Moona Korkealaakso ei antanut selkäkivun kiusata – Saara Keskitalo ja Adrian Björkgren aitoivat ennätyksensä

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso jättää selkävaivojen takia alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut väliin, mutta pystyi voittamaan Turussa 19-ja 22-vuotiaiden SM-kilpailuissa 19-vuotiaiden 1500 metriä. Korkealaakso piti juoksussa vauhtia ja voitti ajalla 4.29,71.

Hyvän vastuksen tarjosi aiemmin samana päivänä 3000 metrin estejuoksun voittanut Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine, jonka aika oli 4.30,85.

– Ei oikein kulkenut. En ole saanut treenattua kovin hyvin EM-kilpailujen jälkeen. Selkä on ollut niin kipeä, Korkealaakso viittasi kesäkuisiin alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuihin, missä hän oli 3000 metrin estejuoksussa neljäs.

– Selkäkipu on vaikuttanut kaikkeen. Hyvä, että pääsin edes tänne. Se näytti vielä muutama päivä sitten ihan mahdottomalta.

Korkealaakson mukaan harjoituksissa on EM-kilpailujen jälkeen voinut tehdä vain lihaskuntoa ja lyhyitä vetoharjoituksia 1500 metrin kilpailuvauhdilla.

– Yritän juosta Turussa vielä 3000 metriä, Korkealaakso sanoi.

Westling: ”Tykkään enemmän 800 metristä”

Turun Urheiluliiton Viola Westling pudotti 1500 metrin ennätyksensä lukemiin 4.31,73 ja voitti 22-vuotiaiden mestaruuden pitkällä kirillä. Westlingin päämatka on 800 metriä.

– Oli kyllä rankkaa. Tykkään enemmän 800 metristä. Tämä tuntui niin pitkälle, Westling mietti.

Westling ratkaisi kiihtyvävauhtisen kilpailun kahden kierroksen kirillään. Alku mentiin verkkaista tahtia, mutta Westling veti viimeisen 800 metrin osuuden 2.14,32.

– Kiihtyvävauhtisesta kilpailusta sai enemmän oppia. Sellaisia kansainväliset kilpailutkin ovat. Nyt halusin haastaa itseäni enkä tehdä tätä liian helpoksi. Olen ylpeämpi tästä voitosta, kuin jos olisin juossut koko matkan hännillä, Westling tuumi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikonen taisteli hyvin viimeisen kierroksen alun ja putosi vasta takakaarteessa Westlingin kyydistä ja oli toinen ajalla 4.32,99. Savonlinnan Riennon Reetta Joronen oli kolmas ja aiemmin samana päivänä estejuoksun voittanut Lahden Ahkeran Emma Katajalaakso neljäs.

Kansallisesti hyvätasoisessa kilpailussa vielä kahdeksannenkin kilpailijan aika oli 4.37,47.

Tuure Haapanen haastoi Leonard Markénin

Kisojen komein kiritaisto nähtiin 19-vuotiaiden miesten 1500 metrillä, kun Turun Urheiluliiton Tuure Haapanen nousi juoksun loppumetreillä IF VOM:n Leonard Markénin rinnalle, mutta taipui sadasosalla toiseksi ajoin 3.59,47 – 3.59,48.

– Tämä oli parasta mihin pystyin, Haapanen totesi.

Tällä kaudella 3.46,77 juossut Markén oli selkeä suosikki, kun ikäluokan tilastokärki Santtu Heikkinen lähti alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin Nairobiin. Haapanen teki juoksusta kuitenkin taistelun. Markénin ja Haapasen jälkeen kolmanneksi sijoittui Euroopan mestari Ilona Monosen vanhempi veli Matias Mononen Lahden Ahkerasta.

Lempäälän Kisan Aleksi Kivelä karkasi kärkeen viimeisen kierroksen alussa ja voitti 22-vuotiaiden hidasvauhtisen 1500 metriä ajalla 4.10,92. Viimeisen kierroksen Kivelä kuitenkin kiri komeasti 56,1 sekuntiin.

– Minulla ei ollut kilpailusuunnitelmaa. Mutta valmentajan kanssa mietittiin, että kun tekee ratkaisun, on tultava maaliin asti. Siinä ei saa hyytyä, Kivelä tuumi.

Mika Kotiranta pisti juoksuun vauhtia 800 metrin jälkeen, muttei ollut enää mukana viimeisen kierroksen kärkitaistossa. Kuusankosken Urheiluseuran Niklas Heikkilä ajoitti kirinsä oikein ja oli toinen ajalla 4.12,36. Heikkilälle mitali oli työvoitto, sillä oikean jalan akilleksen kipeytyminen on syönyt sen verran harjoittelua, että hän päättää kauden Turkuun.

– Kalevan kisoihin en lähde, Heikkilä sanoi.

Saara Keskitalo ennätysvauhdissa – Essi Vehmaa 19-vuotiaiden nopein

Espoon Tapioiden Saara Keskitalo voitti 22-vuotiaiden naisten 100 metrin aitajuoksun ennätyksellään 13,51. Aiempi ennätys koheni kolme sekunnin sadasosaa. Keskitalo oli nopein jo alkuerissä ajalla 13,78.

Porvoon Akilleksen Noora Juslin oli toinen ajalla 14,00.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Essi Vehmaa voitti 19-vuotiaiden saman matkan ajalla 14,03.

– Vähän oli sellaista huojumista ja aikakin olisi voinut olla parempi, mutta mestaruuteen olen tyytyväinen, Vehmaa sanoi.

Turun Urheiluliiton Edit Nurminen oli 19-vuotiaiden toinen ennätyksellään 14,14 ja HIFK:n Iina Holopainen kolmas niinikään ennätyksellään 14,17. Neljänneksi sijoittunut Esbo IF:n Wilma Jungar paransi ennätystään 0,35 sekuntia 14,31:een.

Adrian Björkgren paransi ennätystään molemmissa juoksuissa

Pietarsaaren Drottin Adrian Björkgren voitti 19-vuotiaiden miesten 110 metrin aitajuoksun ajalla 14,02. Hän juoksi jo alkuerissä ennätyksensä 14.19 ja paransi sitä vielä finaalissa reilusti.

– Kahteen ennätykseen ja mestaruuteen voi olla tyytyväinen, sileät pikamatkat Turussa vielä juokseva Björkgren sanoi.

Joensuun Katajan Sakari Vallius oli toinen ennätyksellään 14,56 ja HKV:n Antti Pihlavisto kolmas ennätyksellään 14,65. Finaalin viisi parasta kohensivat kaikki ennätystään. Tänä kesänä 14 sekuntia alittanut Sibbo-Vargarnan Matias Komi hylättiin alkuerissä.

Kankaanpään seudun Leiskun Pyry Santahuhta kiiti mestariksi 22-vuotiaiden 110 merin aitajuoksussa ajalla 14,59. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juuso Peltola oli toinen vain kolme sadasosasekuntia hitaammalla ajalla.