Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Mo Farahin kuudes peräkkäinen - Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Pekingin Linnunpesän lauantain iltakilpailuissa Mo Farah voitti kuudennen peräkkäisen 5000 tai 10000 metrin maailmanmestaruutensa. Kristiina Mäkelä karsiutui epäonnisesti yhden sentin erolla naisten kolmiloikan finaalista. Usain Bolt ja Justin Gatlin voittivat 100 metrin alkueränsä.

Somaliassa syntynyt, mutta suurimman osan lapsuuttaan Djiboutissa asunut Maxamed Faarax muutti 8-vuotiaana isänsä mukana Britanniaan ja muutti nimekseen Mohamed Farah. Pekingissä hän voitti ensimmäisenä kestävyysjuoksijana kuudennen peräkkäisen kultamitalinsa 5000 tai 10000 metrin matkalla.

32-vuotias Farah siirtyi johtoon 500 metriä ennen maalia, kiri viimeisen kierroksen 54,14 ja viimeisen kilometrin 2.28,81 voittaen 10000 metrin maailmanmestaruuden ajalla 27.01,13. Kilpailun ensimmäisen 5000 metrin osuuden Farah juoksi 13.42,01 ja toisen yli 20 sekuntia nopeammin 13.19,12.

Kenialaiset tekivät vetotyöt, erityisesti puolimaratonin maailmanmestaruuden viime vuonna ja maastojuoksun maailmanmestaruuden tänä vuonna voittanut Geoffrey Kamworor, joka aloitti kansainvälisen uransa Turun Urheiluliiton juoksutallissa kesällä 2010.

Loppukirissäkin Kamworor oli vahvin kenialainen eikä hävinnyt loppusuoralla Farahille kuin 0,63 sekuntia. Paul Tanui jaksoi hänkin kultamitalikamppailussa loppusuoran alkuun saakka ja saapui maaliin kolmantena 1,70 sekuntia Farahin jälkeen. Tanui oli kolmas myös kaksi vuotta sitten Moskovan MM-kilpailuissa.

Kaikki kolme kenialaista sekä Farah ja Yhdysvaltain Galen Rupp karkasivat muulta joukolta noin 6500 metrin paikkeilla ja tämä viisikko pysyi yhdessä viimeisen kierroksen takasuoralle saakka. Tämän vuoden maastojuoksun MM-kilpailuiden kakkonen Bedan Karoki oli neljäs ja Lontoon olympiakakkonen Rupp viides.

Kuudes ja seitsemäs olivat 21-vuotiaat Eritrean Abrar Osman ja Turkin Ali Kaya, jotka kuitenkin olivat vasta takasuoralla mestarin saapuessa maaliin ja hävisivät tälle 42 sekuntia. Ali Kaya on entinen kenialainen Stanley Kiprotich. Yhdeksänneksi sijoittui vasta 18-vuotias Ugandan Joshua Cheptegei.

Etiopian joukkue romahti. Vuodesta 1993 saakka on juostu maailmanmestaruudesta 11 kertaa, joista etiopialainen on voittanut yhdeksän kertaa ja sijoittunut kahdella muullakin kerralla toiseksi. Tällä kertaa paras etiopialainen oli vasta kymmenes, sen jälkeen kun Imane Merga keskeytti kuudennelta sijalta.

MM-finaalin ainoa Euroopassa syntynyt juoksija Saksan 34-vuotias Arne Gabius sijoittui 17:nneksi ajalla 28.24,47.

 

Bolt ja Gatlin voittivat alkueränsä

Puolustava mestari Jamaikan Usain Bolt voitti miesten 100 metrin alkueränsä ajalla 9,97 kevyeen 0,1 sekuntimetrin vastatuuleen. Tämän ja viime vuoden voittamattomana juossut Yhdysvaltain Justin Gatlin juoksi omassa erässään 9,83, mutta tässä erässä mitattiin myötätuulta 2,1 metriä sekunnissa.

Kahdeksan miestä juoksi alle 10 sekunnin. Yhdysvaltain Trayvon Bromell ja Ranskan Jimmy Vicaut voittivat eränsä kevyeen myötätuuleen ajoin 9,91 ja 9,92. Entinen maailmanennätysmies Jamaikan Asafa Powell ja Nigeriasta Qatariin muuttanut Femi Ogunode voittivat omat eränsä vastatuuleen ajoin 9,95 ja 9,99.

Yhdysvaltain Mike Rodgers oli Boltin voittamassa erässä toinen ajalla 9,97 ja Kanadan Andre de Grasse oli Vicaut’n voittamassa erässä toinen ajalla 9,99. Hitaimmalla ajalla 10,24 välieriin selviytyivät Ranskan Christophe Lemaître ja karsinnasta alkueriin selviytynyt Omanin mestari Barakat Mubaral al Harthi.

 

Kristiina Mäkelä karsiutui sentin erolla

Pekingin Linnunpesän lauantain iltakilpailuissa Kristiina Mäkelä karsiutui epäonnisesti yhden sentin erolla naisten kolmiloikan finaalista.

Mäkelä astui kaksi ensimmäistä noin 14 metrin pituista hyppyään yli. Kolmannella kierroksella Mäkelän tulos oli 13,83. Tämäkin hyppy olisi kantanut noin 14 metriä, mutta hänen alastulonsa epäonnistui oikean jalan osuessa maahan noin 15 senttiä vasemman jalan takana.

Ensimmäinen yritys kantoi melko tarkalleen 14 metrin viivalle, mutta oli 7 senttiä yliastuttu. Toinen yritys kantoi arviolta 14,15 paikkeille, mutta oli 15 senttiä yliastuttu. Kolmannen yrityksensä Mäkelä ponnisti 5 senttiä lankun etureunan takaa.

Pisimmälle 14,44 loikki Bulgarian Gabriela Petrova. Karsintarajan 14,25 ylittivät myös hallitsevat olympiamestari Kazakstanin Olga Rypakova, maailmanmestari Kolumbian Caterine Ibargüen ja Euroopan mestari Ukrainan Olga Saladuha sekä Ukrainasta Israeliin muuttanut Hanna Knjazjeva-Minenko.

12:s ja viimeinen finaaliin selviytynyt hyppääjä oli Kolumbian Yosiry Urrutia sentin Kristiina Mäkelää paremmalla tuloksella 13,84. Finaalista karsiutuivat mm. Helsingin EM-kilpailuiden kakkonen Portugalin Patrícia Mamona ja kotijoukkue Kiinan kaikki kolme edustajaa.

– Juoksurytmissä oli hakemista. Muuten viime päivien ongelmat jalassa eivät häirinneet yhtään. Kolmatta yritystä en vaan tehnyt hyvin loppuun saakka, Mäkelä kertoi.

– Hyvä kokemus kaikista vaikeuksista huolimatta. Tää on mun paikka ja tänne mää tuun vielä uudestaan, ja silloin finaaliin!

 

Christina Schwanitz voitti 7 sentin erolla

Naisten kuulantyönnön oli kaikissa olympiakisoissa ja MM-kilpailuissa vuodesta 2007 alkaen voittanut Uuden-Seelannin 193-senttinen ja 120-kiloinen Valerie Adams, mutta loukkaantumisen vuoksi vielä puolikuntoisena hän ei kilpaillut Pekingissä.

Saksan armeijan sotilas Christina Schwanitz työnsi Linnunpesässä kolmannella yrityksellään 20,37 ja voitti. Schwanitz on 180 sentin pituinen ja painaa 105 kiloa. Häntä valmentaa Sven Lang, joka valmentaa myös miesten maailmanmestaria David Storlia.

Kotiyleisön suosikki Gong Lijiao työnsi kilpailun toiseksi ja kolmanneksi pisimmät työnnöt 20,30 ja 20,25 eikä hävinnyt Schwanitzille kuin seitsemän senttiä. Gong saavutti jo viidennen mitalinsa vuosien 2009 – 2015 olympiakisoissa tai MM-kilpailuissa.

