Muista käsi- ja yskimishygienia, THL:n sivuilta tuorein tieto koronavirusepidemiasta

Koronavirusepidemian ja tavanomaisen influenssakauden keskellä Suomen Urheiluliitto kehottaa urheilijoita, valmentajia ja seuratoimijoita muistamaan käsi- ja yskimishygienian, joka on tehokkain tapa estää viruksia leviämästä.

– Virukset ja bakteerit kulkeutuvat elimistöön yleensä omien käsien kautta. Huolellinen, noin 20 sekuntia kestävä käsienpesu saippualla tuhoaa taudinaiheuttajat tehokkaimmin, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) lääkäri Tanja Komulainen.

– Pese kädet aina ennen ruokailua ja jos syöt koulussa, tai leirillä, käytä käsidesiä vielä ruokalalinjaston jälkeen. Virukset ja bakteerit voivat elää pinnoilla useita päiviä.

– Käsien peseminen on suositeltavaa myös harjoitusten jälkeen, kun on käsitellyt yhteiskäytössä olevia urheiluvälineitä.

Yskiessä pysäytät mikrobien leviämisen, kun suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Vaihtoehtoisesti yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Tuoreimman tiedot koronaviruksen aiheuttamasta COVID-19 -tartuntatautiepidemiasta, sekä ohjeita tartunnan välttämiseksi löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta https://thl.fi/fi/.

Jos matkustat, tarkista ulkoministeriön tiedotteet

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen THL:n tiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Jos olet matkustamassa ulkomaille, tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Koronaviruksen epidemia-alueeksi määritellään nyt Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italia. Epidemia-alueella matkustamiseen liittyy korkea riski tartuntaan.