Murto, Andersson ja Ollikainen taivuttivat EM-finaaliin, Leveelahti ja Snäll ennätysvireessä

Murto

Wilma Murto veisteli, että kaikki mikä voi mennä pieleen, meni pieleen 19-vuotiaiden seiväshypyn EM-karsinnassa Grossetossa. Se ei aivan pitänyt paikkaansa, sillä 405:n ylitys vei hyppääjän finaaliin. Saga Andersson jakoi karsinnan voiton kolmen hyppääjän kanssa niin ikään 405:n ylityksellä.

Murto sijoittui karsinnassa jaetulle neljännelle sijalle ja Laura Ollikainen meni neljän metrin ylityksellä loppukilpailuun karsinnan 10. sijalta.

Ulkoratakautensa Grossetossa avannut Murto ylitti 390 toisella ja 405 ensimmäisellä. Pitkä kilpailutauko näkyi kilpailussa.

– En saanut verryttelyssä yhtään hyppyä, kaikki menivät läpijuoksuiksi. Eka yritys 390:stä oli sekin läpijuoksu, mutta sen jälkeen hypyt menivät yllättävän hyvin, Murto sanoi,

– Askelmerkin kanssa oli vähän hakemista, mutta nyt pitäisi olla finaaliin jonkunlainen askelmerkki.

Murron kauden avausta on siirtänyt EM-kisoihin asti kipu jalkapohjassa. Se tuntui edelleen, muttei häirinnyt kilpailua.

– Jalka on tutkittu. Kivun ei pitäisi olla mitään vaarallista, Murto sanoi.

Anderssonin hyppy löytyi, kun kilpailu alkoi

Andersson meni 390, 400 ja 405 ensimmäisellään.

– Treenihypyissä ennen kilpailun alkua en saanut hyppyjä jatkumaan. Se toi epävarmuutta, mutta kun kisa alkoi, ajattelin vain tekniikkaa ja kaikki hypyt menivät hyvin eteenpäin. Nyt tuntee hyppypaikan hyvin finaalia ajatellen, Andersson sanoi.

Ollikainen sivusi ennätystään 400, mutta ei onnistunut korkeudesta 405.

– Oli aika kuuma. Kun ei ole Suomessa tottunut siihen, sen kanssa oli tekemistä. Piti juoda aika paljon ja jalat tuntuivat pehmeiltä. Noissa 405:n hypyissä hypyt aukesivat aika paljon. Katsotaan, jos saisin finaalissa hypättyä isommalla seipäällä, Ollikainen sanoi.

Snäll ja Leveelahti ennätyksillä EM-finaaliin

Astrid Snäll kohensi 3000 metrin esteiden alkuerissä roimasti ennätystään. Hän juoksi kuudenneksi ajalla 10.21,65, kun aiempi oma ennätys oli 10.43,28. Snäll varmisti suoran jatkopaikan eränsä viidennellä sijalla. Erän voitti Unkarin Lili Snna Toth, joka juoksi ajan 10,09,89. Ennätyksellään Snäll kipuaa 19-vuotiaiden kaikkien kotimaan aikojen tilastossa kuudenneksi.

Helena Leveelahti oli naisten kiekonheiton karsinnassa toinen ennätyksellään 54,67. Ennätys koheni roimasti, kun edellinen oli viime vuonna heitetty 52,33. Ennätyksellään Leveelahti, 17, nousee 19-vuotiaiden kaikkien aikojen kotimaan tilastossa neljänneksi.

– Se ei ollut vielä teknisesti mikään täydellinen heitto, sellainen mitä on tullut viimeisessä harjoituksessa. Aika perusheitto tähän paikkaan. Yllätti vähän itseänikin, Leveelahti tuumi heiton mitasta.

Leveelahden ennätys syntyi koko lailla tyynessä. Se vihjaa, että finaalissa on mahdollisuus taistella kärkipään sijoituksista.

– Perjantaina saisi olla vähän vastatuulta, heittäjä tuumi.

Kiekon karsintakilpailun voitti Moldovan Alexandra Emilianov, joka heitti 54,96.