Mörö haki lonkka- ja polvioperaatioista lisää urheiluvuosia: ”Olisi ollut liian helppo ratkaisu heittää piikkarit naulaan”

Oskari Mörön kärsivällisyys ja motivaatio jatkaa uraa huippu-urheilijana on läpäissyt jälleen yhden testin. Möröltä operoitiin syyskuun lopussa lonkka ja viisi viikkoa myöhemmin polvesta korjattiin hyppäjän polvi -vamma.

Vaikka lonkan kuntouttaminen jatkuu vielä, 400 metrin aitojen SE:n 49,04 haltija uskaltaa jo miettiä kesän kisoja.

– Ensimmäinen aitajuoksustartti mennee heinäkuun puolella, mutta sileän startti numerolappu rinnassa voisi olla jo kesäkuun puolella, Mörö arvioi ja muistuttaa samaan hengenvetoon, että lonkan kuntoutuminen jatkuu vielä.

– Se on pitkä projekti. Ortopedi sanoi, että vasta 9-12 kuukauden kuluttua tiedetään, mikä on lopputulos.

”Tuollaisessa leikkauksessa on aina riskinsä”

Mörö, 29, on uransa varrella noussut hyvään vireeseen monenlaisten vammojen ja vaikeuksien jälkeen. Erityisesti lonkan ahtaus on kiusannut aituria jo vuosia. Nyt Mörön toiveissa välkkyy mahdollisuus ottaa kropasta kaikki irti.

– Tuollaisessa leikkauksessa on aina riskinsä. Ura voi jopa loppua siihen, eikä tämänkään operaation kanssa olla vielä maalissa. Mutta kun lonkasta on siistitty ne ongelmia aiheuttaneet asiat, se antaa uskoa, että siitä tulee parempi kuin, mitä se on ollut, Mörö tuumii.

Päätös lonkan operoinnista kasvoi pikkuhiljaa.

– Venkuloin monta vuotta jonkinlaista tulosta, ja se alkoi jurppia, kun en saanut itsestäni sitä parasta irti. Olisi ollut liian helppo ratkaisu heittää piikkarit naulaan ja mennä toimistohommiin, Mörö sanoo.

– Etujalan osalta on vielä ahtautta, mutta liikkuvuus takajalan osalta on parempi kuin aikaisemmin, Oskari Mörö kuvaa lonkkaleikkauksen tuloksia tällä erää. Kuntoutus jatkuu vielä.

”Liikkuvuus on takajalan osalta parempi”

Möröllä on nyt takana harjoitusleirit Teneriffalla ja Etelä-Afrikassa. Lähtökohtiin nähden harjoittelu on edennyt kukon askelin ja ilman takaiskuja, mutta tekemistä riittää.

– Kolme kuukautta leikkauksesta iskutus muualla kuin AlterG:ssä oli kielletty, Mörö viittaa painokevennettyyn -juoksumattoon.

– Hieman ennen vuodenvaihdetta tein kevyttä juoksua ja koordinaatiota, mutta juoksemaan pääsin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Mörö kertoo, että lonkan leikkausarven paksuuntuminen kestää kuusi kuukautta, jonka jälkeen se alkaa ohentua. Treeneissä tuntemukset ovat olleet lupaavia.

– Olen päässyt jo juoksemaan matalilla aidoilla. Siinä huomaa, että etujalan osalta on vielä ahtautta, mutta liikkuvuus takajalan osalta on parempi kuin aikaisemmin. Saan tuotua polven paremmin eteen, joten juoksua pitäisi pystyä jatkamaan nyt paremmin aidan ylityksen jälkeen.

Oskari Mörö jatkaa erityiskiitoksen kuntoutuksen ja uran jatkamisen mahdollistamisesta tukijoilleen, joita ovat Suomen Moneta, Maxim, Lumo-kodit ja Salvos.

Münchenin EM-kilpailut kiinnostavat

Huhtikuun Mörö aikoo harjoitella Suomessa. Toukokuun alussa odottaa seuraava harjoitusrupeama etelän lämmössä.

– Huoltavaan harjoitteluun ja huoltoon kuuluu paljon aikaan, mutta olen pystynyt lisäämään juoksumääriä ja toivon mukaan pääsen huhtikuussa tekemään mäkivetoja, Mörö viittaa Suomen hyytävään kevätsäähän.

Mörö näkee, että paikka Suomen joukkueessa Münchenin EM-kisoissa ei ole mahdottomuus.

–  Haluan uskoa siihen niin kauan kuin kaikki on omissa käsissä. Harjoituskausi on ennenkin ollut rikkonainen, mutta olen kisoissa saanut kaiken kohdalleen, Mörö sanoo.

– Nyt omaa tilannetta tosin vaikeuttaa se, että rakingpisteitä on nolla, joten tulosrajan (49,50) rikkominen on ainoa mahdollisuus.