Murto hurmasi ennätyshypyillään: " Aika räkäisiä hyppyjä, sanoin valmentajalle"

Wilma Murto ja Jarno Koivunen: Yhteistyö päättyy yhteisellä sopimuksella

Wilma Murto sinetöi paluunsa lajin hyvälle kansainväliselle tasolle Jyväskylän Kalevan kisojen ulkoratojen ennätyksellään 460. Se toi mestaruuden ja katkaisi Minna Nikkasen yhdeksän mestaruuden putken ja vei Murron Euroopan tilastossa kahdeksanneksi.

– Tämä oli esimerkki loistavasta seiväskilpailusta, Murto sanoi ja viittasi siihen, että hänen lisäkseen moni muukin onnistui.

Toiseksi sijoittunut Minna Nikkanen taivutti kesän parhaansa parhaansa 435, kolmanneksi hypännyt Saga Andersson meni 425 ja neljänneksi sijoittunut Elina Lampela ennätyksensöä 420.

Murto oli viime kesän kilpailukauden sivussa lähes kokonaan sitkeän jalkapohjavaivan takia. Kun ongelma saatiin vihdoin kuriin, kevään harjoitusleirillä pyörähti nilkka, joten kesän kilpailuihin tullessa hänellä takana vähän juoksu- ja hyppyharjoitteluaa.

Kesän mittaan hyppy on pikku hiljaa löytyänyt urilleen, vaikka Murron mukaan teknisessä tekemisessä on vielä parantamisen varaa.

– Sanoin valmentajalle, että aika ”räkäisiä” hyppyjä, Murto totesi Jyväskylän hypyistään.

Ensin mestaruus ja sitten kaksi enkkaa

Murto sinetöi ensimmäisen Kalevan kisojen mestaruutensa ylittämällä 440 kolmannellaan. Sen jälkeen 455 ylittyi ensimmäisellä ja 460 toisella. Kisan päätteeksi Murto yritti kerran korkeudesta 465. 

– Aika huikeaa, ensin varmistui mestaruus ja siten meni ulkorataenkka kaksi kertaa, Murto huokaili.

Murto, 20, on ylittänyt hallissa junioreiden ME:n 471, mutta hänen ulkorataennätyksensä ennen Kalevan kisoja oli toissa vuonna hypätty 452.

– Teknisesti nuo eivät olleet vielä mitään hyviä hyppyjä. Vauhti oli hitaampi kuin silloin ennätyshypyssäni, Murto viittasi halliennätykseensä.

Vaikka talven harjoituskausi jäi vajavaiseksi, Murron mukaan hänen vahvuuteensa ovat säilyneet ja yläkropan voimat karttuneet.

– Juoksu ja maastalähtö ovat aina olleet vahvuuksiani ja ovat edelleen, Murto sanoi.

Nikkaselle iskiastyyppinen vaiva

Nikkaselle kauden parhaalla ulkoratatuloksella varmistunut hopea maistui, vaikka yhdeksän mestaruuden putki katkesi. Nikkanen oli epävarma vielä edellispäivän karsinnan jälkeen, että pystyykö hän hyppäämään, kun kiusaksi ilmaantui iskiastyyppinen vaiva.

– Sain tekniikkaa korjattua tuossa kilpailun aikana, mutta sellainen tunneioli, että toinen jalka pettää tuossa hypyssä.  Kipu tuli selästä, mutta se on vähän mysteeri mistä siinä on kysymys, Nikkanen sanoi.