taustalla on myös parantunut hyppyvarmuus.

– Hallikaudella sain paljon lisää itseluottamusta ja se näkynyt kevään hyppytreeneissä. Ne ovat menneet hyvin ja sitä kautta kadoksissa ollut hyppyvarmuus on löytynyt, Lampela sanoi.

Myös Lampela kilpailee Espoossa 27. kesäkuuta

Esbo IF:n Saga Andersson oli Somerolla kolmas ylitettyään 405.

Somero:

Kansallinen seiväshyppykilpailu:

Naiset, seiväs: 1) Wilma Murto SalVil 460 (kkk), 2) Elina Lampela OulPy 450, 3) Saga Andersson Esbo IF 405, 4) Maria Kytölä NurmjYU 365, 5) Vilma Mikkola KeskiUYU 345, 6) Kiia Jullenmaa Porin YU 345.

///TÄYDENTYY MIESTEN KILPAILULLA///

https://live.tuloslista.com/live/161464