Mörö luottavaisena MM-kesään: Rullaavampi juoksutekniikka lääkkeeksi lonkkavaivoihin (video)

Oskari Mörö on toiveikas Dohan MM-kisoihin huipentuvan kesän korvalla. Harjoitteluun ja ruokavalioon on tehty muutoksia, joilla torpataan uraa kiusanneita vaivoja. Yksi uudistuksista on muutos juoksutekniikassa, jolla on taklattu aiturin sitkeitä lonkkavaivoja.

– Juoksutekniikkaa on muutettu rullaavammaksi, jotta se rasittaisi vähemmän lonkkamaljaa. Myös se missä ja miten juostaan aitoja on mietitty tarkemmin. Nyt aitoja juostaan enemmän lämmössä näillä harjoitusleireillä, Mörö sanoo Teneriffan leirillä.

Juoksutekniikan muutos ei kokeneelle, 26-vuotiaalle pikajuoksijalle ole kivuton asia, vaikka Mörö sanookin olevansa nopea oppimaan uutta.

– Tekniikkamuutosten sisäänajo on vaikeaa. Kaikki perusasiat tuntuivat aluksi raskaalta, mutta nyt tuntuu, että pikku hiljaa kaikki alkaa loksahtelemaan kohdalleen, Mörö sanoo.

Myös aiturin ravinto on analysoitu asiantuntijoiden johdolla aiempaa tarkemmin juuri Mörölle sopivaksi.

– Testien perusteella lisäravinne -ja koko ravintopuoli pantiin kuntoon. Katsottiin, mitä minun kannattaa syödä, että saan tarpeeksi ja riittävän hyvää energiaa, Mörö sanoo.

Juoksemalla pohjat kuntoon

Viime vuonna Mörön kesän kilpailukausi jäi kahden kilpailun mittaiseksi. Juoksijan polvi -vaiva ja Turkin leirillä tullut virustauti jyrsivät juoksusta tehot. Nyt  harjoittelussa on kierretty karikot.

– Olen saanut määrällisesti enemmän juoksua pankkiin kuin pıtkään aikaan ja nimenomaan juoksua, eikä korvaavaa harjoittelua. Toki nyt on vielä dieselmäinen olo, eikä irtiotto ole paras mahdollinen, mutta kauden pääkisat ovat vasta syys-elokuun taitteessa. Tässä on aikaa kehittää irtiottoa, Mörö muistuttaa.

Viime vuosia tukevamman juoksuharjoittelun jäljiltä Mörön peruskunto ja erityisesti kestävyys ovat hyvässä kunnossa. Juoksutekniikkaan ja harjoitteluun tehtyjen tarkennusten ansiosta kokonaisuus on muutenkin jengoillaan.

–  Lonkkaongelmat ovat olleet nyt vähäisempiä ja voimapuolellekin on haettu erilaista ärsykettä. Homma on toiminut, Mörö sanoo.

Kiitosta hyvästä harjoituskaudesta Mörö jakaa valmentajilleen Petra Stenmanille ja hänen apunaan Helsingissä juoksijan kanssa puurtavalle Mikael Ylöstalolle.

– Homma on toiminut hyvin, kun mukana on kaksi kovaa suunnittelijaa ja tekijää, Mikke ja Petra, Mörö sanoo.

Kohti 50 sekunnin aikoja jo alkukesästä

Mörö juoksi voimassa olevan 400 metrin aitojen SE:n 49,04 Rio de Janeiron olympiakisoissa kolme vuotta sitten. Tuon kesän jälkeen 50 sekuntia ei ole alittunut, eikä Mörö odottele supertuloksia nytkään aivan alkukesästä.

– Kesä on mielenkiintoinen kun arvokisat ovat vasta myöhään syksyllä ja ensi vuoden Tokion olympiakisojen rankingpisteiden keruukin alkaa toden teolla vasta elokuussa, Mörö sanoo.

– Alkukauden kisat ovat vielä treenikisoja, kun viime kesä jäi niin torsoksi. Niistä saa rutiinia aitarytmitykseen ja kilpailuvauhdeille.

Mörön rakentaa huippuvirettä maltilla myös kilpailukaudella.

– En ole ennätyskunnossa vielä alkukesästä. Pyrin siihen, että 50 sekunnin lukemat lähenevät jo alkukesästä. Nyt tärkeintä päästä radalle nauttimaan ja tekemään sitä, mitä minä oikeasti haluan tehdä.