Mononen jahtaa sileän 3000 metrin ennätystä Kuortaneella – Rinne jälleen huippuvauhtiin – Ylen lähetysajat

Kuortaneen Motonet GP -kilpailussa lauantaina (22.6.) on tarjolla maukkaita kestävyysjuoksutaistoja, kun estejuoksussa juuri SE:n tehnyt Ilona Mononen testaa vauhtiaan sileällä 3000 metrillä, Joonas Rinne juoksee 1500 metriä ja Sara Lappalainen on suomalaissuosikki 800 metrillä.

Monoselle Kuortaneen kilpailu on ensimmäinen Rooman EM-kisojen 3000 metrin estefinaalin jälkeen. Roomassa Mononen juoksi kuudenneksi SE-ajalla 9.23,28. Lauantaina vajaa kaksi viikkoa EM-kisojen jälkeen tavoite on siirtää oma 3000 metrin ennätys 9.02,00 historiaan.

– Kyllä tavoitteena on alittaa 9 minuutin raja. Vähän väsymystä oli ilmassa EM-kisapuristuksen jälkeen ja siksi treenien suhteen on nyt otettu aika iisisti, Mononen kertoo.

– Kiva päästä juoksemaan sileän kisa. Kuinka se menee, on itselleni jopa vähän arvoitus, mutta rennolla otteella mennään.

Miesten 1500 metrillä lähdetään 3.35:n vauhtiin

Miesten 1500 metrillä Turussa tiistaina SE:n juossut Joonas Rinne pääsee tasokkaan osanottajakaartin kanssa jälleen 3.35,00 loppuaikaan tähtäävään vauhtiin. Kuluvan kesän ajoilla tilastokärki on 3.34,09 juossut Irlannin Cathal Doyle. Rinne on SE-ajallaan 3.35,20 tilastokakkonen.

Eurooppalaisen mailin voitosta on luvassa tiukka taisto, kun mukana ovat myös tällä kaudella matkan aikaan 3.36,27 juossut Kenian Charles, viime vuonna 3.34,16 juossut Ruotsin Emil Danielsson ja Ranskan Arthur Gervais, jonka kuluvan kauden paras noteeraus on 3.35,86. Kilpailussa on mukana myös tiistaina Turussa kilpailukautensa avannut Santtu Heikkinen, joka taittoi matkan viime kaudella ajassa 3.37,62.

Naisten 800 metrillä lähdetään kahden minuutin tai sen alle menevään vauhtiin. Tämän kesän tuloksilla kisan suosikit Sara Lappalaisen ohella ovat 2.00,26 juossut Tanskan Annemarie Nissen ja 2.00,86 juossut Ruotsin Wilma Nielsen. Mukana on myös Ruotsin kokenut Lovisa Lindh, jonka ennätys on 1.58,77.

Kuusela, Laine, Porvari ja Narvi keihäskisan  suomalaiset

Kuortaneen miesten keihäskilpailussa lajin kaksinkertainen maailmanmestari Grenadan Anderson Peters kohtaa Trinidad & Tobagon olympiavoittaja Keshorn Walcottin sekä kenialaisen maailmanmestarin ja olympiahopeamitalisti Kenian Julius Yegon. Kisan suomalaiset haastajat ovat Toni Kuusela, Eemil Porvari, Topias Laine ja Teemu Narvi.

Naisten keihäskilpailussa on mukana tuore Euroopan mestari Itävallan Victoria Hudson sekä Japanin ennätyksen haltija Haruka Kitaguchi. Suomalaisista Kuortaneella nähdään Rooman EM-kisoissa kilpailleet Anni-Linnea Alanen ja Jatta-Mari Jääskeläinen.

Naisten moukaritaistossa rinkiin astelevat EM-kilpailussa hienosti neljänneksi sijoittunut Silja Kosonen sekä Suomen ennätyksen kesän alussa heittänyt Krista Tervo. Kilpailussa nähdään myös muun muassa EM-finaalissa viidenneksi heittänyt Tanskan Kathrine Koch Jakobssen.

Myös naisten kuulassa kenttäennätys on vaarassa, kun kuularingissä nähdään Ruotsin Fanny Roos ja portugalilainen Jessica Inchude. Suomalaissuosikki on EM-finaalissa esiintynyt Emilia Kangas.

Hurske, Illukka ja Kemppinen pikamatkojen kotimaiset kärkinimet

Naisten seiväskisassa kauden parhaitaan hakevat Uuden-Seelannin Olivia McTaggart ja Kanadan Alysha Newman. Miesten seiväskisassa on mukana kotimaan kärkitrio Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Juho Alasaari.

Naisten kolmiloikassa parin vuoden takainen voittaja, Jamaikan Shanieka Ricketts palaa Kuortaneelle. Suomalaisista mukana ovat muun muassa Turussa 14 metriä rikkonut ja pitkän hypyn yliastunut Senni Salminen sekä Jessica Kähärä.

Naisten 100 metrin aitojen kotimainen kärkinimi on Reetta Hurske. Miesten 100 metrillä kauden kotimaista kärkiaikaa 10,32 halussaan pitävä Riku Illukka kohtaa tällä kaudella ajat 10,14 ja 10,21 juosseet Ghanan Benjamin Azamatin ja Puolan Dominik Kopećin sekä matkan SE:n haltijan Samuli Samuelssonin johdolla muita kotimaan kärkinimiä.

Vahvan kevätkesän kilpailukauden juossut Lotta Kemppinen on naisten 100 metrin suosikki. Tällä kaudella 11,32 juosseen Kemppisen ykköshaastaja on Itävallan Magdalena Lindner.

Kuortaneen parayleisurheilulajeissa nähdään ratakelauksen huippunimet Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja ja Henry Manni sekä tuolikeihäässä Marjaana Heikkinen.

Kuortaneen Motonet GP 22.6.

Päivittyvä osallistujalistaus:

https://www.tilastopaja.info/listat/kuortane-games

Aikataulu:

https://www.motonetgp.fi/kuortane/aikataulu/

Kuortaneen Motonet GP Ylen kanavilla:

Klo 15.45 Areena

Klo 18.15 TV1