Murto ammentaa oppia Bradshawn kokemuspakista

Murto ammentaa oppia Bradshawn kokemuspakista

Seiväshyppääjä Wilma Murron ja EM-mitalisti Holly Bradshawn yhteistyö on täydessä vauhdissa. Yhteinen treeniviikko ja uusien komposiittiseipäiden testaus Pajulahti-hallissa Nastolassa täytti molempien toiveet.

Bradshawn ja Murron treeneissä on keskittynyt ja rento tunnelma. Hyppääjät syventyvät hyppäämiseen valmentajiensa Scott Simpsonin ja Steve Ripponin johdolla. Välillä katsotaan videoita ja vaihdetaan muutama sana. Ajatuksia vaihdetaan uusista seipäistä, joita kumpikin testaa.

– Tykkään tästä järjestelystä. Tullaan tosi hyvin juttuun ja koen saavani aika paljon irti siitä, kun saan olla päivät Hollyn kanssa, Murto sanoo.

– Se mitä tässä oppii, ei ole teknisiä pikkujuttuja vaan rutiineja, tapoja tehdä asioita. On keskusteltu paljon lajista, miten kumpikin sen kokee. Se kehittää omaa ajattelutapaa, ja onhan Hollyn hypyssäkin minulle toki paljon opittavaa.

Murtoon verrattuna Bradshawn, 27, kokemuspakissa on mistä ammentaa: on mestaruus ja pronssi EM-halleista, ja pronssimitalit MM-halleista sekä ulkoratojen EM-kisoista. Kokemusta on myös neljän vuoden kurimuksesta, joka piti sisällään selkä-, polvi ja kaksi akillesoperaatiota. Niiden jäljiltä viime kesä oli onnistunut paluu kansainväliselle huipputasolle.

– Se oli minulle paras ulkoratakausi pitkään aikaan. Olin aika lähellä Britannian ennätystä. Tuli EM-pronssi, eikä ollut loukkaantumisia. Pyrin nyt siitä eteenpäin, Bradshaw sanoo.

Bradshaw ylitti viime kesänä 480. Se jäi sentin hänen nimissään olevasta Britannian ennätyksestä ja ylittyi askelparin maksimivauhtia lyhyemmällä vauhdilla.

– Käytin 14 askeleen vauhtia ja pienempää seivästä, koska halusin tehdä hyppäämisen itselleni helpommaksi ja löytää tasaisuuden. Ylitin silti 480, joten odottelen aika innoissani tulevaa kautta ja paluuta 16 askeleeseen, ja isompiin seipäisiin, Bradshaw sanoo.

Pidemmällä vauhdilla sitten 490?

– No miksei, mutta yritän keskittyä tekniikkaan ja nauttimaan hyppäämisestä. En aseta itselleni sijoitus- tai tulostavoitteita. Se toimii minulla, Bradshaw sanoo.


murto_wilma.jpg

– On keskusteltu paljon lajista, miten kumpikin sen kokee. Se kehittää omaa ajattelutapaa, ja onhan Hollyn hypyssäkin minulle toki paljon opittavaa, Wilma Murto sanoo yhteistyöstään Holly Bradshawn kanssa.

,

”Wilma muistuttaa aika paljon minua nuorena”

Osa hyppäämisestä nauttimista Bradshawlle on toimiva harjoitusympäristö. Britanniassa hän harjoittelee hieman yli neljä metriä hyppäävän junioritytön ja 480 taivuttaneen pojan kanssa. Yhteistyössä 471 ylittäneen Murron, 20, kanssa on erilainen tunnelma.

– Saan Wilmalta hyvää energia. Hän muistuttaa aika paljon minua, kun olin tuon ikäinen. Hän on hyvä urheilija, vahva ja tehoa on. Me pallottelemme ajatuksia. Hänellä on hyviä ajatuksia mm. ravintoon liittyen, Bradshaw sanoo.

Kaksikon yhteistyön taustalla on Murtoa valmentavan Steve Ripponin ja Bradshawn valmentaja Scott Simpsonin ystävyys. Simpson oli aktiiviurallaan Ripponin valmennuksessa, kun tämä vaikutti Loughboroughissa, Britanniassa. Kaksikon valmennettavilla on nyt yhteisiä treenijaksoja Britanniassa ja Suomessa.

Siinä kun Simpsonin valmentama Adam Hague ja Ripponin valmentama Tomas Wecksten kisaavat Pajulahti-hallin treeneissä jokseenkin kaikesta, Bradshawn ja Murron välillä leikillistä nokittelua tai kilpailua ei näy. Vai onko asetelmista pääteltävissä jotakin siitä, että harjoitusmusiikin valitsee yksin Bradshaw?

– Minä olen täällä DJ, mutta Wilma määrää vapaa-ajalla. Hän sai minut jo houkuteltua  saunasta järveen uimaan, Bradshaw nauraa.

,


bradshaw_holly_ja_murto_wilma_seipaat_iso.jpg

,

Komposiittiseiväs pitää kesyttää

Pajulahden yhteisissä harjoituksissa Bradshaw ja Murto kokeilivat uusia komposiittiseipäitä. Kumpikaan ei näiden treenien jälkeen osaa sanoa, millä seipäällä kilpailee, kun kausi alkaa.

– Tykkään siitä, mutta onhan se erilainen ja tosi nopea seiväs. Jos sen saa kesytettyä, siitä tulee tosi kiva potku. En ole vielä päättänyt millä seipäällä kilpailen, Murto sanoo komposiittiseipäästä.

Bradshaw näkee samoin.

– Aika erilainen se on kuin lasikuituseiväs johon olen tottunut. Tuo nostaa nopeammin, joten heilahduksenkin pitää olla nopeampi. Jos pystyy vakiinnuttamaan heilahduksen tuon seipään kanssa, se on parempi. Itse tarvitsen lisää harjoituksia ennen kuin voin tehdä päätöksen, Bradshaw sanoo.

,


bradshaw_holly_mittaa_iso.jpg

Holly Bradshaw ei jätä mitään sattuman varaa. Harjoituksissa kaikki tehdään tarkasti ja dokumentoidaan.


bradshaw_holly_ja_simpson_scott.jpg

Holly Bradshaw ja valmentaja Scott Simpson ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Uraa varjosti vuodesta 2013 alkanut neljän vuoden loukkaantumisten putki, joka katkesi toissa vuoteen. – Scott tietää nyt tarkalleen, mitä minun kehoni kestää ja tunnen itsekin kehoni paremmin, Bradshaw sanoo.