Mörö miettii vuoristoharjoittelun hyödyntämistä

Mörö miettii vuoristoharjoittelun hyödyntämistä

Oskari Mörö on tehnyt tulevaa kilpailukautta koskevia suunnitelmia luottavaisena. Viime vuodet tekemistä kiusannut lonkkavaiva on pysynyt kurissa sitkeällä kuntoutuksella ja tarkasti mietityllä harjoittelulla.

Alkavan harjoituskauden näkymä on kirkkaampi kuin viime syksynä.

– Näyttää siltä, ettei lonkkaa tarvitse aukoa. Leikkaus on se vihoviimeisin juttu. Se tehdään vain jos on ihan pakko, Keiju Junior juoksukoulun tilaisuudessa vieraillut Mörö sanoo.

Sisukas kuntoutus toimi myös päättyneellä kaudella. Sen 400 metrin aitojen kotimainen kärkinimi huipensi EM-kisoissa neljänteen sijaan ja Rion olympialaisten välieräpaikkaan. Rion alkuerissä syntyi komea SE-aika 49,04.

– Iso kiitos tuosta kuuluu Jari Maliselle. Hän mietti minulle kuntoutusliikkeet ja harjoitteet, joilla kehitettiin keskivartaloa ja saatiin lonkka pysymään kunnossa, Mörö kiittelee fysioterapeuttiaan.

– Nyt lonkan tilanne käydään Malisen ja muutaman lääkärin kanssa vielä läpi ja katsotaan millaisia kuntoutus- ja muita juttuja alkavalle harjoituskaudelle tarvitaan.

Sierra Nevadan leiri ohjelmaan?

Mörö palasi hiljattain vaellusreissulta Espanjasta ja alkaa olla valmis aloittelemaan Lontoon MM-kisoihin tähtäävän harjoittelun.

– Se oli sellainen pääntyhjennysreissu. Olen Ruotsi-ottelun jälkeen koettanut olla ajattelematta yleisurheilua, Mörö sanoi.

Sen verran yleisurheilu oli Espanjassa mielessä, että Mörö piipahti tarkastamassa Sierra Nevadan korkeanpaikan harjoituskeskuksen. Valmentajansa Atte Pettisen kanssa juoksija on suunnitellut, että harjoituskauden ohjelmaan saattaa kuulua yksi tai jopa kaksi harjoitusrupeamaa Sierra Nevadan vuoristoilmassa.

– Etelä-Afrikka on ehkä myös ensi talven harjoitusleirin paikka. Todennäköisesti käyn Sierra Nevadassa tekemässä leirin ennen hallikautta. Jos se toimii, täytyy katsoa menenkö sinne myös keväällä, Mörö miettii.

Mörön mukaan talven suunnitelmat varsinkin kilpailemisen osalta ovat vielä hahmottumassa. Nyt mielessä pyörii lähinnä peruskuntokausi.

– Nyt ei parane hätäillä harjoittelun kanssa. Pitää kehittää rauhassa aerobista pohjaa ja tehdä monipuolisia juttua, joilla lonka pysyy kunnossa.

Lisää harjoituskavereita

Alkavaan harjoituskauteen Mörö valmistautuu pikajuoksuguru Pettisen 2Fast Teamissa, joka on kasvanut parinkymmenen urheilijan kokoiseksi. Anna Hämäläisen ja Jonna Berghemin lisäksi tiimiin liittyi syksyllä varttimaileri Erik Back. Täydennyksiä Mörö tervehtii ilolla.

– Hyvä juttu, että parhaat urheilijat hakeutuvat yhteen, samaan tapaan kuin muuallakin maailmassa tehdään. Sillä lailla saadaan harjoituksellisesti kaikista paras irti. Tässä ryhmässä ei ole vapaamatkustajia, Mörö sanoo.

– Suomessa tällainen ryhmä on aikuisurheilussa vielä melko harvinaista, ja onhan se Atelle kova haaste pystyä viemään meitä kaikkia yksilöllisesti eteenpäin.

Juoksukoulu saa lapset juoksemaan 

Mörö kertasi uraansa ja tulevaisuuden näkymiä tiistaina Keiju Junior Juoksukoulujen tilaisuudessa Helsingissä. Juoksukoulu on 6-12 -vuotiaille lapsille kohdennettu 5-10 kerran juoksukoulukonsepti, jonka koulutetut ohjaajat vetävät lapsille.

– Keijun ja Suomen Urheiluliiton yhteistyöllä vauhditetaan ennen kaikkea lasten ja nuorten monipuolista liikkumista, jossa kantavana ajatuksena on innostaa heitä juoksemaan erilaisten harjoitteiden kautta, seurapalvelujohtaja Harri Aalto kertasi.

– Lasten liikkuminen sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat meille tärkeitä asioita ja siksi haluamme osaltamme olla mukana tarjoamassa lapsille mahdollisuuden harrastaa liikuntaa helposti, hauskanpitoa unohtamatta. Keiju Junior Juoksukoulu tarjoaa lapsille ja nuorille ravitsemustietoutta sekä hienon mahdollisuuden harrastaa lajia, jonka suosio kasvaa koko ajan, muistutti Bunge Finland Oy:n markkinointipäällikkö Sanna Asikainen.