MM-puolimaratonille valittu Kiekara: SM-maastojen tupla kiinnostaa – Eriksson tekee paluun – Raitanen sivussa

Annemari Kiekara on valittu Suomen edustajaksi puolimaratonin MM-kilpailuhin, jotka juostaan lokakuussa Puolassa, Gdyniassa. Kiekaran seuraava koitos ovat maastojuoksun SM-kilpailut sunnuntaina Kurikassa.

– Puolassa tavoite on juosta kotimainen kärkiaika. Jos on hyvä päivä, on mahdollista, että aika olisi 1.11-alkuinen eli alle tunnin ja 12 minuutin, Kiekara arvioi. Kauden kotimainen kärkiaika on Camilla Richardssonin 1.12.46.

Maastojuoksun SM-kilpailut juostaan Kurikan urheilupuistossa noin 1 ja 2 kilometrin mittaisilla radoilla. Tänä vuonna miehillä ja naisilla on molemmilla ensi kerran kaksi matkaa, 4 ja 10 kilometriä.

– Juoksen mahdollisesti molemmat matkat. Päätän 10 kilometrin jälkeen, osallistunko myös 4 kilometrin kilpailuun, Kiekara sanoo.

Pudasjärven Urheilijoita edustava Kiekara, 43, on voittanut urallaan 10 maastojuoksun naisten Suomen mestaruutta ja kaikkiaan 12 mitalia.

Raitanen jää pois: Paikat eivät ole täysin terveet

Miesten lyhyen matkan mestari vaihtuu Kurikassa, kun mestaruutta puolustava Topi Raitanen ei pysty kilpailemaan.

– Jaloissa on kolotuksia. Paikat eivät ole vielä täysin terveenä. Siksi en pysty vielä juoksemaan täysillä. Mieli tekisi kilpailla, mutta joudun jättämään SM-kilpailut väliin, Raitanen harmittelee.

Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander arvioi miesten 4 kilometrin kärkinimiksi Eero Salevan ja Samu Mikkosen. 10 kilometrin kärkinimiksi Virlander nostaa mestaruutta puolustavan Jaakko Piesasen ja Arttu Vattulaisen.

– Aika tasaisia kilpailuja on luvassa molemmilla matkoilla. Noiden nimien ohella kärkitaistoon on edellytyksiä monella muullakin, Virlander muistuttaa.

Eriksson palaa kilparadoille: Päätavoite ensi vuonna

Estejuoksun Suomen ennätysnainen Sandra Eriksson juoksee Kurikassa ensimmäisen kilpailunsa kahteen vuoteen.  Eriksson on kamppaillut pitkään jalkavaivojen  kanssa. Hän pääsi juoksuharjoitusten pariin elokuun alussa oltuaan kuukauden verran juoksutauolla.

– Ensimmäisten viikkojen aikana en juossut vielä paljon, mutta nyt olen juossut jo enemmän. Harjoitusmäärät eivät vielä ole korkeat, mutta päätavoite onkin vasta ensi vuonna. Nyt ei kannata ottaa riskejä. Olen tehnyt myös todella hyvää voimaharjoittelua ja pyöräillyt vähän, Eriksson kertoo.

Maastomestariksi Eriksson, 31, on juossut kolmesti, viimeksi vuonna 2014. Tuo vuosi on myös viimeisin, kun hän oli mukana.

– Kurikasta minulla ei ole paljon odotuksia. Päätin vasta kaksi viikkoa sitten, että juoksen nämä kilpailut. Tiedän, etten ole kunnossa. Olen vain iloinen, että pääsen juoksemaan.

Naisten 4 kilometrin kärkinimiä ovat Erikssonin ohella Kiekara ja Johanna Peiponen, joka Kiekaran tapaan päättää 10 kilometrin jälkeen, juokseeko myös 4 kilometriä. Kärkitaistoon ovat tarjolla myös Janica Rauma, Kaisa Tyni ja hyvän ratakauden päätteeksi maastokilpailun juokseva maileri Sara Kuivisto.

Blomqvistin jalkavaivat ohi: Olen kaivannut kilpailemista

SM-kilpailujen nuorten sarjoissa Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist, 19,  juoksee toisen starttinsa hallikauden jälkeen. Talvella hän juoksi 19-vuotiaiden 1500 metrillä Suomen halliennätyksen ja voitti 800 ja 1500 metrillä Suomen hallimestaruuden, mutta kesän ratajuoksukausi jäi väliin kantapään faskiittivaivan takia.

– Vasemmassa jalassa oli tuntemuksia jo hallikaudella. Maaliskuisen Pajulahden leirin jälkeen en pystynyt juoksemaan. Tein seitsemän viikkoa korvaavaa harjoittelua uintia, pyöräilyä ja crosstraineriä, Blomqvist kertoo.

– Juoksemaan pääsin kahdeksan viikkoa sitten. Kuusi ensimmäistä viikkoa edettiin varovasti. Nyt treeni on melkein normaalitasolla. On silti vaikea sanoa, miten kilpailussa menee. Olen tehnyt pääasiassa peruskunto- ja vauhtikestävyystreeniä, mutta vain vähän maksimikestävyyttä, Blomqvist sanoo.

– Odotan kuitenkin innolla kilpailemista. Sitä olen kaivannut.

Kurikassa liki 500 juoksijaa

Kurikan urheilupuistossa juostaviin SM-kilpailuihin  ilmoittautui 465 juoksijaa.

– Lukuun voi koronatilanteessa olla tyytyväinen, sanoo kilpailutoimikunnan johtaja Jukka Raittinen.

Raittinen uskoo, että melko tasaisilla juoksuradoilla nähdään vauhdikkaita kilpailuja.

– Siellä on sorapohjaa, tekonurmikenttää ja nurmialuetta. Sinne on yritetty laittaa myös haastetta, on kulmia ja kahden kilometrin lenkillä kaksi rivakampaa nousua ja kilometrin lenkilläkin yksi nousu.

Maastojuoksun SM-kisat näkyvät sunnuntaina 27.9. Yle Areenassa kello 10.55 alkaen ja koosteena TV2-kanavalla kello 15.30.

Kisasivut: https://www.sm-maastot2020.fi

Yleisurheiluvalintoja/MM-puolimaraton

Suomen Urheiluliiton valinnat puolimaratonin MM-kilpailuihin Puolaan, Gdyniaan 17.10.

Naiset, puolimaraton: Annemari Kiekara, Pudasjärven Urheilijat.