Mörö ja Lakka kohtaavat 200 metrin aitajuoksussa: ”Viimeinen 50 metriä on varmasti mielenkiintoinen”

110 metrin aitajuoksun Suomen mestari Elmo Lakka ja 400 metrin aitajuoksun SE-mies Oskari Mörö povaavat yleisöönmenevää taistelua Uusi Alku -kilpailun 200 metrin aitajuoksusta. Kilpailu juostaan Lahdessa sunnuntaina.

– Tiukka kisa siitä tulee. Voi sattua ja tapahtua mitä vaan ja viimeinen 50 metriä on varmasti mielenkiintoinen, Mörö uskoo.

– Se ei ollut minulle juniorina ihan paras matka. Nyt se tuntuu ihan hyvältä. Nopeudella se kuitenkin juostaan, Lakka sanoo.

Aikuisten matkavalikoimassa 200 metrin aitajuoksu on harvinaisuus, mutta Lakalle ja Mörölle se on tuttu juniorivuosilta.

– Olen juossut sen viimeksi 14-vuotiaana. Muistan, että silloin se oli minusta kaikista kivoin laji. Sähäkkä täysteholaji ja matalat aidat, joka sopii minun lonkilleni hyvin, Mörö kuvaa.

Lahden juoksun voittajaa Mörö ei veikkaile. Hänen ja Lakan lisäksi kärkinimiin lukeutuu ainakin 400 metrin aituri Tuomas Lehtonen, joka pinkaisi hiljattain 300 metriä 33,89.

– Jos tätä kilpailumatkaa miettii maailmanlaajuisesti, se menee nelosen aitureiden vahvuuksien puolelle suhteella 60–40. Pika-aidoissa juostaan suoraa ja matalalla askelella. Ja 200 metriä on sen verran pidempi matka, että ”happokestävyydestäkin” on hyötyä. Totta kai on myös pika-aitureita, joille tämä sopii, Mörö arvioi.

”Seitsemän askelen rytmillä aitavälit”

Miesten 200 metrin aitajuoksun Suomen kaikkien aikojen paras tulos on 23,25. Se on pika-aiturina menestyneen Kai Kyllösen nimissä vuodelta 1987. Lakka pitää sen alittamista mahdollisena ja on utelias näkemään, miten oma juoksu kulkee hyvin sujuneen kevään harjoituskauden jälkeen.

– Se on mielenkiintoinen matka. Pikkaisen sitä on pitänyt treenailla. 76,2-senttinen aita on matala, mutta kaarteen aitominen on vähän erilaista kuin suoralla meneminen, Lakka pohtii.

Lakka aikoo juosta aitavälit seitsemän askelen rytmillä aivan kuten Mörökin.

– Seitsemällä mennään, mutta minulle ei ole ongelma, jos joutuu lopussa tiivistämään kahdeksaan askeleseen tai aloittamaan kuudella, Mörö viittaa kykyynsä aitoa molemmilla jaloilla.

Raitanen ja Korte avaavat kilpailukauden

Sunnuntain kärkinimiin Lahdessa lukeutuvat myös 3000 metriä juokseva Topi Raitanen ja kilpailukautensa naisten 100 metrin aitajuoksussa aloittava Annimari Korte.

– Tavoitteena on avata kilpailukausi ehjällä nousujohteisella juoksulla. Lahdessa on hyvä kansallinen startti, jossa Panu Jantunen on alkumatkasta ”jäniksenä”. Lähdetään juoksemaan vähän reilun 8 minuutin loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Katsotaan sitten lopussa, miten juoksu kulkee, Raitanen sanoo.

Raitasen ohella kotimaan kärkinimistä ovat mukana mm. Hannu Granberg, Antti Ihamäki, Eero Saleva ja Martti Siikaluoma sekä nuoremmasta kärkikaartista Wilho Hautala ja Eemil Helander.

Rinne, Lampinen ja Kuivisto 600 metrillä

Viime kesänä naisten 100 metrin aitajuoksun SE:n 12,72 juossut Annimari Korte lähtee kauden avaukseen ilman suuria tavoitteita.

– Pari viime viikkoa ovat olleet tosi vaikeita. Palaudun yleensä treeneistä hyvin, mutta nyt en ole palautunut niin hyvin kuin yleensä. On ollut kiire muuton kanssa, Korte sanoo.

– Treenit tähtäävät elokuulle, mutta on hyvä päästä avaamaan kausi.

Miesten 800 metrillä ottavat yhteen Joonas Rinne ja Ville Lampinen. Sara Kuiviston kanssa naisten 600 metrillä starttaa mm. aitajuoksija Viivi Lehikoinen. Miesten 100 metrillä Tuukka Huuskola saa rinnalleen Eetu Rantalan ja naisten keihäänheiton kärkinimiä ovat Jenni Kangas ja Julia Valtanen. Heta Tuuri lähtee suosikkina naisten korkeushyppyyn.

Yle televisioi Uusi Alku -kilpailun (7.6.) Yle Areenassa kello 17.35 alkaen ja koosteena Ylen TV2-kanavalla kello 19.15.

Aikataulu ja lisätietoja:

Osallistujaluettelo: