Murto avasi kauden voitolla Kuortaneella, Lampela toinen ennätyksellään

Wilma Murto ja Elina Lampela jakavat naisten seiväshypyn kesän kotimaisen kärkituloksen 445 lauantaisen Kuortaneen kilpailun jälkeen. Salon Vilpasta edustava Murto voitti ja Oulun Pyrintöä edustava Lampela oli toinen ennätyksellään. Kevätkesän maailmantilastossa kaksikko on viidentenä.

– Vähän kaksijakoiset tunnelmat. Periaatteessa oli hyvä saada kausi jollakin lailla alkuun, mutta hyppääminen ei ollut teknisesti sitä mitä odotin. Antaisin arvosanaksi seitsemän ja puoli, Murto kertaili.

Murto aloitti kilpailun korkeudesta 425, joka meni kolmannella. Seuraavat korkeudet 435 ja 445 ylittyivät ensimmäisellä. Korkeuden 450 Murto jätti väliin ja teki sitten vahvoja yrityksiä  korkeudesta 455.

– Juoksurytmi oli se asia, jossa tässä kilpailussa jäi eniten parannettavaa. Olen harjoitellut hallissa ja hyppäsin nyt ensi kertaa ulkona ja ympäristö näytti aika erilaiselta. Noihin 455:n yrityksiin juoksurytmi alkoi jo löytyä ja paranee varmasti kisojen mukana, Murto totesi.

Samoin näki valmentaja Jarno Koivunen.

– Wilman hypyistä huomasi, että hän hyppäsi tänä keväänä ensimmäistä kertaa ulkona. Kahdentoista askelen vauhdilla tuo oli ihan ok tulos. Kisan tavoitekin toteutui sikäli, että tuolla vauhdilla Wilma teki koko lailla saman tuloksen kuin hallikaudella, Koivunen sanoi.

Hallikaudella Murto oli vakuuttavassa kunnossa. Talven neljässä kilpailussa hän ylitti kahdesti 460 ja voitti Suomen mestaruuden ja Pohjoismaiden hallimaaottelun.

– Nyt kausi jatkuu ensi viikolla Somerolla ja sitten Espoon teemakisassa 27. kesäkuuta. Seuraavissa kilpailuissa mennään jo varmaan pidemmällä vauhdilla, Murto arvioi.

Lampelan uusi vauhtijuoksu toimi

Lampela taivutti Kuortaneella loisto-olosuhteissa uransa parhaan kilpailun. Kakkossijan tuonut 445 oli 10 senttiä parempi kuin oma viimetalvinen halliennätys ja 20 senttiä parempi kuin kaksi vuotta vanha oma ulkoratojen ennätys. Lampela ylitti 435 ja 445 kolmannella yrityksellään ja teki hyviä yrityksiä korkeudesta 445.

– Paljon tuli hyppyjä. Kun yritin 450:sta ajattelin, että jos tämäkin menee vielä kolmannella, niin en jaksa enää sen jälkeen hypätä, Lampela kuvasi rankkaa kilpailua.

Kuortaneella kesän avauskilpailussa hypätty ennätys oli jatkoa Lampelan hyvälle hallikaudelle. Hän oli Suomen hallimestaruuskilpailuissa toinen ja Pohjoismaiden maaottelussa kolmas halliennätyksellään 435.

– Kesäksi tehtiin aika iso muutos tekniikkaan. Hyppäsin nyt 16 askelen vauhdilla, kun hallikaudella käytin 12 ja 14 askelta. Juoksu tuli helposti. Ei ollut yhtään vaikeuksia sen kanssa, Lampela sanoi.

Lampelan hypyt olivat loisto-olosuhteissa tasaisen hyviä.

– Lähes kaikki 435:n ja 445:n hypyt olivat onnistuneita. Vain ensimmäinen yritys 445:sta jäi limboksi, kun ponnistus tuli niin lähelle, Lampela kertoi.

Myös Lampelan kausi jatkuu ensi viikolla Somerolla ja sitten 27. kesäkuuta Espoossa.

Murto ja Lampela kuuluvat yhä 22-vuotiaiden ikäluokkaan ja jakavat nyt tämän ikäluokan maailman kärkituloksen.

 

Holttinen ylitti kauden kärkituloksen 535

Miesten seiväshypyn voitti Someron Esan Tommi Holttinen kauden kotimaisella kärkituloksella 535, minkä hän ylitti ilman yhtäkään pudotusta. Tämän jälkeen hän yritti vielä kolmesti korkeutta 545.

Laihian Lujan Juho Alasaari sijoittui toiseksi tuloksella 515, mikä on maailman kärkitulos 17-vuotiaiden ikäluokassa. Viime kesänä Alasaari sijoittui toiseksi 17-vuotiaiden Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa Bakussa.