Mononen kiri pistesijalle Calin MM-kisojen vauhtijuoksussa: ”Nautin juoksemisesta ihan hirveästi.”

Ilona Mononen juoksi jo toisen pistesijan alle 20-vuotiaiden MM-areenalta Calista, Kolumbiasta. Mononen oli Suomen aikaa varhain sunnuntaina juostulla 1500 metrillä kahdeksas ja toiseksi paras eurooppalainen.

Monosen aika oli 4.16,19, joka jää kaksi sekunnin sadasosaa hänen ennätyksestään. Mononen juoksi aiemmin Calissa 3000 metrillä viidenneksi.

– Kisa oli tosi kovavauhtinen. En ole ikinä ollut noin kovassa 1500 metrin kilpailussa, Mononen kertaili.

Kenian Brenda Chebet veti 400 metriä 61,64 sekuntiin ja toisen ja kolmannen kierroksen rapiat yli 68 ja 69 sekuntiin. Reilut 200 metriä ennen maalia Etiopian Birke Haylom kiri kärkeen ja voitti kisaennätyksellä 4.04,27. Chebet oli toinen ennätyksellään 4.04,64.

Mononen juoksi pitkään kahdeksantena. Viimeisellä kierroksella Etelä-Afrikan Danielle Verster nousi ohi. Mononen kuitenkin kiri kalkkiviivoilla takaisin kahdeksanneksi. Paras eurooppalainen oli juuri Monosen edelle sijoittunut Norjan Ingeborg Østgård.

– En odottanut, että lähdettäisiin noin kovaa. Kaksi ensimmäistä kierrosta olivat kovia ja kolmas hitain. Jäin siinä kärkiporukasta ja yksi juoksija tuli ohi, mutta onneksi sain tsempattua itseni takaisin kahdeksanneksi, Mononen sanoi.

”Katsomossa oli nyt eniten porukkaa koko kisojen aikana”

Monoselle MM-finaali oli mieleenpainuva kokemus.

– Ennen kisaa olin vähän väsynyt eivätkä odotukset olleet hirveän korkealla. Sitten päätin, että kerään itseni. Ihan sama vaikka painaisi jaloissa, Mononen kertoi.

– Katsomossa oli nyt eniten porukkaa koko kisojen aikana. Kuulin yleisön kannustuksen ja adrenaliinit olivat tosi korkealla. Nautin juoksemisesta ihan hirveästi.

Cali, Kolumbia 6.8.2022 Alle 20-v. MM-kilpailut

Naiset,

1500 m: 1) Birke Haylom Etiopia 4.04,27 (MM-kisaennätys), 2) Brenda Chebet Kenia 4.04,64, 3) Purity Chepkirui Kenia 4.07,64 … 8) Ilona Mononen Suomi 4.16,19.

100 m aj (0,2 m/s): 1) Kerrica Hill Jamaika 12,77 (MM-kisaennätys), 2) Alexis James Jamaika 12,87, 3) Anna Tóth Unkari 13,00.

4×400 m: 1) Yhdysvallat 3.28,06, 2) Jamaika 3.31,59, 3) Britannia 3.31,86, 4) Suomi 3.33,15 (kkk & 22-v. SE & 19-v. SE, ent. 3.34,10 alkuerissä), (Ronja Koskela, Katriina Wright, Aada Aho, Veera Mattila).