Murron akillesvamman kuntoutuminen hyvässä vauhdissa: ”On päästy etenemään toiveaikataulun mukaan

Seiväshyppääjä Wilma Murron toipuminen akillesjännevammasta etenee ilman takaiskuja.

– Vammasta on nyt suurinpiirtein kuusi viikkoa. On päästy etenemään toiveaikataulun mukaan. On ollut huipputiimi ja ammattilaisen jeesinä, Murto totesi keskiviikkona Olympiakomitean 100 päivää Pariisin olympialaisiin -tilaisuudessa Urheassa Helsingissä.

Murto veisteli, että innokkaimmat ovat jo ehtineet tarjota hänelle ehjiä akillesjänteitään.

– Omilla mennään ja kuntoutuminen on edistynyt hyvin. Joka viikko ollaan lähempänä normaalia tekemistä. Näyttää tosi lupaavalta, Murto totesi.

Koivunen: Harjoittelussa on edetty jalan toimintakyvyn ehdoilla

Murron kanssa samoin aatoksin jänteen kuntoutumista on seurannut Murron valmentaja Jarno Koivunen.

 – Hyvin on mennyt. Ollaan ihan aikataulussa. Harjoittelussa on edetty jalan toimintakyvyn ehdoilla. Ongelmana on ollut, ettei jalkaan ole sattunut ollenkaan. Siksi on pitänyt vain luottaa fysiologiaan, että tietyn asian paranemiseen menee tietty aika, vaikkei ole tuntemuksia, Koivunen sanoo.

Aluksi vamma esti juoksemisen ja hypyt, mutta nyt edetään rivakasti kohti lajiharjoittelun alkua.

– Nyt ollaan siinä vaiheessa, että Wilma pystyy juoksemaan. Ei täysiä, mutta ei siihen varmaan kauan mene, kun hän pääsee juoksemaan piikkareilla. Varmaan ensi viikolla on myös ensimmäinen lajiharjoitus, Koivunen arvioi kuntoutumisen kehitystä.

Murrolle harjoittelun pikkuhiljainen muutos on iso kannustin.

– Tekeminen alkaa maistua koko ajan normaalimmalta treeniltä. Kun pääsen tekemään lajille ominaisempia treenejä, treenit tulevat hauskemmaksi, Murto sanoo.

Yläkropan voimat kehittyivät, jalkojen voimatasot säilyneet

Uransa varrella Murto, 25, on kuntouttanut jalkavammaa aiemminkin. Edellisen kerran tilanne tuli eteen tammikuun lopussa 2022. Silloin Murto putosi seiväskuoppaan Neversissä Ranskassa käydyssä kilpailussa ja loukkasi jalkaterän ulommaisen luun. Tuota haveria seuranneesta, onnistuneesta kuntoutuksesta on nyt otettu oppia.

– Samantyyppisesti on nyt menty, Koivunen kertoo.

Korvaavalla harjoittelulla on myös saatu kehitystä aikaiseksi.

– Tiistaisen voimaharjoituksen perusteella Wilman voimat ovat säilyneet hyvin. Yläkropan voimat ovat kehittyneet ja jalkojen voimataso on saatu pysymään, Koivunen sanoo.

Vaikka kuntoutus ja harjoittelu etenevät hyvin, kilpailukauden aloitusta ei ole mietitty.

– Ei ole katsottu kisapäivää, että harjoittelussa pysyy maltti, Koivunen sanoi.

Murron kauden päätavoite ovat elokuun alussa Pariisissa käytävät olympialaiset.