Murto haluaa kirkastaa viime vuoden hopeansa – Samuelsson janoaa lisää rankingpisteitä – Monoselle luvassa kovaa vastusta kotiradalla

Wilma Murto aikoo palata voittajaksi myös Kalevan kisoissa. Hallitseva ulko- ja halliratojen Euroopan mestari jäi vuosi sitten Joensuun Kalevan kisoissa toiseksi, mutta aikoo palata mestariksi Lahdessa lauantaina.

– Kultakantaan pitäisi nyt päästä. Viime vuonnakin yritin kaikkeni, mutta en onnistunut, Murto muisteli hieman hymyillen viime vuoden kisaansa, jossa hänen kilpailuvireensä oli hukassa kovan harjoittelukuurin keskellä Eugenen MM-kisojen ja Münchenin EM-kisojen välissä.

Harjoittelu kannatti, sillä kolmisen viikkoa myöhemmin hän otti uransa ensimmäisen kovan arvokisavoiton Euroopan mestaruudellaan ja SE-tuloksella 485.

Murto voitti viime viikonlopulla ensimmäisenä suomalaisnaisena Timanttiliigan Lontoon kilpailun. Yhtenä tekijänä hyvän menestyksen taustalla on uusien seipäiden hyödyntäminen.

– Sain Lontooseen uudet seipäät, ja hyvin ne vaikuttivat toimivan. Minulla on kova luotto siihen, että nyt minulla on seipäät loppu-uraani varten. Toivottavasti käsissäni on nyt nappisetti, kun olen hypännyt niillä yhden kilpailun ja lajiharjoituksen.

Murto selitti Kalevan kisojen mediatilaisuudessa seipäiden salaisuuksia enemmänkin, vaikka se ei hänen mukaansa ihan yksinkertainen asia olekaan. Uudet seipäät ovat entistä pidemmät, mutta samanpituisia seipäitä hän kokeili jo talven hallikaudella. Nyt uusien seipäiden profiili on kuitenkin erilainen viimetalvisiin verrattuna.

– Seipäiden profiili vaikuttaa taipumisnopeuteen. Nyt on mielenkiintoista testata, kuinka ne alkavat toimia otekorkeutta nostettaessa, Murto kertoi.

Onko uusilla seipäillä mahdollisuus hypätä viisi metriä?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei se ole välineistä kiinni. Hyppyyn tarvitaan kuitenkin muutakin kuin seipäät. Mutta olen pitkä ja ulottuva, joten minun kannattaa yrittää hyödyntää korkeaa otekorkeutta.

Samuelsson kaipaa lisää rankingpisteitä

Tänä kesänä 100 metrin SE:n 10,12 juossut Samuli Samuelssonilla on mukavat muistot Lahdesta ja Kalevan kisoista 11 vuoden takaa, jolloin hän 17-vuotiaana oli jahdannut osallistumisoikeutta 200 metrille.

– Ne olivat minun ensimmäiset Kalevan kisani. Mukavat muistot jäi, Samuelsson kertoi.

Itse kisoissa hän oli alkuerässään viides ajalla 22,27.

Nyt hän on ehdoton suosikki 100 metrin mestariksi, mutta aikoo juosta kisoissa myös 200 metriä.

– Kyllä, suosikki olen. Mutta kyllä esimerkiksi Santeri Örn on lähellä. Ei tarvita kuin minulta alavireinen juoksu, niin tilanne muuttuu nopeasti, Suomen sprintteriässä muistutti.

Samuelsson oli pitkään 200 metrin spesialisti. Kalevan kisoista hänellä on siltä matkalta seisemän mitalia, joista neljä kultaista, kun nykyiseltä pravuurimatkalta sataselta saalis on kaksi kultaista ja neljä hopeaa.

– Kun aloitin Mikael Ylöstalon valmennuksessa viisi vuotta sitten, päätimme satsata kehitykseen nopeuden kautta.

