Moilanen, Viitakoski ja Valtola juoksivat PM-maastossa junioreiden joukkuepronssin – Rajaniemi Suomen paras naisjuniori

Sisu Moilasen onnistunut juoksu toi kahdeksannen sijan alle 20-vuotiaiden miesten 6 kilometrillä maastojuoksun PM-kilpailuissa Reykjavíkissä sunnuntaina. Kilpailun päätteeksi Moilanen pokkasi joukkuetovereidensa Ville Viitakosken ja Eetu Valtolan kanssa pronssin joukkuekilpailusta.

Pohjoismaiden mestaruuden voitti Ruotsin Karl Ottfalk, joka selvitti reitin ajassa 19.05 ja peittosi viidellä sekunnilla toiseksi juosseen Norjan Kristian Bråthen Börven. Moilanen jäi kärjestä minuutin ja 25 sekuntia. Yhdeksänneksi ja kymmenenneksi juosseiden Viitakosken ja Valtolan erot kärkeen olivat 1.31 ja 1.32 minuuttia.

– Hyvin sain itsestäni kaiken irti. Se näkyi, että olen pystynyt treenaamaan syksyn hyvin, kun olen pysynyt terveenä, Moilanen totesi.

Kilpailu juostiin nurmi- ja sorapintaisella, mutkaisella 1,5 kilometrin reitillä Reykjavikin leirintäalueella Laugardalissa. Kärki lähti kovaa ja Suomen kolmikko putosi kärkijoukosta yli 20 sekunnin päähän jo ensimmäisellä kierroksella.

– Rata oli haastava, kun oli paljon käännöksiä ja tuli paljon rytminvaihdoksia. Kolme kierrosta juostiin suomalaiset porukassa, sitten alkoi eroa syntyä, kertasi Moilainen, joka löysi kisan loppuun kirivaihteen, jolla irtosi muista suomalaisista.

Miesjunioreiden joukkuekilpailun voitti Norja ennen Ruotsia.

Rajaniemi ei antanut periksi vatsakrampille

Sini Rajaniemi ei antanut periksi vatsakrampin tuomalle tuskalle alle 20-vuotiaiden naisten 6 kilometrin matkalla. Rajaniemi oli PM-kilpailun parhaana suomalaisena yhdestoista ajalla 23.10. Hän jäi minuutin ja 10 sekuntia voittajasta.

Juoksun viimeiset kilometrit olivat Rajaniemelle ankaran tuskaisia.

– Vatsa kramppasi kaksi kilometriä ennen maalia. Tuntui, etten pystynyt hengittämään kunnolla. Juoksun loppu oli henkisesti raskas. Olen ylpeä, että tulin maaliin tahdonvoimalla, varsinkin kun en ole näitä pidempiä matkoja niin paljon juossut, Rajaniemi sanoi.

Kilpailun voitti Tanskan Sofia Thögersen selkeällä 15 sekunnin erolla ennen Ruotsin Elsa Sundqvistia. Thögersen on 1500 ja 5000 mitalisti viime kesän alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista.

Suomalaiskolmikosta Ella Sorvisto oli 12:s ja Nelli Viskari 13:s. Kaksikon erot kärkeen olivat 1.14 ja 1.23 minuuttia.

– Nurmirata oli nopea ja tosi kiva juosta. Se ei ollut liukas, eikä siinä ollut pitkiä, jyrkkiä ylämäkiä. Lähdettiin kaikki kolme alussa aika isoon kärkiryhmään, jossa oltiin pari kierrosta, Rajaniemi kertaili kilpailua.

Naisjunioreiden joukkuekilpailussa Suomi sijoittui neljänneksi. Voiton vei Ruotsi. Norja ja Tanska olivat toinen ja kolmas.

Ella Sorvisto, Nelli Viskari ja Sini Rajaniemi olivat alle 20-vuotiaiden 6 kilometrin joukkuekilpailussa neljänsiä.