Pronssimitalilla palkittiin Yhdysvaltain Michelle Carter tuloksella 19,76. Michellen isä Michael Carter on ainoa urheilija, joka on samana vuonna voittanut olympiakisojen mitalin ja amerikkalaisen jalkapalloilun Super Bowlin. Isä sijoittui vuoden 1984 Los Angelesin olympiakisojen kuulantyönnössä toiseksi.

Tämänvuotinen Euroopan hallimestari Anita Márton oli neljäs uudella Unkarin ennätyksellä 19,48. Kiinan armeijan sotilas Gao Yang ylsi viidenneksi rikottuaan ensi kerran 19 metrin rajan. Valko-Venäjän kolme edustajaa olivat kuudes, seitsemäs ja kahdeksas.

 

Kenian Bett aitoi alkuerien nopeimmin

Miesten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä karsiutuivat sekä puolikuntoinen vuoden 2013 maailmanmestari Trinidad & Tobagon Jehue Gordon että vuoden 2005 maailmanmestari Yhdysvaltain Bershawn Jackson, joka menetti rytminsä pahoin viimeisellä aidalla.

Yhdeksän miestä juoksi jo alkuerissä alle 49 sekunnin ja yhteensä 25 miestä alle 49½ sekunnin. Nigerian Miles Ukaoma karsiutui välieristä niinkin hyvällä ajalla kuin 49,38 sekunnin tuhannesosasekuntien vertailussa kahta muuta aivan saman tuloksen juossutta kilpailijaa vastaan.

Nopeimmin 48,38 aitoi 23-vuotias kenialainen poliisi Nicholas Bett, joka kilpailee vasta ensimmäisen kerran MM-kilpailuissa tai olympiakisoissa. Toiseksi nopein uudella ennätyksellään 48,51 oli viime vuoden Zürichin EM-kilpailuiden pronssimitalimies Venäjän Denis Kudrjavtsev.

Kolme muuta alkuerää voittivat hieman alle 49 sekunnin tuloksin vuosien 2007 ja 2009 maailmanmestari Yhdysvaltain Kerron Clement sekä uudet ennätyksensä juosseet Kenian toinen edustaja Boniface Tumuti ja viime vuonna Turkin kansalaisuuden saanut entinen Kuuban maajoukkuejuoksija Yasmani Copello.

 

16 miestä ylitti karsintarajan 570

Miesten seiväshypyn karsinta oli lämpimässä ja melko tuulettomassa säässä korkeatasoisempi kuin koskaan. Karsintarajan 570 ylitti peräti 16 kilpailijaa. Puola oli ainoa maa, jonka kaikki kolme edustajaa selviytyivät finaaliin.

Karsintarajan ylittivät mm. maailmanennätysmies Ranskan Renaud Lavillenie sekä kaksi viimeisintä maailmanmestaria Puolan Paweł Wojciechowski ja Saksan Raphael Holzdeppe. Yllättäjinä finaaliin kipusivat uudet Slovenian ja Kroatian ennätykset hypänneet Robert Renner ja Ivan Horvat.

Karsiutujia olivat mm. vuoden 2007 maailmanmestari Yhdysvaltain Brad Walker, viimevuotinen maailman hallimestari Kreikan Konstantínos Filippídis, tämänvuotinen Euroopan hallimestaruuskilpailuiden kolmonen Venäjän Aleksandr Gripitsh ja tänä vuonna Etelä-Amerikan ennätyksen 592 hypännyt Brasilian Thiago Braz.

 

Briteillä kaksoisjohto seitsenottelussa

Naisten seitsenottelussa on Britannialla avauspäivän jälkeen kaksoisjohto. Lontoon olympiavoittaja Jessica Ennis-Hill palasi vauvalomalta ja johtaa pistein 4005.

Aivan huippukuntoon ei tuore äiti yhdessä vuodessa ole vielä ehtinyt. 100 metrin aitajuoksussa hän jäi omasta ennätyksestään 0,37 sekuntia, korkeushypyssä yhdeksän senttiä, kuulantyönnössä 1,02 metriä ja 200 metrin juoksussa 0,59 sekuntia.

