Mörö hätyytteli MM-paikkaa Berliinissä: ”Hyvä, rento juoksu” – Naisten pikaviestijoukkue loistovedossa – Mäkelä ja Hurske kuudensia

Oskari Mörö kiiti loistovauhtia Berliinissä Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Challenge -sarjan kilpailuissa. Mörö oli 400 metrin aitajuoksussa toinen kesän kotimaisella kärkiajalla 49,47. Sitä paremmin Mörö on juossut viimeksi Rion olympiakisoissa vuonna 2016.

Mörön tulos vei hänet kuluvan kuun lopussa Dohassa alkavien MM-kilpailujen ranking-rajan tuntumaan. Se on tällä haavaa 49,44. Mörö on nyt jaetulla toisella varasijalla.

– Mielelläni jatkaisin kilpailemista lokakuulle, mutta tämä peli on todella pienestä kiinni, Mörö tuumi.

Mörö on ilmoittautunut Espanjassa, Andújarissa perjantaina käytäviin kilpailuihin. Ne järjestetään samana päivänä, jolloin tuloksentekoaika MM-kilpailuihin sulkeutuu.

– Paras tilanne tietysti olisi ollut, jos olisin saanut jo täällä tehtyä tuloksen ja jalkaa oven väliin MM-kilpailuihin, Mörö tuumi.

”Aitominen ei ollut parasta mahdollista”

Berliinissä voitti Saksan Luke Campbell ajalla 49,41 vain 0,06 sekuntia ennen Möröä, joka taisteli voitosta koko matkan.

– Jalka oli niin sanotusti hyvä. Takakaarre, joka on ollut minulle akilleen kantapää ja jota on treenattu, oli nyt vahva. Yllätyin, että olin kärkitaistossa loppusuoran alussa, Mörö sanoi.

– Hyvä ja rento juoksu, vaikka aitominen ei ollut parasta mahdollista. Valmentajaltakin tuli aitomiseen liittyen viestiä, ettei ollut häävi juoksu ja olen samaa mieltä.

Juoksijoita kiusasi kilpailun aikana pyörinyt tuuli.

– Olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, mikä näkyi siinä, etteivät muut tehneet kauden parhaitaan. Itselläni oli aika lailla ”sama jalka” kuin Tukholman Ruotsi-ottelussa, mutta nyt sain kunnolla kiriapua ja se näkyi tuloksessa, Mörö sanoi.

– Oli hienoa päästä juoksemaan Berliinin olympiastadionille, kun viime kesänä en sinne EM-kilpailuihin päässyt.

 

Paras naisten pikaviestiaika sitten vuoden 2007

Naisten 4×100 metrin joukkue Johanna Kylmänen, Hanna-Maari Latvala, Anniina Kortetmaa ja Nooralotta Neziri juoksi kuudenneksi kauden parhaallaan ja mainiolla ajalla 44,13. Kilpailun voitti Saksa maailman tämän kauden kärkiajalla 41,67.

Edellisen kerran naisten 4×100 metrin maajoukkue on juossut paremmin Osakan MM-kilpailuissa vuonna 2007 ja saman vuoden kultamitalijuoksussaan Universiadeissa Bangkokissa, jolloin ajat olivat 43,41 ja 43,48.

Kakkososuuden juossut Latvala tuumi, että vielä parempaan on edellytyksiä.

– Oli tosi kiva palata kakkososuudelle, joka on se minun omin osuus. Hyvää tilastoaikaa lähdettiin hakemaan, että parannettaisiin asemia ensi vuoden EM-kilpailujen rankingissa. Sellainen tuli, mutta ei nämä vielä mitään supervaihtoja olleet, Latvala sanoi.

– Minä en kuullut Johannan hep-huutoa, pistin vain käden taakse, ja Johannan mukaan kapula tuli siihen toisella yrittämällä. Vaihdossani Anniinan kanssa jouduin pitkästä aikaa juoksemaan toista kiinni, kun se meni tosi pitkälle, Latvala kertaili.

Samaa mieltä oli ankkurina juossut Neziri.

– Aika kova suoritus, kun Zürichin jälkeen juoksupaikat muuttuivat ja minullehan tämä oli ensimmäinen maajoukkueviesti pitkään aikaan. Siihen nähden meiltä aika kova suoritus, Neziri sanoi.

 

Hurske: Parempaa kuin Ruotsi-ottelussa

Reetta Hurske juoksi Berliinissä naisten 100 metrin aitajuoksussa kuudenneksi ajalla 12,96. Juoksun voitti Nigerian Tobi Amusan ajalla 12,51.

– Lähtö oli ok, muuten juoksusta ei jäänyt paljon kerrottavaa. Parempaa se oli kuin Ruotsi-ottelussa. Nyt on pari päivää ollut vähän tukkoinen olo. Se ehkä vähän tuntui, Hurske sanoi.

– Ensi viikko on vähän erilainen kuin normaalisti. Ensin palaudutaan pari päivää ja viikon lopulla aloitetaan treenaamaan MM-kilpailuja varten. Voi olla, että juoksen vielä Puolassa kuluvan kuun puolivälissä. Mutta jos juoksen, se menee treenien ohessa, sitä varten ei herkistellä.

Yhdysvaltain Christine Clemons oli Berliinissä toinen ajalla 12,69 ja Hollannin Nadine Visser kolmas kesän parhaalla ajallaan 12,72. Myötätuulta juoksussa oli 1,3 metriä sekunnissa.

Sinnikäs vastatuuli kiusasi Mäkelän MM-kenraalia

Kristiina Mäkelä oli kolmiloikassa kuudes ponnistettuaan toisella kierroksella 13,86. Kilpailun voitti Jamaikan Shanieka Ricketts, joka loikki 14,63.

– Nyt oli hankalat stadionolosuhteet, eli poikkeuksellisen sinnikäs vastatuuli, eikä Kristiina saanut loppujuoksua toimimaan normaalisti, Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen sanoi.

– Shanieka Rickettsia lukuun ottamatta kaikki tahkosivat saman ongelman kanssa. Uskon, että Dohaa varten Kristiinan loppujuoksuun tehdään vielä pieniä muutoksia.

Mäkelälle kilpailu oli viimeinen ennen MM-kilpailuja. Dohaan hän valmistautuu leireilemällä ensin Sierra Nevadan korkeanpaikan harjoituskeskuksessa ja sen jälkeen Turkissa, Belekissä.

– Leirityksen kautta kilpailukuntoon. Se on tuttu kuvio, Sallinen kiteytti.

Hanna-Maari Latvala oli naisten 100 metrin B-erässä kuudes ajalla 11,68. Tuulettomassa säässä juostun erän voitti Kiinan Ge Mangi ajalla 11,23.

– Kroppa tuntui hyvältä, reaktio oli ok, mutta kiihdytys ei tällä erää toimi. Se on vähän passiivinen ja suuntautuu vääriin, mutta tietää ainakin mitä korjata jatkossa, Latvala sanoi.

Nooralotta Neziri oli 100 metrin C-erässä kolmas ajalla 11,80. Erä juostiin lievään vastatuuleen (-0,3 m/s).

– Nyt kun olen jalkavaivojen hellitettyä päässyt juoksemaan enemmän, tuntui, että jalat olivat vähän jäykät 100 metrillä, mutta viestissä kulki hyvin, Neziri sanoi.

Miesten keihäänheiton Berliinissä voitti hallitseva maailmanmestari, Saksan Johannes Vetter, joka heitti 85,50, Liettua Edis Matusevičius oli toinen tuloksella 85,10.

tuloksia