Mononen lopettaa aktiiviuransa: "Matka oli valtavan hieno"

Mononen tokeni rajusta ylikunnosta

Seiväshyppääjä Matti Mononen lopettaa aktiiviuransa. Urallaan Imatran Urheilijoita ja Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustanut hyppääjä sanoo, ettei ole erilaisten vaikeuksien takia päässyt sellaiseen fyysiseen kuntoon, että uraa kannattaisi jatkaa.

– Olin ajatellut lopettaa seiväshypyn tämän kesän jälkeen, mutta nyt kevät on ollut aika vaikeaa. En ole fyysisesti tarpeeksi hyvässä kunnossa, että olisi järkevää kilpailla, joten olen päättänyt lopettaa hyppyuran, Mononen viesti.

Mononen, 33, voitti urallaan viisi mitalia Kalevan kisoista, joista kolme kultaista. SM-halleissa mestaruuksia tuli viisi. Hän ylitti parhaimmillaan 570. Vuoden 2005 nuorten EM-kisoissa hän oli pronssilla ja 2006 EM-kisoissa neljäs.

Urallaan erilaisista urheiluvammoista kärsinyt hyppääjä teki pitkän tauon jälkeen väkevän paluun toissa vuoden hallikaudella ja voitti SM-hallien mestaruuden 545 kantaneella hypyllä. Kevään 2016 Marskin kisojen jälkeen hän ei ole kilpaillut.

– Kun mietin koko uraani taaksepäin, ensimmäinen tunne on valtava pettymys. En koskaan päässyt sille tasolle ja niihin tuloksiin, mitkä olivat tavoitteena, Mononen sanoo.

– Toisaalta olen ylpeä siitä, että olen aina uskaltanut yrittää täysillä ja elää sitä omaa unelmaa. Voisi sanoa että matka on ollut valtavan hieno, vaikka en koskaan päässyt perille.

Mononen niitti urallaan mainetta värikkäillä tempauksilla. Sellaisia olivat esimerkiksi ”rankaisupuntit” eli armoton voimatreeni epäonnistuneen kilpailun jälkeen. Hän tapasi treenata seipään kanssa joskus myös järvessä ja juoksi seiväs kädessä täyden ratakierroksen.

Tammikuussa 2005 hän joutui isänsä ja valmentajansa Markku Monosen kanssa auto-onnettomuuten harjoitusleiriltä palattuaan, mutta tokeni siitä jatkamaan uraansa. Seiväskuoppaan putoaminen vei ranneleikkaukseen 2012, mutta sisukkaan hyppääjän ura jatkui senkin jälkeen.