Murto hakee Kuortaneella jatkoa Turun hypyille: Tavoite on rikkoa kenttäennätys – Kuusela hakee MM-rajaa ja korvaa Helanderin EM-joukkuekilpailussa

Seiväshyppääjä Wilma Murto hakee Kuortaneella jatkoa Turun Paavo Nurmi Gamesin hyville hypyille. Toni Kuusela jahtaa tshekki Jakub Vadlechin tähdittämässä keihäskilpailussa Budapestin MM-kisojen tulosrajaa 85,20. Perinteikäs Kuortane Games kilpaillaan lauantaina.

– Minun tavoitteeni on rikkoa kenttäennätys, joka on 473. Kuortaneen kisan riman korotuksissa se tarkoittaa 475:n ylitystä, Murto sanoo.

Murto ylitti tiistaina Turussa hyvillä hypyillä kauden kärkituloksen 475. Murron mukaan hypyissä oli samaa tuntumaa kuin hänen parhaissa arvokisahypyissään Istanbulin EM-halleissa ja Münchenin EM-kilpailuissa.

– Hypyt olivat teknisesti hyviä ja niissä oli hyvä flow. Tein myös joitakin teknisiä juttuja, joita noissa korkeuksissa tarvitaan. Se oli hyvä merkki, kun tuollaiset asiat onnistuvat jo kesäkuussa eikä vasta arvokisoissa, Murto sanoi.

Newman haki Kuortaneen treenissä juoksun jengoilleen

Kuortane Gamesissa Murron haastavat 461 ja 471 tänä vuonna hypänneet Kanadan Alysha Newman ja Uuden-Seelannin Olivia McTaggart.

Newman jäi Turussa ilman tulosta. Hyppääjän mukaan vauhtijuoksu takkusi kahdessa edellisessä kilpailussa, joten pyysin päästä tekemään torstaina Kuortaneen kentälle harjoituksen, jossa hain juoksun askelmerkin paikalleen.

– Normaalisti en tee tätä koskaan, mutta nyt pyysin kisajärjestäjiltä päästä hyppäämään, että saisin juoksun kohdalleen. He järjestivät mahdollisuuden ja treeni meni hyvin, Newman hymyili.

– Kilpailuun olen tyytyväinen, jos saan ylitettyä neljä korkeutta ja tietysti tavoittelen sitä, että kauden paras kehittyisi kisa kisalta.

Kuusela korvaa Helanderin EM-joukkuekilpailussa

Kuusela on Kuortaneen Gamesin miesten keihäskisan suomalainen kärkinimi. Kuusela on Suomen joukkueessa myös EM-joukkuekilpailussa Puolan Chorzówissa juhannusviikonvaihteessa. Kuusela korvaa kilpailussa alkujaan joukkueeseen nimetyn Oliver Helanderin.

– Oliver ottaa heittokätensä olkapäähän jo kauan sitten suunnitellun kortisonipistoksen, jonka varoaika on 10 päivää, joten hän ei voi kilpailla Puolassa, Helanderin valmentaja Tero Pitkämäki sanoi.

Kuusela on heittänyt kahdessa edellisessä kilpailussaan tulokset 80,67 ja 82,42, mutta parempaankin on edellytykset, kuten Paavo Nurmi Gamesin verryttelyheitot kertoivat.

– Kilpailusuorituksissa tahtoo olla yliyrittämistä. Kun saan kilpailuheittoon rentouden, keihäs on kaukana, mutta kun alan puristaa, en tahdo saada keihästä kunnolliseen asentoon. Rentous heittoon tulee vain kisojen kautta, Kuusela sanoo.

Polvi- ja muiden vaivojen kanssa aiemmin kamppaillut Kuusela on nyt kilpaillut ilman kipuja.

– Se on oikein vähän yllättänyt. Olen päässyt ihan eri tavalla nauttimaan heittämisestä, ja yksi suuri asia on, että olen voinut keskittyä paremmin treenaamaan jalkoja, Kuusela sanoo.

Vadlejch: Jalka on parempi, Keränen avaa kilpailukauden

Miesten keihäskisan kärkinimet ovat tiistaina 89,51 Turussa heittänyt tshekki Jakub Vadlejch ja Trinidadin Keshorn Walcott, joka sivalsi Turussa 83,56. Vadlejch jätti Turun kilpailun kesken tukijalassa olleiden tuntemuksien takia.

– Nyt jalka on parempi ja paranee päivä päivältä. Siinä ei ole kyse mistään vakavammasta. Yritän parhaani lauantaina, Vadlejch totesi.

Toni Keräselle Kuortaneen kilpailu on kauden avaus. Viime kesänä 82,89 heittäneen Keräsen kyynärpäätä operoitiin parisen kuukautta sitten.

– Samantyyppinen leikkaus tehtiin reilu vuosi sitten. Se tekee minulla sinne luupiikkiä. Kun on riittävästi heittänyt, käsi ei mene enää suoraksi ja sen kanssa on ikävä heittää, Keränen sanoi.

– Hetki siinä menee, että käsi palaa leikkauksen jälkeen sataprosenttiseksi. Itsellekin on mysteeri, miten sillä nyt pystyn heittämään. Kovavauhtisia heittoja on takana vielä vähän, mutta MM-kisapaikasta taistelen kesän mittaan.

Hurske: Toivottavasti aika on nyt lähempänä Jyväskylän aikaa

Reetta Hurske lähtee suosikkina naisten 100 metrin aitoihin. Tilastojen valossa kärkihaastajat ovat Italian Elisa Maria Di Lazzaro ja Lotta Harala, joka puhkaisi Turussa 13 sekuntia ajalla 12,99.

– Odotan tasaista kilpailua. Voitto on ainoa asia mitä täältä haen ja parempaa aikaa kuin Turun Paavo Nurmi Gamesissa. Toivotaan, että aika on lähempänä Jyväskylän aikaa, Hurske viittasi Jyväskylässä juoksemaansa Suomen ennätykseen 12,70.

Miesten 100 metrin kärkinimi on 9,91 juossut Yhdysvaltain Cravont Charleston. Paikalla ovat kaikki lajin kotimaiset huiput SE-mies Samuli Samuelssonin johdolla. Joonas Rinteelle ja Santtu Heikkiselle on tarjolla hyvävauhtinen juoksu 1500 metrillä samoin kuin Eveliina Määttäselle 800 metrillä.

Naisten kolmiloikassa Jessica Kähärä kohtaa Saksan Kristin Gierischin, Slovenian Neja Filipičin ja Italia Ottavia Cestonaron. Kähärä ponnisti Turussa tiistaina ennätyksensä 13,83, mutta ei ollut täysin tyytyväinen hyppyihinsä.

Kanadalainen MM-mitalisti Camryn Rogers kirittää Silja Kososta ja muita suomalaisia kärkinimiä naisten moukarissa. Naisten keihään kärkinimi on maailmanmestari Kelsey-Lee Barber.

Kuortane Gamesin osallistujat:

https://www.tilastopaja.eu/kuortanegames/

Aikataulu:

https://www.kuortanegames.com/aikataulu.html