Murto ja Kosonen saivat huippuvastukset Paavo Nurmi Gamesiin – Raitaselle rakenteilla tasokas estekisa

Euroopan mestarit Wilma Murto ja Topi Raitanen sekä viime kesän MM-kilpailuissa seitsemänneksi ja EM-kilpailussa viidenneksi yltänyt Silja Kosonen ja saavat tasokkaat vastustajat Turun Paavo Nurmi Gamesissa 13. kesäkuuta.

– Naisten seiväshypyssä Turussa nähdään erinomaisen kovatasoinen kilpailu. Tässä vaiheessa tulonsa ovat vahvistaneet Münchenin EM-kisojen hopea- ja pronssimitalistit Kreikan Jekateríni Stefanídi ja Slovenian Tina Šutej sekä Alysha Newman Kanadasta, kilpailun urheilijahankinnoista vastaava Arttu Salonen kertoi tiistaina mediatilaisuudessa Turussa.

– Miesten 3000 metrin esteiden nimilistaa emme vielä julkista, mutta sinne 8.15:n vauhtiin kykenevää kaartia Raitasen seuraksi neuvotellaan.

Kososen vastus ei voisi paljon kovempi olla.

– Meillä on mukana koko viime kesän Eugenen MM-kisojen mitalikolmikko Yhdysvaltain Brooke Andersen, Kanadan Camryn Rogers ja Yhdysvaltain Janee’ Kassanavoid sekä useita muita lajin kärkinimiä, Salonen sanoo.

”Minulla on uuden mestarin viitta, heillä kokemuksen viitta”

Murrolle uutinen vastustajista oli mieleinen.

– Kun pääsin ensimmäisen kerran kansainvälisiin kisoihin Stefanídi ja Šutej olivat siellä ja ovat edelleen. He ovat nähneet, kun räpelsin siellä ne ensimmäiset viisi vuotta. Heitä vastaan minulla on nyt uuden mestarin viitta ja heillä taas kokemuksen viitta, Murto totesi mediatilaisuudessa.

Murto ottaa eräänlaisen varaslähdön kilpailukauteen. Hän kilpailee Timanttiliigan Dohan kilpailussa 5. toukokuuta ja jatkaa sen jälkeen harjoittelua ennen kuin varsinainen kilpailukausi lähtee liikkeelle Firenzessä (2.6.) Timanttiliigan kilpailulla ja jatkuu Pariisissa (9.6.) ja Turussa (13.6.).

– Hallikauden jälkeen tässä tulee kahdeksan viikkoa treeniä ennen Dohaa. Hyppytreenejä on ollut kerran viikossa. Olen hypännyt vielä lyhyellä vauhdilla. En tiedä, tuleeko yhtään täyden vauhdin treeniä ennen Dohan kilpailua, mutta harjoitukset ovat menneet hyvin, Murto kertoo.

 Murto: Seiväskokeilulle tulossa ehkä jatkoa

Murto kokeili talvella uusia, pidempiä seipäitä, mutta palasi Istanbulin EM-halleissa 460-senttisiin ja taivutti mestaruuden. Kokeilulle voi olla luvassa jatkoa kesällä.

– Olen ollut yhteydessä tehtaalle. Lähden kauteen 460-senttillä, mutta pistin maanantaina alulle tilausta sellaisista 460- ja 475-senttisten seipäiden välimallista, Murto kertoo.

– Se on käytännössä seiväs, joka toimii kuten minun vanhat tutut seipääni, mutta siinä on varaa nostaa otekorkeutta. Selvittelen nyt, mikä on seipäiden mahdollinen toimitusaikataulu.

Raitanen: Rutiinitaso alle 8.20:n ja SE:n kimppuun

Topi Raitanen avaa ratajuoksukauden Karlsruhessa 1500 metrillä toukokuussa. Hän juoksee 3000 metrin esteet Bergenissä ja Pariısissa ennen Turun Paavo Nurmi Gamesiä, jonne hänelle rakennetaan vauhtijuoksua.

Raitasen harjoittelua on reivattu niin, että kilpailukunnon pitäisi olla priimaa jo alkukesästä. Talven sairastelun takia hallikausi jäi väliin, mutta kevättalvi, mukaan lukien kuukauden vuoristoleiri Flagstaffissa Yhdysvalloissa, on sujunut suunnitelmien mukaan.

– Jos saan kevään menemään hyvin, kesäkuussa voisi aloittaa kauden paremmilla tuloksilla ja juosta useampia hyviä kisoja. Turku on yksi alkukesän tärkeimmistä kisoista, Raitanen sanoo.

Raitanen aikoo kesällä ottaa mittaa Jukka Keskisalon 3000 metrin esteiden Suomen ennätyksestä 8.10,67. Juoksijan oma ennätys on tällä haavaa 8.16,57.

– Mahdollisimman lähellä 8.10:n aikaa on tavoite juosta. Toiveena on, että kesällä rutiinitaso on alle 8.20:n Raitanen sanoo.

Raitanen juoksee kevään kovat kilpailukauteen valmistavat harjoitukset Suomessa, jos säät sen sallivat. Jos sää ei lämpene riittävästi, Raitanen suuntaa etelän lämpöön.

– Yksi viime kevään iso oppi oli se, että tuli tehtyä aika monta harjoitusta piikkarit jalassa alle 10 asteen lämmössä. Sen huomasi, että lihakset olivat siinä kovemmalla rasituksella, Raitanen sanoo.

Kososen heitto jo teknisesti jengoillaan

Silja Kosonen oli iloisen yllättynyt kultuaan, että Eugenen MM-kisojen naisten moukarinheiton mitalitrio nähdään Paavo Nurmi Gamesissa.

– Siistiä, että heidät on saatu Suomeen. Kova kisa on tulossa. He vaikuttavat myös mukavilta ihmisiltä, joten toiveissa on, että pääsisin vaihtamaan heidän kanssaan pari sanaa kisan jälkeen, Kosonen totesi.

Kososen MM-kisakesän kunto on hyvällä oraalla.

– Heitot eivät ole vielä olleet kovatehoisia, mutta teknisesti hyviä. Harjoituksissakin heitto tuntunut hyvältä. Siihen jos saisi kisojen myötä terävyyttä, se olisi tosi jees, Kosonen arvioi.

Vuosi sitten joulukuussa tullut nilkkavamma tuntui Kososen harjoittelussa viime vuonna, mutta nyt ominaisuusharjoittelu on sujunut heittoharjoitusten tapaan ongelmitta.

– Ominaisuustesteissä olen Tokion olympiavuoden tasolla. Viime vuonna en nilkan takia jotenkin päässyt loikissa ja muissa ominaisuustesteissä normijuttuun. Portugalin leirillä pääsin nyt kuulanheitossa 5 sentin päähän ennätyksestä, Kosonen sanoo.