– Lahdesta odotan hyviä tuulia, sillä MM-kisojen rankingia varten tarvitsen kovaa aikaa ja hyvän sijoituksen. Tiedän kentän olevan kuitenkin vaikea tuulten suhteen.

Samuelsson tunnetaan hyvänä myötätuulijuoksijana, joka osaa hyödyntää takatuulen askelpituudessaan.

– Olen kevyt juoksija isompiin kavereihin verrattuna. Hyödyn myötätuulesta, mutta olen heikompi sitten vastatuulessa. Myötätuulella on minulle myös henkinen vaikutus, Samuelsson kertoi.

Monoselle luvassa kovaa vastusta kotistadionilla

Lahden Ahkeran Ilona Mononen on järjestävän seuran tähti Kalevan kisoihin. Nuorelle Monoselle, 19, nämä ovat jo kolmannet aikuisten SM-kisat.

– Tänä vuonna on kovimmat kisat edessä. Perjantain 1500 metrillä saan vastaani Kristiina Mäen, Sara Lappalaisen ja Nathalie Blomqvstin. Sunnuntain 5000 metrillä mukana ovat Camilla Richardsson, Johanna Peiponen ja Nina Chydenius.

– Vaikea sanoa, millaiset juoksut ovat luvassa. 1500 metrille toivon vauhtijuoksua, sillä se olisi hyvä minulle rankinglistojen takia. Vitosella uskon Camillan lähtevän vuoristoleirinsä jälkeen kovaan vauhtiin. Hellekisakin saattaa olla tiedossa sunnuntaina, joten siihen pitää valmistautua huolellisesti, Mononen ennakoi tulevia kisoja.

Kun urheilijat puhuvat paljon rankingista, täytyy muistaa, että tämän kesän tulokset vaikuttavat jo ensi kesän arvokisoihin, kesäkuussa pidettäviin EM-kisoihin Roomassa ja elokuun olympialaisiin Pariisissa. Hyvä sijoitus maan mestaruuskisoissa ja kovalla tuloksella kerryttää hyvin rankingpisteitä.

Kaleva tukemassa nuorten urheilua

Suomen yleisurheiluhuiput ovat pääosassa Lahden Kalevan kisoissa torstaista sunnuntaihin, mutta tapahtumassa kerätään tukea myös nuorten liikunnalle. Kuusi nuorta esiurheilijaa pääsee myös kisailemaan stadionille ennen omien lajiensa alkua.

Henkivakuutusyhtiö Kaleva on ollut yleisurheilun Kalevan kisojen pääyhteistyökumppani jo 114 vuotta. Kalevan toimitusjohtajan Timo Laitisen mukaan yhteistyö on poikkeuksellista maailmanlaajuisestikin.

– Vain Wimbledonin tennisturnauksessa yhteistyökumppanuus on kestänyt muutaman vuoden pidempään kuin Kalevan kisoissa. Ranskan ympäriajo jää meidän jälkeemme, Laitinen kertoi mielenkiintoista urheiluhistoriaa Kalevan kisojen ja Henkivakuutusyhtiö Kalevan mediatilaisuudessa Lahdessa torstaina.

Tänä vuonna Kalevan kisoissa Lahdessa tuetaan myös lasten urheiluharrastusta leikkimielisellä kilpailulla heittämällä lusikkaa nurkkaan Kalevan teltalla. Kilpailun pistemäärästä kertyvä rahasumma, enimmillään 5000 euroa, ohjataan Päijät-Hämeen yleisurheiluseurojen nuorten liikuntaharrastuksen tukemiseen.

Kalevan kisojen esiurheilijat ovat 12-vuotias Tomas Mäkinen keihäänheitossa, Veeti Seppälä, 11, pituus, Elsa Kemppainen, 11, keihäs, Jasmiina Kärkkäinen, 11, korkeus, Ronja Malmström, 8, kuula ja Eero Leminen, 11, moukari.