Moukarinheittäjien kropat kuntoon asiantuntijaverkoston avulla Tampereella

Moukarinheittäjien kropat kuntoon asiantuntijaverkoston avulla Tampereella

Moukarinheittäjien harjoittelun tueksi on Tampereen kaupunkivalmennuskeskuksessa rakennettu verkosto, jossa Tampereen OMT-Keskuksen fysioterapeutti Jouko Nuuttila on keskeisiä tekijöitä.

Nuuttila on pitkän linjan toimija urheilun parissa. OMT-fysioterapeuttina hän on toiminut vuodesta 1991 lähtien, omaa harrastustaustaa on monipuolisesti. Hän on opettanut 40 vuotta laskettelua, lumilautailua, telemarkia ja maastohiihtoa. Lisäksi hän on pelannut golfia vuodesta 1991 ja toimii myös golfin parissa fysioterapeuttina. Lentopalloa hän on pelannut40 vuotta. Hänen poikansa Mikko Nuuttila puolestaan toimii Kiinan lumilautamaajoukkueen fysiikkavalmentajana, mikä tuo osaltaan uusia ajatuksia.

Muina asiantuntijoina verkostossa ovat sensomotoriikan osalta Marko Siivonen, lääkäri Tanja Komulainen, urheiluakatemian osaajat ja KIHU.

Nuuttila on nauttinut leiriviikonlopuista, jolloin Tampereen OMT-Keskus on ollut paljon läsnä. Asiantuntijat ovat vetäneet treenejä, huoltaneet, tehneet ”kuntokartoituksia” ja siltä pohjalta olleet luomassa henkilökohtaistettua ohjelmaa urheilijoille.

– Yhteistyönä tiimin kanssa opettelen tuntemaan urheilijoiden tarpeita. Sisäänajoa tämä on alkuun ollut. Porukka on äärettömän kiva ja miellyttävä sekä hyvin yhteensopiva. Moukarinheittäjien keskuudessa on hyvä henki. On kiva tehdä töitä hyvässä tiimissä. Siihen tuon oman ammattitaitoni, Nuuttila kehuu moukarinheittäjien ryhmää.

Kartoitusta on tehty, kropan epätasapainoja on käsitelty ja seuranta on ollut aktiivista. Miltä ensimmäinen kausi on näyttänyt, millaisia havaintoja olet tehnyt?

– Lihashuoltoon ja tasapainoon on nuorien heittäjien tarvetta keskittyä. Lantionseutu ja syvät vatsalihakset ovat suuressa merkityksessä, joten niiden tutkiminen ja kehittäminen ovat tärkeässä osassa. Annoimme muun muassa Marko Siivosen kanssa harjoitteita, ja ilolla huomasin, että he olivat niitä tehneet. Tulostakin tuli jo ensimmäisissä kilpailuissa, Nuuttila sanoi.

Nuuttila iloitsee, että heittäjien kropat ovat toimintakuntoisia, mikä mahdollistaa urheilijoille ammatinharjoittamisen parhaimmillaan eli tuloksentekemisen. Leireillä saadut vinkit ja ohjeet harjoitteisiin ovat auttaneet pysymään ehjinä. Tiimitoiminta urheilijoiden parhaaksi kiehtoo Nuuttilaa.

– Tässä oikein itsekin innostuu! Tiimimäisyyden ja hyvähenkisyyden takia tämä kiinnostaa. Ehkä tuon oman poikani Mikon jatkossa myös mukaan, hän pystyy fysiikkavalmentajana tuomaan tähän toimintaan vielä jotain uutta. Katsotaan. Urheilijoilla on tietysti omat valmentajat ja omat fysioterapeutit, jatkossa haluaisin kehittää asioita niin, että heidän kanssaan saisi tehdä yhteistyötä. Tehtäisiin yhdessä urheilijoiden hyväksi, Nuuttila sanoo.

”Aito kiinnostus asiaan on näkynyt omistautumisena asialle”

Tampereen kaupunkivalmennuskeskusta vetävä Tommi Evilä valitsi Tampereen OMT-Keskuksen, koska sillä on pitkä kokemus lajeista, joissa vastaavanlaista rotaatiota rangalle tulee.

– Useat asiantuntijat saman katon alla ja hyvät omat tilat toiminnanjärjestämiselle ovat myös ehdottomasti plusmerkkisiä asioita. Aito kiinnostus asiaan on näkynyt omistautumisena asialle, Marko Siivosen ennestään tuntenut Evilä sanoo.

Evilä on tyytyväinen siihen, miten Nuuttila ja Tampereen OMT-Keskus ovat toimineet jo ensimmäisenä kautena.

– Tärkeintä on ollut päästä sisään toimintaympäristöön, tulla tutuiksi urheilijoille ja valmentajille sekä muille verkoston toimijoille ja myös kartoittaa mikä toimii ja missä on mahdollisuus kehittyä. Luottamus on erinomaisesti löytynyt. Jokke on päässyt ajamaan sisään tärkeitä teemoja kuunnellen ja kunnioittaen urheilijan olemassa olevia toimintatapoja ja urheilijan oman verkoston toimijoita, Evilä sanoo.

Vuosi on tuonut Nuuttilalle arvokasta oppia lajista ja uusia tuttavuuksia. Jatkoa varten on jo paljon suunnitelmia. Tärkein onnistumisen merkki tässä vaiheessa on avoimesti yhteistyöhön mukaan lähteneiden heittäjien selkeän hyvä tilanne.


2018-05-31_jouko_nuuttila_01.jpg