Toisena ottelee viime talvena viisiottelussa Euroopan hallimestaruuden voittanut Katerina Johnson-Thompson, joka paransi aitajuoksun ennätyksensä 13,37:ään ja kuulantyönnön ennätyksensä 12,47:ään sekä voitti vahvat lajinsa korkeushypyn tuloksella 189 ja 200 metriä ajalla 23,08.

Kolmantena ottelee aitajuoksun upealla uudella ennätyksellään 12,81 voittanut Hollannin Nadine Visser ja neljäntenä Moskovan MM-kilpailuiden kakkonen Kanadan Brianne Theisen-Eaton, joka pitää hallussaan maailman tämän vuoden kärkitulosta 6808 pistettä

Maailmanmestaruuden Moskovassa kaksi vuotta sitten voittanut Ukrainan Hanna Melnitshenko tunnetaan nykyisin nimellä Hanna Kasjanova avioiduttuaan kymmenottelija Oleksi Kasjanovin kanssa. Melnitshenko-Kasjanova oli Pekingiin ilmoitettu, mutta viime hetkessä hän vetäytyi radalta.

Pistetilanne kahden lajin jälkeen on harvinaisen tasainen. Jopa 20. sijan ulkopuolelta saatetaan vielä kivuta kärkikamppailuun.

7-ottelu, tilanne 1. päivän jälkeen (100 m aj, korkeus, kuula, 200 m): 1) Ennis-Hill 4005, 2) Johnson-Thompson 3925, 3) Visser 3875, 4) Brianne Theisen-Eaton Kanada 3861, 5) Anastasia Mohnjuk Ukraina 3837, 6) Nafissatou Thiam Belgia 3791, 7) Nadine Broersen Hollanti 3780, 8) Portia Bing Uusi-Seelanti 3763, 9) Carolin Schäfer Saksa 3751, 10) Sharon Day-Monroe Yhdysvallat 3736, 11) Claudia Rath Saksa 3736, 12) Alina Fjodorova Ukraina 3735, 13) Laura Ikauniece-Admidiņa Latvia 3726, 14) Yorgelis Rodríguez Kuuba 3717, 15) Anouk Vetter Hollanti 3715, 16) Jennifer Oeser Saksa 3707, 17) Györgyi Zsivoczky-Farkas Unkari 3705, 18) Akela Jones Barbados 3701, 19) Xénia Krizsán Unkari 3663, 20) Erica Bougard Yhdysvallat 3662, 21) Eliška Klucinová Tšekki 3655, 22) Uhunoma Osazuwa Nigeria 3623, 23) Grit Šadeiko Viro 3618, 24) Karolina Tymińska Puola 3588. – (33 kilpailijaa.)

MM-kilpailut Linnunpesässä jatkuvat sunnuntaina Suomen aikaa kello 3.30. Aamukarsintoihin ei osallistu suomalaisia, mutta iltakilpailuissa kello 13.30 alkaen heittävät miesten moukarinheiton finaalissa David Söderberg ja Tuomas Seppänen. Iltakilpailut päättyvät miesten 100 metrin finaaliin kello 16.15.

(Mikko Nieminen.)

 

LIVE-Tulospalvelu:

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali

 


usain_bolt_jam_asn2601.jpg

,


Kristiina Mäkelä

,

,


mo_farah_velmuilee_mitalikorokkeella._vasemmalla_geoffrey_kamworor_ja_oikealla_paul_tanui._-_getty.jpg

Lontoossa kasvanut Mo Farah on löytänyt tavan harjoitella ja kilpailla, jolla Kenian Geoffrey Kamwororin ja Paul Tanuin tapaiset juoksijat pysyvät kurissa. Kuva Getty images/IAAF.

,


naisenergiaa_-_kuulantyonnon_mitalikolmikko_gong_lijiao_christina_schwanitz_ja_michelle_carter_-_getty.jpg

Naisenergiaa: kuulantyönnön mitalikolmikko Gong Lijiao, Christina Schwanitz ja Michelle Carter. (Getty images for IAAF.)